Irina Constantinide, campioana gălăţeancă de la Tennessee University

Irina Constantinide, campioana gălăţeancă de la Tennessee University
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bursieră la Middle Tennessee State University, Irina Constantinide tocmai a câştigat primul turneu de tenis universitar al toamnei * Chiar dacă dorul părinţilor şi al ei depăşeşte dublul distanţei dintre Galaţi şi Nashville, ceea ce oferă americanii nu se compară cu absolut nimic în Europa


La doar 18 ani, Irina Constantinide este studentă la Middle Tennessee State University din Nashville, statul Tennessee, beneficiara unei burse integrale oferită de universitatea americană pentru excelente rezultate academice şi la tenis. Pentru că imediat a fost recrutată în echipa de tenis a universităţii, Irina le-a şi oferit un motiv în plus de bucurie şi de mândrie americanilor, părinţilor ei şi susţinătorilor sportului alb. Boboaca tocmai a câştigat primul turneu de tenis universitar (competiţie individuală cu participare internaţională) din aceasta toamnă, în statul Virginia, la Blacksburg. A fost surpriza competiţiei învingând în finală o foarte puternică jucătoare mexicană, pe Sofia Espana, cu 6-2, 6-7, 6-4, după un foarte disputat meci de trei ore şi jumătate. Şi, la fel ca la toate meciurile câştigate până acum, Irina Constantinide a reprezentat ROMÂNIA! Despre performanţele tinerei am aflat de la tatăl ei, Florin Constantinide, general manager al Agenţiei de Turism „Hobby Tour”, cel care a adus sportul alb în viaţa Irinei.
Doi ani într-unul
Irina a avut, până să devină studentă, o bursă axată tot pe tenis, la High School în statul Florida, oraşul Bradenton, la Edison Academics. Oferta de nerefuzat i-a fost făcută de antrenorul Gabriel Trifu (fost jucător de tenis în echipa de Cupa Davis a României): o bursă pentru un an în Florida la Academia de tenis din Bradenton, unde este asociat cu antrenorul american Jeff Russell. Totul i-a fost asigurat, inclusiv transferul de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Galaţi la liceul american. Trebuie spus că antrenorii au selecţionat doar două fete din România, pe Irina şi pe ieşeanca Ştefania Hristov. Când a părăsit Galaţiul, Irina terminase clasa a X-a la CNMK. Datorită rezultatelor foarte bune, a finalizat doi ani într-unul singur, absolvind cu brio liceul american. Este important să aflaţi că nivelul cunoştinţelor Irinei era net superior faţă de ceea ce se făcea în clasa a XI-a în SUA! Se ştie, americanii nu stau pe gânduri când e vorba de tineri de valoare, dovadă bursa integrală oferită. După cum ne-a spus tată ei, Irina a venit la universitate cu un Grade Point Average (adică punctajul final al notelor celor trei ani de liceu, nu patru, şi punctajele testelor SAT şi TOEFL) de 3,5 când maximul e 4. Adevărul este că americanii aveau tot interesul să n-o piardă pe Irina. N-au uitat că, în 2009, Irina, câştigătoarea turneului de la Sarasota, Florida, a refuzat propunerea de a se alătura Academiei de Tenis Addison pentru că nu avea decât 15 ani şi nu voia să se despartă aşa devreme de părinţi.
Schimbare radicală
Irina a început tenisul la vârsta de 7 ani, a câştigat nenumărate meciuri şi destul de multe turnee în ţară şi patru turnee internaţionale sub egida Tennis Europe, ultimii săi antrenori fiind Florin Şipoş la Galaţi, şi Gabriel Trifu şi Jeff Russell în SUA. Primul an în State a adus o schimbare fantastică în viaţa Irinei: „Program ultrariguros, şase ore de antrenament zilnic şi fitness plus şcoala în limba engleză, unde nimeni nu o cunoştea şi nici nu aveau vreun regim special ca sportivii, o liniştire şi o aşezare a existentei. La aceasta s-au adăugat o redescoperire a plăcerii de a juca tenis de mare performanţă, mai multă relaxare şi mai puţină încrâncenare specifică şcolilor noastre”, ne-a povestit tatăl.
