Performanţă de la Tecuci la Luxemburg: Clara Moraru, femeia care inspiră Europa

Performanţă de la Tecuci la Luxemburg: Clara Moraru, femeia care inspiră Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu va suna foarte modest, dar, sincer, mă identific foarte mult cu întreprinzătorul englez Richard Branson, fondatorul mărcii «Virgin»: resimt aceeaşi mare plăcere de a porni cu regularitate noi proiecte de afaceri”


 

La Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci există bursa „Clara Moraru”, dedicată elevilor olimpici naţionali şi internaţionali, un laborator de informatică şi un al doilea, în amenajare, tot „Clara Moraru” şi un cabinet de consiliere profesională „Clara Moraru”. Numele din catalog al fostei eleve de excepţie este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că „Lăcră” era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit Clara. La doar 36 de ani, Clara Moraru tocmai a fost aleasă “Woman Inspiring Europe” (Femeie care inspiră Europa) pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. Merită să-i aflaţi povestea de succes!
Cum se construieşte o carieră
„Tecuciul este un oraş de suflet şi va ocupa mereu un loc în inima mea, pentru că aici am fost născută şi educată. Am devenit persoana care sunt astăzi tocmai datorită experienţelor şi persoanelor cu care am avut ocazia să interacţionez la Tecuci”, ne-a mărturisit, din Luxemburg, Clara Moraru. Fosta elevă a colegiului tecucean a absolvit Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, apoi un Master în Managementul calităţii la Facultatea de Inginerie (lucrare pe tema Managementul calităţii proiectelor culturale: Comparaţie Sibiu – Luxemburg). În timp ce era studentă, începuse deja proiecte bilaterale Sibiu - Luxemburg în domeniul cultural, iar în ultimul an de master a plecat pentru prima oară pentru trei luni la Luxemburg. Au urmat câţiva ani în care şi-a împărţit timpul între Sibiu şi Luxemburg, iar din 2001 a început un Master of Business Administration la universitatea americană Sacred Heart University (campusul din Luxemburg) pe care l-a terminat în 2003 cu o dublă specializare în marketing şi relaţii internaţionale. În acelaşi an s-a înscris la un doctorat în Managementul educaţiei şi şi-a creat propria firmă.
Ambiţia de a reuşi
„În Luxemburg procedura era aşa de complicată, încât am ales să creez o firmă englezească pe internet (a durat doar 24 de ore) şi apoi în 2004 să deschid o filială în Luxemburg. Nici atunci nu a fost totul foarte simplu, pentru că băncile nu vroiau să-mi deschidă un cont pentru firmă şi a trebuit să-mi folosesc relaţiile personale”, ne-a mărturisit Clara. Sediul firmei era la ea acasă, sufrageria fiind transformată în birou cu trei posturi de lucru. „Doi ani mai târziu, când după îndelungi căutări am găsit un local adecvat activităţii pe care o dezvoltasem şi am dorit să închiriez acel imobil, proprietarii (o firmă luxemburgheză de asigurări) nu au considerat că ofer suficiente garanţii şi au refuzat. Acum doi ani l-am întâlnit pe cel care refuzase şi mi-a spus că îi pare rău şi că a urmărit cu mult interes şi admiraţie evoluţia activităţii mele. M-am bucurat sincer, era un fel de revanşă a soartei faţă de faptul că nu avuseseră încredere în mine”, zâmbeşte Clara.
Mereu ceva nou
Languages.lu
(www.languages.lu), prima activitate profesională a Clarei, este direct legată de studiile lingvistice făcute în România. “Am început cu misiunile de interpretariat în toată Europa, apoi s-au adăugat cursurile de limbi pentru adulţi, apoi taberele pentru copii, acestea din urmă fiind create pentru nepotul meu, Alex, care pe atunci avea 12-13 ani, îşi petrecea vacanţele de vară la mine şi îmi doream să îşi facă prieteni, să se joace şi în acelaşi timp să înveţe engleza, germana şi franceza”, spune Clara. “În 2008-2009 am început o altă activitate, Inspiring Wo-Men, legată de promovarea modelelor feminine, iar anul acesta, în aprilie, am lansat Fête des Langues – Languages Festival (www.fetedeslangues.com), un salon profesional pentru cei care lucrează în domeniul lingvistic şi pentru iubitorii de limbi străine. Astea sunt cele trei activităţi cărora le dedic timpul meu, dar în paralel am mai demarat şi alte proiecte (La Bourse des Artistes sau Welcome to Luxembourg!) pe care încă nu am reuşit să le dezvolt din lipsă de capital financiar şi uman. Nu va suna foarte modest, dar, sincer, mă identific foarte mult cu întreprinzătorul englez Richard Branson, fondatorul mărcii Virgin. Resimt aceeaşi mare plăcere de a porni cu regularitate noi proiecte de afaceri”, ne-a declarat Clara Moraru.
Inspiring Wo-Men
Clara a investit toate profiturile realizate de Languages.lu în Inspiring Wo-Men (www.InspiringWo-Men.eu). „Iniţiativa a început cu publicarea unei cărţi în franceză şi engleză «Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg», care prezintă femei de succes din Luxemburg, o expoziţie fotografică itinerantă prezentând modele feminine care a circulat în Luxemburg şi Franţa timp de un an, o platformă internet, o serie de conferinţe–dineu intitulate «Femei care inspiră», dar şi ateliere şi seminarii. A urmat o a doua carte în engleză “Women leadership in the Greater Region”.  În 2011 am lansat trofeele «Inspiring Woman of the Year» în opt categorii diferite şi trofeul «Top Company for Gender Equality» pentru întreprinderea cu cel mai bun echilibru între femei şi bărbaţi la toate nivelele ierarhice. Acest proiect beneficiază de patronajul vicepreşedintei Comisiei Europene, Viviane Reding, şi de susţinerea primarului oraşului Luxemburg, Xavier Bettel”, ne-a spus Clara.
„Să sprijinim educaţia”
Clara Moraru a ales să-şi arate dragostea faţă de Tecuci în mod practic. În 2007, după inundaţiile care au îngenuncheat Tecuciul, a organizat o colectă şi a trimis către Şcoala Nr. 11 şi către familiile grav afectate sprijin financiar. Acum trei ani, a demarat „Support the education”- "Să sprijinim educaţia", proiect prin care a sprijinit şi premiat (oferind burse şi susţinând excursii de studii în ţară şi în Luxemburg) performanţele elevilor olimpici de la „Spiru Haret”, a dotat cu zeci de calculatoare colegiul şi şcolile din oraş şi a oferit ajutoare familiilor defavorizate. De sprijinul ei au beneficiat, anul acesta, nu doar Tecuciul, ci şi un centru de reabilitare a persoanelor cu handicap de lângă Sibiu şi un spital de neurochirurgie din Chişinău.
Model de viaţă pentru tineri
„Colegiul «Spiru Haret» mi-e tare drag şi încerc să contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu ale elevilor şi la încurajarea lor. Sfatul meu de viaţă pentru tinerii care vor deveni liceeni la «Spiru Haret» este să fie convinşi că nimic nu este imposibil dacă îşi doresc ceva cu adevărat”, ne-a mărturisit Clara Moraru, un model de viaţă pentru tinerii din Tecuci, Galaţi şi de pretutindeni!

