Gălăţeni care au uimit lumea - Virgil Madgearu

Gălăţeni care au uimit lumea - Virgil Madgearu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Născut la Galaţi, pe 14 decembrie 1887, Virgil Madgearu a fost considerat economistul epocii sale, dar şi cel care a fundamentat doctrina curentului politic ţărănism, ce milita pentru bunăstarea societăţii rurale.

Provenit dintr-o familie de negustori româno-armeană, Virgil Traian N. Madgearu a absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi (1907) şi apoi a făcut studii economice la Universitatea din Leipzig, unde şi-a luat şi doctoratul în filosofie, în 1911. Revenit în ţară după un scurt stagiu la o bancă londoneză, s-a angajat la o companie de asigurări, iar din 1916 a devenit profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (actualul ASE), păstrându-şi catedra până la moarte.

După Primul Război Mondial, Madgearu a fost foarte activ în politică, din această perioadă datând şi teoriile sale doctrinare despre ţărănism, publicate în mai multe cărţi, care au culminat cu volumul „Agrarianism, capitalism, imperialism”, apărut în 1936. A deţinut funcţii importante în mai multe guverne, fiind ministru de Finanţe de patru ori (în perioada 1929-1933), ministru al Industriilor şi Comerţului, dar şi ministru al Agriculturii.

L-a sprijinit pe regele Carol al II-lea la instaurarea dictaturii acestuia şi a fost un adversar înverşunat la Gărzii de Fier, făcându-şi publice deseori ideile antifasciste. După moartea liderului lor, Zelea Codreanu, legionarii au comis un val de asasinate drept represalii, Madgearu fiind una dintre victimele de prim rang, alături de Nicolae Iorga, deşi nu se implicase efectiv în acţiuni antilegionare. Pe 27 noiembrie 1940, el a fost atacat în casa sa din Bucureşti de un comando gardist, răpit şi dus în pădurea de la Snagov, unde a fost împuşcat cu mai multe rafale de pistoale automate.

Economist, sociolog, politician, eseist şi jurnalist cu o mare influenţă internă şi internaţională în perioada interbelică, Virgil Madgearu a fost ales, post-mortem, în 1990, membru al Academiei Române.

Colegiul Economic din Galaţi îi poartă numele, dar „Virgil Madgearu” se cheamă şi alte câteva licee de specialitate din mai multe oraşe mari ale ţării (Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Cluj, etc).

Citit 9879 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.