Performanţă de la Tecuci la Luxemburg: Clara Moraru, femeia care inspiră Europa

Performanţă de la Tecuci la Luxemburg: Clara Moraru, femeia care inspiră Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu va suna foarte modest, dar, sincer, mă identific foarte mult cu întreprinzătorul englez Richard Branson, fondatorul mărcii «Virgin»: resimt aceeaşi mare plăcere de a porni cu regularitate noi proiecte de afaceri”


 

La Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci există bursa „Clara Moraru”, dedicată elevilor olimpici naţionali şi internaţionali, un laborator de informatică şi un al doilea, în amenajare, tot „Clara Moraru” şi un cabinet de consiliere profesională „Clara Moraru”. Numele din catalog al fostei eleve de excepţie este Daniela Lăcrămioara Moraru, dar pentru că „Lăcră” era prea dificil de pronunţat pentru colegii şi prietenii ei din Luxemburg, a fost anagramat şi a devenit Clara. La doar 36 de ani, Clara Moraru tocmai a fost aleasă “Woman Inspiring Europe” (Femeie care inspiră Europa) pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. Merită să-i aflaţi povestea de succes!

Cum se construieşte o carieră

„Tecuciul este un oraş de suflet şi va ocupa mereu un loc în inima mea, pentru că aici am fost născută şi educată. Am devenit persoana care sunt astăzi tocmai datorită experienţelor şi persoanelor cu care am avut ocazia să interacţionez la Tecuci”, ne-a mărturisit, din Luxemburg, Clara Moraru. Fosta elevă a colegiului tecucean a absolvit Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, apoi un Master în Managementul calităţii la Facultatea de Inginerie (lucrare pe tema Managementul calităţii proiectelor culturale: Comparaţie Sibiu – Luxemburg). În timp ce era studentă, începuse deja proiecte bilaterale Sibiu - Luxemburg în domeniul cultural, iar în ultimul an de master a plecat pentru prima oară pentru trei luni la Luxemburg. Au urmat câţiva ani în care şi-a împărţit timpul între Sibiu şi Luxemburg, iar din 2001 a început un Master of Business Administration la universitatea americană Sacred Heart University (campusul din Luxemburg) pe care l-a terminat în 2003 cu o dublă specializare în marketing şi relaţii internaţionale. În acelaşi an s-a înscris la un doctorat în Managementul educaţiei şi şi-a creat propria firmă.

Ambiţia de a reuşi

„În Luxemburg procedura era aşa de complicată, încât am ales să creez o firmă englezească pe internet (a durat doar 24 de ore) şi apoi în 2004 să deschid o filială în Luxemburg. Nici atunci nu a fost totul foarte simplu, pentru că băncile nu vroiau să-mi deschidă un cont pentru firmă şi a trebuit să-mi folosesc relaţiile personale”, ne-a mărturisit Clara. Sediul firmei era la ea acasă, sufrageria fiind transformată în birou cu trei posturi de lucru. „Doi ani mai târziu, când după îndelungi căutări am găsit un local adecvat activităţii pe care o dezvoltasem şi am dorit să închiriez acel imobil, proprietarii (o firmă luxemburgheză de asigurări) nu au considerat că ofer suficiente garanţii şi au refuzat. Acum doi ani l-am întâlnit pe cel care refuzase şi mi-a spus că îi pare rău şi că a urmărit cu mult interes şi admiraţie evoluţia activităţii mele. M-am bucurat sincer, era un fel de revanşă a soartei faţă de faptul că nu avuseseră încredere în mine”, zâmbeşte Clara.

Mereu ceva nou

Languages.lu (www.languages.lu), prima activitate profesională a Clarei, este direct legată de studiile lingvistice făcute în România. “Am început cu misiunile de interpretariat în toată Europa, apoi s-au adăugat cursurile de limbi pentru adulţi, apoi taberele pentru copii, acestea din urmă fiind create pentru nepotul meu, Alex, care pe atunci avea 12-13 ani, îşi petrecea vacanţele de vară la mine şi îmi doream să îşi facă prieteni, să se joace şi în acelaşi timp să înveţe engleza, germana şi franceza”, spune Clara. “În 2008-2009 am început o altă activitate, Inspiring Wo-Men, legată de promovarea modelelor feminine, iar anul acesta, în aprilie, am lansat Fête des Langues – Languages Festival (www.fetedeslangues.com), un salon profesional pentru cei care lucrează în domeniul lingvistic şi pentru iubitorii de limbi străine. Astea sunt cele trei activităţi cărora le dedic timpul meu, dar în paralel am mai demarat şi alte proiecte (La Bourse des Artistes sau Welcome to Luxembourg!) pe care încă nu am reuşit să le dezvolt din lipsă de capital financiar şi uman. Nu va suna foarte modest, dar, sincer, mă identific foarte mult cu întreprinzătorul englez Richard Branson, fondatorul mărcii Virgin. Resimt aceeaşi mare plăcere de a porni cu regularitate noi proiecte de afaceri”, ne-a declarat Clara Moraru.

Inspiring Wo-Men

Clara a investit toate profiturile realizate de Languages.lu în Inspiring Wo-Men (www.InspiringWo-Men.eu). „Iniţiativa a început cu publicarea unei cărţi în franceză şi engleză «Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg», care prezintă femei de succes din Luxemburg, o expoziţie fotografică itinerantă prezentând modele feminine care a circulat în Luxemburg şi Franţa timp de un an, o platformă internet, o serie de conferinţe–dineu intitulate «Femei care inspiră», dar şi ateliere şi seminarii. A urmat o a doua carte în engleză “Women leadership in the Greater Region”.  În 2011 am lansat trofeele «Inspiring Woman of the Year» în opt categorii diferite şi trofeul «Top Company for Gender Equality» pentru întreprinderea cu cel mai bun echilibru între femei şi bărbaţi la toate nivelele ierarhice. Acest proiect beneficiază de patronajul vicepreşedintei Comisiei Europene, Viviane Reding, şi de susţinerea primarului oraşului Luxemburg, Xavier Bettel”, ne-a spus Clara.

„Să sprijinim educaţia”

Clara Moraru a ales să-şi arate dragostea faţă de Tecuci în mod practic. În 2007, după inundaţiile care au îngenuncheat Tecuciul, a organizat o colectă şi a trimis către Şcoala Nr. 11 şi către familiile grav afectate sprijin financiar. Acum trei ani, a demarat „Support the education”- "Să sprijinim educaţia", proiect prin care a sprijinit şi premiat (oferind burse şi susţinând excursii de studii în ţară şi în Luxemburg) performanţele elevilor olimpici de la „Spiru Haret”, a dotat cu zeci de calculatoare colegiul şi şcolile din oraş şi a oferit ajutoare familiilor defavorizate. De sprijinul ei au beneficiat, anul acesta, nu doar Tecuciul, ci şi un centru de reabilitare a persoanelor cu handicap de lângă Sibiu şi un spital de neurochirurgie din Chişinău.

Model de viaţă pentru tineri

„Colegiul «Spiru Haret» mi-e tare drag şi încerc să contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu ale elevilor şi la încurajarea lor. Sfatul meu de viaţă pentru tinerii care vor deveni liceeni la «Spiru Haret» este să fie convinşi că nimic nu este imposibil dacă îşi doresc ceva cu adevărat”, ne-a mărturisit Clara Moraru, un model de viaţă pentru tinerii din Tecuci, Galaţi şi de pretutindeni!

Citit 6618 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.