Citit 6023 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:42

9 comentarii

 • postat de Lan
  Duminică, 14 Octombrie 2012 15:15
  Un VIP nu ar trebui sa se amestece cu cloaca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Daniel
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 21:46
  @AMARATU Nu esti numai amarat..esti si prost!
  1
  0
  Raportează
 • postat de AMARATU
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 11:09
  chiar asa..cita milostenie...de unde naiba a avut resurse financiare sa ajunga la Luxemburg? probabil are ceva rude pe la arabii cu petrolul care au sponsorizat-o...ca mi-este greu sa cred ca dintr-un slariu amarat de pe la noi din Romania faci atitea Mastere si alte ..specializari cite are..cit o fi furat aia de i-au tinut spatele pina a terminat toate calificarile???
  nu cred ca au fost muncitori la "Romania Muncitoare"...totul este sa furi cu cap!!
  sa pastrezi trofeul sanatoasa...dar asta nu ajuta cu nimic populatia care munceste din tara...
  taci dracului din gura si du-te unde vrei...macar sa nu vedem cit de parsivi sint unii...
  ai aruncat praf in ochi cu niste pentiumuri I pe care binenteles cei din afara le-au aruncat...tu le-ai introdus ca ajutoare umanitare...NE LASI????...
  1
  0
  Raportează
 • postat de AMARATU
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 11:07
  chiar asa..cita milostenie...de unde naiba a avut resurse financiare sa ajunga la Luxemburg? probabil are ceva rude pe la arabii cu petrolul care au sponsorizat-o...ca mi-este greu sa cred ca dintr-un slariu amarat de pe la noi din Romania faci atitea Mastere si alte ..specializari cite are..cit o fi furat aia de i-au tinut spatele pina a terminat toate calificarile???
  nu cred ca au fost muncitori la "Romania Muncitoare"...totul este sa furi cu cap!!
  sa pastrezi trofeul sanatoasa...dar asta nu ajuta cu nimic populatia care munceste din tara...
  taci dracului din gura si du-te unde vrei...macar sa nu vedem cit de parsivi sint unii...
  ai aruncat praf in ochi cu niste pentiumuri I pe care binenteles cei din afara le-au aruncat...tu le-ai introdus ca ajutoare umanitare...NE LASI????...
  1
  0
  Raportează
 • postat de mihaela mihailovici
  Vineri, 12 Octombrie 2012 15:50
  felicitari, chiar ma bucura faptul ca cineva dintr-un uitat targ al Moldovei - Tecuciul - a ajuns sa ne reprezinte cu succes si mandrie in Luxemburg si nu numai....
  Imi plac proiectele tale foarte mult in special pentru ca am activat ceva timp in urma in cadrul UNDP si am condus un proiect pe egalitate de sanse, se numea Afirmarea economica a femeilor din mediul rural in Romania.
  Mi-ar face placere sa putem avea ocazia sa discutam putin despre acest domeniu destul de firav aici inca....
  Clara, da-mi voie sa ma adresez asa, nu pune la suflet unele remarci rautiacioase, ele sunt facute din invidie si din stupidul marasm in care traim aici - pe sistemul sa moara si capra vecinului - si poate de aia nici nu ne mai reuseste nimic in ultimul timp, aproape pe nici un plan. Pentru ca suntem din ce in ce mai rai, mai egoisti, mai invidiosi, mai parsivi si am uitat cu desavarsire sa ne bucuram sincer cand cineva ca tine ne ajuta de la mii de kilometri distanta si nu a uitat cine este si de unde a plecat. Jos palaria in fata ta!
  0
  2
