Remarcabil! Medic gălăţean în anuarul portretelor Franţei de azi

Remarcabil! Medic gălăţean în anuarul portretelor Franţei de azi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dr. Răzvan Stroiu considerat reprezentativ de jurnaliştii „Le Monde” pentru a fi inclus între cele 100 de portrete care oferă o splendidă oglindă a societăţii franceze actuale * Mariana Stroiu a refuzat posturile în administraţie propuse cu insistenţă de francezi şi s-a reinventat deschizând propria afacere de succes - collierelectronique.fr


„Une année (formidable!) en France” – „Un an (formidabil) în Franţa”, aşa se intitulează volumul de 600 de pagini, publicat la Editura Arènes, care cuprinde o minunată colecţie de poveşti de viaţă descoperite de jurnaliştii „Le Monde”. După cum mărturisesc autorii, timp de un an, zece jurnalişti şi fotografi de la „Le Monde” şi monde.fr „au plecat să-i întâlnească pe francezi”. Au ales, întâmplător, opt locuri pe hartă şi "au prins rădăcini acolo". Din iunie 2011 până în iunie 2012, au vizitat persoane demne să devină „un portret”, au analizat şi povestit despre vieţile, grijile şi aşteptările lor. Cele opt bloguri din proiect au fost citite de zece milioane de oameni, care au lăsat aproape 20.000 de comentarii. În prefaţa „Alte vieţi ca ale noastre” jurnaliştii mărturisesc că s-au bucurat de toată libertatea de a alege, dar când să decidă „portretul” a fost dificil. Volumul cuprinde, spun jurnaliştii francezi, „100 de portrete ale unor oameni obişnuiţi, bărbaţi şi femei, care se vor întreba probabil: «De ce eu?». Ei, pentru că ne oferă, la final, o splendidă oglindă a ceea ce este Franţa de astăzi”. Printre institutori, profesori, comercianţi, artizani, librari, un medic specialist în geriatrie, un cercetător în biochimie macromoleculară, întreprinzători care s-au aventurat şi au reuşit, se află şi medicul generalist Răzvan Stroiu, originar din Galaţi.

În atenţia presei franceze

În 2009, gălăţenii Mariana şi Răzvan Stroiu erau protagoniştii unui reportaj publicat în ziarul francez „La tribune – Le Progrès”, care saluta instalarea medicului generalist şi a soţiei sale în comuna Rosières, din departamentul Haute-Loire. „Medici străini la căpătâiul localităţilor rurale”, aşa se intitula articolul ilustrat cu fotografia celor doi tineri extraordinari. A urmat „Un medic de ţară venit din România”, articolul publicat pe unul dintre blogurile „Le Monde” considerând excepţional faptul că noul medic generalist din Rosières vine din România. Şi de aici, atenţia constantă, entuziastă şi plină de respect a jurnaliştilor de presă scrisă, radio, de la postul de televiziune publică France 3 (şi nu numai), faţă de medicul care a îngrijit sănătatea localnicilor din sate gălăţene în care ajungea cu GPS-ul. Şi iată: portretul medicului gălăţean în salba celor o sută de OAMENI care dau imaginea Franţei de azi! Ce urmează? Apariţia într-un viitor documentar despre medici.

„Am reuşit să ne integrăm”

„Pentru noi, ca români instalaţi în Franţa, e important tot ce se scrie pozitiv despre România, fie că se scrie despre persoane, fie că se scrie despre ţară. Când a fost lansată cartea la Mézères, o localitate aflată la câţiva kilometri, care nu are medic şi unde eu mă deplasez des în vizite medicale, sala a fost arhiplină, persoanele din zonă fiind mândre că autorii au ales pe cineva din localitatea lor, pentru că în prefaţă spun că sunt 36.000 localităţi în Franţa şi le-a fost dificil să selecţioneze doar 100 de portrete. Cred că interesul arătat unui medic român de către presa franceză şi succesiunea de articole, de emisiuni TV, radio şi includerea într-un viitor documentar despre medici se datorează faptului că am reuşit să ne integrăm şi că nu intenţionam să ne mutăm. Mai discutăm cu persoanele care ne-au ajutat să ne instalăm şi ne precizează mereu că nu au auzit niciun pacient să spună ceva de rău şi chiar pentru ei pare ceva imposibil, pentru că în orice domeniu şi în orice situaţie se găseşte măcar o persoană nemulţumită. Suntem deja destul de mulţi medici români în Franţa şi îmi place să văd că suntem percepuţi pozitiv din punct de vedere profesional şi că suntem apreciaţi atât de oameni cât şi de instituţii. Am fost surprins cât de respectat e medicul în Franţa”, ne-a mărturisit dr. Stroiu. Aflaţi că e sunat de primari din toată Franţa ca să le recomande medici români aşa cum este el...

