Gălăţeni care au uimit lumea - Remus Azoiţei

Gălăţeni care au uimit lumea - Remus Azoiţei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Singurul român angajat vreodată de Academia Regală de Muzică din Londra, violonistul Remus Azoiţei s-a născut la Galaţi, în urmă cu 41 de ani.

A început studiul viorii la 5 ani, iar la numai 8 ani a debutat pe scenă, alături de orchestra simfonică din oraşul natal. A urmat liceul de muzică în Galaţi, iar în 1995 a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Daniel Podlovski. Imediat după aceea, a beneficiat de o bursă la celebra Juilliard School din New York, la finalul căreia a primit tittlul de Master of Music.

Distins cu numeroase premii la mai toate festivalurile importante ale lumii, dintre care le amintim pe cele de la Bucureşti, Milano, Weimar, Tokyo sau Auckland, Remus Azoiţei este invitat permanent pe marile scene de concert de pe mapamond, dintre care nu lipsesc cele din New York, Paris, Londra, Berlin sau Viena. Cu ocazia debutului său la Londra, publicaţia Sunday Express scria: „Un concert de neuitat, în faţa unei săli arhipline. Azoiţei a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepţional”.

În 2001, la doar 30 de ani, a devenit profesor la celebra academie londoneză, fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de aproape 300 de ani a instituţiei. Remus Azoiţei cântă pe o vioară a academiei din Londra, construită de Niccolo Gagliano în 1753. A mai folosit, în special pentru înregistrări, o vioară Stradivarius, din 1718, tot din colecţia Academiei Regale de Muzică din Londra.

Alături de pianistul Eduard Stan, Azoiţei a înregistrat prima integrală mondială George Enescu pentru vioară şi pian, iar în 2005 a fost decorat de preşedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritului Cultural.

Gălăţeanul s-a stabilit la Londra în anul 1995, unde locuieşte şi în prezent, alături de soţia sa, Antonia, şi cei doi băieţi, Gabriel (3 ani) şi Lucian (1 an). „Casa mea este Londra, chiar dacă sunt legat sufleteşte de România. S-au schimbat detaliile, dar sâmburele tot românesc rămâne”, spunea Azoiţei, la zece ani de când se stabilise în capitala Marii Britanii.

Citit 10268 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2012 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.