  Raportează
 • postat de maria
  Vineri, 12 Octombrie 2012 15:13
  Ne bucuram sa citim si lucruri de bine despre cei plecati in afara! Sunt rezultate deosebite, obtinute de un om deosebit! Stim ca si altii au rezultate similare, asteptam sa mai auzim si despre ei... Pana atunci, felicitari, din toata inima si mult noroc in continuare!
  0
  1
  Raportează
 • postat de angela petruta
  Vineri, 12 Octombrie 2012 14:01
  ataca,ataca,miniBRANSON.hai s-o facem praf,s-o desfiintam,cum indrazneste ea sa se ridice din mijlocul multimii si sa aleaga sa traiasca altfel?cum indrazneste ea,ajungand la mii de km departare,cum indrazneste sa nu uite de unde a plecat?cu ce tupeu fantastic se zbate ea pentru niste familii de amarati sa aiba si ei o haina calduroasa la iarna sau un carut la copil?cum arunca ea in dreapta si-n stanga cu milostenie....dar ce-i aia milostenie?un cuvant pe care noi de mult timp l-am uitat.si culmea....ajunge sa stea la masa cu persoane importante din europa si din lume,incercand sa le dovedeasca ce frumoase si inteligente sunt femeile din romania,pe cand altii,mai realisti,fac dovada ca suntem si buni hoti,bune prostituate,cei mai mari corupti si cei mai tari la clonat carduri.dar stii ceva?ce-ar fi sa te ridici tu putin in picioare domnule MINI,sa-ti ceri scuze si sa spui multumesc domnisoarei CLARA,asa cum sunt sigura ca te-a invatat mama ta acum multi ani in urma.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Clara Moraru
  Vineri, 12 Octombrie 2012 11:00
  @miniBranson: n-ati citit bine sau n-ati vrut sa cititi bine?!
  Evident nu mi-am dat singura trofeul, cum insinuati!! Daca ati fi citit mai bine, ati fi remarcat ca sunt 2 initiative diferite ale caror nume seamana. 1) Inspiring Woman of the Year (femeia care inspira a anului) este un trofeu anual pe care eu l-am creat pentru Marea Regiune (Luxemburg, Germania, Franta si Belgia) si care se ofera in 7 domenii diferite de activitate, precum finante, antreprenoriat, educatie etc cu ocazia zilei Internationale a femeii pe baza unui concurs la care voteaza si publicul si un juriu. 2) Woman Inspiring Europe (femeia care inspira Europa) este un trofeu creeat acum 2 ani de Comisia Europeana prin Institutul European pentru Egalitatea de Gen prin care sunt onorate 12 femei din Europa care contribuie la promovarea egalitatii intre barbati si femei. Pentru acest trofeu oamenii nominalizeaza femei pe care le admira si apoi Institutul Comisiei ia decizia. Nici nu am stiut ca vreo 15 persoane m-au nominat pentru aceasta distinctie pana cand nu mi s-a comunicat de la Institut.
  Remarcile dv sunt doar rautacioase dar chiar nu aveti motive sa ma denigrati. O zi buna!
  0
  4
  Raportează
 • postat de miniBranson
  Vineri, 12 Octombrie 2012 09:45
  Citez din articol:
  1. "La doar 36 de ani, Clara Moraru tocmai a fost aleasă “Woman Inspiring Europe” "
  2. "În 2011 am lansat trofeele «Inspiring Woman of the Year» .....
  Acest proiect beneficiază de patronajul vicepreşedintei Comisiei Europene, Viviane Reding, ...."

  Si-a "inventat" trofeul?!?
  Si in Luxemburg alta "femeie" decat madam re[a]ding nu mai este de"de succes"? sau nu mai este alta decat "sora" din Tecuci careia ii "patroneaza" trofeul si mu si-l putea da siesi...
  2
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.