Ce oferă americanii?
Bursa integrală a Irinei cuprinde practic totul: bilete de avion pentru competiţii, dar şi patru veniri acasă pe an, cazare, masă în regim nelimitat, taxe şcolare, echipament sportiv complet atât de vară, cât şi de iarnă, asigurat de compania NIKE (câteva seturi), inclusiv o mică sumă cash lunară, pentru alte nevoi personale. Bursa acoperă patru ani de studiu şi doi ani de masterat. Primul turneu de tenis universitar pe care Irina l-a câştigat uimind pe toată lumea oferă ceva în plus faţă de premiile normale unui asemenea turneu! Sportivii acumulează şi puncte, care vor conduce în final la acordarea, după o serie de patru turnee consecutive a două invitaţii de participare (wild-carduri) la marele turneu de Grand Slam US Open de la Flushing Meadow - New York, ne-a spus tatăl Irinei.
Desigur, dincolo de succese şi de şanse sunt dorul de părinţi şi distanţa uriaşă de casă. „Ne este greu tuturor, dar suntem conştienţi că e absolut de neegalat ce i se întâmplă în SUA. Am vizitat multe universităţi celebre europene şi campusuri aferente, dar nimic nu se compară cu ceea ce se oferă în mediul universitar în USA... este absolut fabulos, iar ea s-a acomodat foarte uşor, ajutată fiind şi de talentul nativ pentru limbi străine, dar şi de o anumită stare de sociabilitate care i-a adus numai beneficii”, ne-a spus tatăl.
Dor copleşitor
„Totuşi, noi doi, eu şi soţia mea, am rămas mai singuri fără ea, iar camera ei e un loc de solitudine, greu de suportat fără ea acolo... Ne ajută mult tonusul ei pozitiv şi dinamismul vieţii ei actuale, dar dorul e cumplit câteodată. Şi ei îi este foarte dor de-acasă şi de-abia aşteaptă să vină Sărbătorile de Crăciun. Unde poate fi mai bine şi mai cald ca acasă?”, ne-a spus Florin Constantinide.
Visul tatălui, planurile Irinei
La Universitate, Irina şi-a propus să absolve fie Comunicare, fie Limbi Străine, dar are timp ca în primii doi ani, când se fac cursuri generale, sa se decidă. „Noi avem deja doar rol consultativ! Mi-ar plăcea să cred că o să fie suficient de deşteaptă încât să îşi «confecţioneze» o viaţă frumoasă în SUA în împletirea asta de carieră plus tenis, dar nu m-ar deranja deloc dacă ar vrea să preia câte ceva din veleităţile mele turistice... n-ar avea o viaţă atât de rea. Esenţialul e să fim împreună, cât mai aproape! şi să-şi păstreze bucuriile simple, în care crede şi acum, cu inocenţa specifică vârstei atât de frumoase... departe, foarte departe de normalul existentei noastre monotone şi necolorate", ne-a mărturisit tatăl. La fel ca părinţii şi apropiaţii, îi ţinem pumnii Irinei convinşi că va oferi noi şi noi motive de mândrie şi de bucurie susţinătorilor sportului alb gălăţean şi românesc.

Citit 6557 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2012 13:47

18 comentarii

 • postat de Cristina
  Luni, 08 Octombrie 2012 17:31
  Felicitari Irina... respect si consideratie pentru parintii tai, care nu te-au lasat sa te "pierzi" prin tara...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Profesoara de franceza
  Luni, 08 Octombrie 2012 17:14
  Un talent absolut la limbi straine, o fire ambitioasa si dornica sa demonstreze ca ea se poate descurca prin forte proprii...asa am cunoscut-o pe eleva Irina, care a demonstrat ca SE POATE ... ca elevii romani pot sa REUSEASCA in scoli renumite internationale si ca n-avem adevarate motive de panica...avem o generatie care VINE !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ioana maria
  Luni, 08 Octombrie 2012 12:05
  tare bine ar fi sa zica adevarulll si nu minciunile caracteristice familiei oare cati bani a costa aventura la trifuuu care bursaaa numai minciuni,,,,,,,,,,!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgiana
  Luni, 08 Octombrie 2012 10:21
  Orice copil roman destept si cu rezultate remarcabile merita mentionat...traiesc in USA si sunt mandra de ei !