Mariana s-a „reinventat”

În 2005, când am scris pentru prima dată în „Viaţa liberă” despre soţii Stroiu, spuneam că Mariana are CV de ministru. Până să ajungă în Franţa, a lucrat în administraţia comunală, la Cudalbi şi Munteni, unde era supracalificată! Mariana şi-a luat licenţa în Drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european”, apoi a urmat studii postuniversitare de Drept Internaţional şi un masterat în Management economic, administrarea afacerilor. Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona când Mariana şi-a luat concediu şi, pe banii ei, a dat o fugă în Franţa, doar cât să dea examenul! A absolvit Cursurile PHARE de construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului şi Institutul Naţional de Administraţie. De cum a ajuns, i s-a propus cu insistenţă un post în administraţia franceză, în Consiliul General al Departamentului Haute-Loire, dar a preferat să se ocupe de partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului lui Răzvan unde şi-a dovedit din start eficienţa - pe baza documentaţiei pregătite a obţinut o scutire de la plata impozitului pe termen de 15 ani!

Anul acesta a ales ceva cu totul inedit: „În martie anul acesta am primit echivalarea tuturor diplomelor mele şi a trebuit să trec pe la Direcţia Muncii să le înregistrez. În timp ce diplomele erau introduse în baza de date, funcţionara care se ocupa de asta mi-a spus că mă încadrez pentru un post de director coordonator la Direcţia de Alocaţii familiale, dar era un post vacant temporar şi am refuzat. Apoi am primit o ofertă pentru un post de consilier juridic pe protecţie socială la Casa de Asigurări de Sănătate. Cum propunerile respective mi-au dat ceva de gândit, am început să vreau să fac şi altceva, pentru că îmi rămânea ceva timp după ce mă ocupam de partea administrativ-financiară a cabinetului. Scopul principal era să îmi placă, să lucrez independent, să nu fie incompatibil cu activitatea de colaborator al cabinetului.

Astfel, collierelectronique.fr s-a născut rapid şi am început să o aplic, mi-am înfiinţat o societate pe management de vânzări, pentru care statul francez mi-a oferit scutire de taxe pentru un an, pentru a mă încuraja în demersul meu. Acum reprezint o societate din Republica Cehă care fabrică produse pentru educaţie canină (zgărzi electronice de dresaj, zgărzi antilătrat şi gard electronic invizibil), am exclusivitate în toată Franţa pe un domeniu destul de larg: sport canin, produse dedicate animalelor şi magazine PetShop. Sunt într-o continuă călătorie, am toată libertatea de acţiona, de a promova produsele, de a-mi organiza activitatea cum vreau eu. Mai am propuneri de la societăţi germane şi franceze pe alte sectoare de activitate, dar nu sunt dispusă să renunţ la tot timpul meu liber”, spune Mariana Stroiu.

Vânt bun din pupa!

Soţii Stroiu au amândoi permise cu care pot naviga până la 6 mile de un adăpost sigur: insulă sau malul marii. Ea se pregăteşte pentru examenul de permis de navigaţie fluvială, iar Răzvan pentru permisul de navigaţie în marea largă, ocean. Şi dacă tot visează să-şi facă vacanţele navigând, să meargă în Corsica, în Spania, să facă turul Franţei, de ce n-ar veni până la Galaţi cu vaporul? Doar Mariana va avea permis de navigaţie fluvială şi Dunărea (încă) mai trece prin Galaţi. Noi le urăm vânt bun din pupa, în viaţă şi afaceri, şi îi aşteptăm să acosteze la Galaţi.

 

Citit 4622 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.