  Mihai, cred ca gresesti, studentii muncesc aici pe rupte, dar si invata sa se bucure de succesele lor. Cei care mai fac si sport si inca de performanta sunt nemaipomenit de respectati , pentru ca americanii stiu sa aprecieze un efort dublu...asa ca... sa ne bucuram de ei...sunt niste ambasadori extraordinari pt Romania, iar un turneu individual universitar nu e la indemana oricui...asa ca BRAVO IRINA din CALIFORNIA !! Bravo pentru toti ceilalti care, chiar daca nu castiga turnee, sunt acolo bine infipti , tinand steagul sus pentru tara lor...
  0
  0
  Raportează
 • postat de antrenor
  Luni, 08 Octombrie 2012 09:49
  Leon, ce "bine" ca existi !!!...si ca ne-ai lasat multe mesaje , presupun ca toate extrase din minuscula ta minte ultrapriceputa la toate !!! Pari genul care-ti mai pui singur placheuri la pantofi, ridici atotcunascator capota de la dacie si...tenisul e bineinteles - "floare la ureche" pt tine !! Miscarea aia cu ruptul incheieturii ai "fumat-o" de mult si ai simtit nevoia sa ne mai impartasesti cate ceva din "acumularile" tale !!!...of, nu s-o fi inventat vreun soft care sa faca o selectie riguroasa a neghiobilor veritabili ca tine sau chiar ca "spirit liber" si sa va "extermine" cumva ?? Exista, ce-i drept si neghiobi mai periculosi, aceia frustrati, gen "roman roman" sau "federatia rusa de tenis", dar ei sunt pe cale de disparitie, patetici si ofticati, din ce in ce mai izolati in prostia lor inversunata...macar tu pari "autentic" !! Tine-o tot asa !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ioana M.
  Luni, 08 Octombrie 2012 08:32
  Si ce daca e grasa? Si Serena Williams e grasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de leon
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 23:47
  cica e sponsorizata de NIKE dar are tricou si ghete ADIDAS.
  si ALina are dreptate cu burtoaca.
  la fel si spirit liber. La felul cum tine racheta ai impresia ca vrea sa o mangaie sau sa o tina in echilibru, sa nu cada.
  0
  0
  Raportează
 • postat de leon
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 23:46
  cica e sponsorizata de NIKE dar are tricou si ghete ADIDAS.
  si ALina are dreptate cu burtoaca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de leon
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 23:45
  cica e sponsorizata de NIKE dar are tricou si ghete ADIDAS.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 19:21
  La un interviu pentru postul de agent de turism domnul acesta m-a intrebat unde lucreaza parintii tai ? (ce legatura are cu aptitudini am eu si ce stiu sa fac nu prea vad......dar daca asa sunt patronii din Galati)
  0
  0
  Raportează
 • postat de revoltat
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 11:40
  "Complicate" minti gaunoase si suflete pustiite mai naste rautatea "vecinului" in Romania...abject si incredibil cum exista inca "personaje de 2 bani" care contesta orice realizare..."mutilati" ai vechiului sistem care nu inteleg nimic, care se autodesconsidera "atacand" orice performenta romaneasca...cat de mica sau mare ar fi.... e vorba de munca, de inteligenta, de perseverenta...toate intr-un orizont romanesc cu care nu ne-am invatat inca sa ne mandrim !!! Indobitociti pur si simplu sau doar idioti "notorii...asta vreti in tara voastra ?...dupa chipul si asemanarea voastra ?... trista "federatie rusa", ingramadit "roman roman" sau chiar si inchistat "spirit liber !!...spalati-va de noroi sufletele, nu mai imprastiati duhoare, nu va mai "sinucideti" prea putina materie cenusio-fecala...
  0
  0
  Raportează
 • postat de spirit liber
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 10:45
  dupa cum tine racheta ..sau poate ca asta e o lovitura mai noua!?!..imi imaginez cat e de valoroasa..n-am nimic cu ea, dar de ce nu scrieti despre un copil care a obtinut rezultate pe munca ei , nu pe banii parintilor..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Sâmbătă, 06 Octombrie 2012 08:25
  Exista cel putin 7 galateni, baieti si fete, care in ultimii 10 ani au obtinut burse in echipe de tenis la diverse universitati americane si care au fost campioni cu echipele lor acolo. Despre ei s-a scris ceva?? Cateva nume de care imi amintesc in acest moment: Diana Gherghi (devenit intre timp medic in SUA ), Simona Arghire, Catalin Gard, Roxana Dondera, Catalin Bradu. Toti copii care au facut tenis in Romania si au fost preocupati si de scoala au fost acceptati la universitati americane in echipele de tenis, cu burse integrale, pe baza acelorasi teste SAT şi TOEFL.
  Deci nu e nimic iesit din comun, nu cred ca se merita atata reclama.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mircea,un fost emigrant intors acasa.
  Vineri, 05 Octombrie 2012 21:19
  Cata rautate au in suflet unii oameni!Ce povara suporta! Cata mizerie interioara!
  E doar un copil care a muncit ,un boboc deabea deschis! c
  0
  0
  Raportează
 • postat de federatia rusa de tenis
  Vineri, 05 Octombrie 2012 20:21
  Este o rusine de articol. O eleva obisnuita care, cu foarte multi bani, obtinutinu tocmai cinstit, si-a cumparat un loc in SUA , la o universitate. Daca tatal si mama numai pot de dorul fiicei lor , sa plece in SUA dupa ea . Dar nu, pe cine mai pacalesc ei acolo ? Ne-am cam saturat de aparitiile obositoare , balbaita a domnului Constantinide , care , inainte de Revolutie facea Kievul si intarea legaturile cu rusii . Tenisul in Rusia nu e bun ? Nu mai pacaliti pe nimeni . Sunteti niste NIMENI cu bani dubiosi .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Roman Roman
  Vineri, 05 Octombrie 2012 16:07
  SENZATIONAL!
  Încă unul din "succesurili" tinerilor de bani gata din România!
  Următoarea etapă va fi cu siguranță... Bruxelles! (că așa-i la modă pe la noi...)
  Dacă tot am aflat cine a câștigat campionatul de tenis al unui obscur colegiu din Tennessee, aș fi foarte curios să aflu de la dvs. cine a câștigat concursul de oină al colhozurilor din Kazahstan... sau proba de săritură în lărgime din cadrul Olimpiadei Grădinițelor cu Program Prelungit din Paraguay... sau concursul de tricotat-viteză al bunicuțelor din Kuala Lumpur... sau alte asemenea chestii care provoacă insomnii românilor...

  PS: Anca, câți bani i-ai luat lu' Constantinide ca să-i ridici asemenea osanale? Te-ai ales și tu măcar cu un sejur la Paris? Dacă nu, păcat de efort...
  Mai scrie și tu despre copiii care n-au școli, sau n-au dascăli, sau n-au ca mânca...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alina
  Vineri, 05 Octombrie 2012 13:37
  Ce burtoaca are.
  0
  0
  Raportează
 • postat de artimenco
  Vineri, 05 Octombrie 2012 12:49
  FELICITARI ,MULTA SANATATE SI MULTA BAFTA ATAT TIE , PARINTILOR DAR SI ANTRENORILOR TAI.
  ESTE EXTRAORDINAR DE FRUMOS SA AUZIM CE POT FACE TINERII ROMANI PESTE HOTARE.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.