Gălăţeni care au uimit lumea - Angela Tomaselli

Gălăţeni care au uimit lumea - Angela Tomaselli
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rămasă în istoria Galaţiului ca unul dintre cei patru artişti care au pus bazele Muzeului de Artă Contemporană, pictoriţa Angela Tomaselli s-a născut la Brezoi, în judeţul Vâlcea, pe 5 noiembrie 1943, dintr-un tată de origine italiană şi o mamă jumătate nemţoiacă, jumătate româncă.

După ce şi-a făcut studiile primare în capitala judeţului natal, unde a participat şi la cursurile cercului artistic de la Şcoala de Arte, a urmat, în perioada 1961-1967, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secţia artă monumentală.

După terminarea facultăţii, a ajuns la Galaţi, în prima serie de muzeografi de la nou-înfiinţatul Muzeu de Artă, iar după 1970 a devenit profesoară la Liceul de Artă, unde a predat până în 1992. Din 1993 s-a mutat la Bucureşti.

Şi-a făcut debutul într-o expoziţie organizată la Galaţi, în 1968, cu două peisaje, a participat la prima sa expoziţie naţională în 1969, la Bucureşti, iar doi ani mai târziu a fost primită în Uniunea Artiştilor Plastici.

De-a lungul carierei, Angela Tomaselli a realizat numeroase expoziţii personale, printre oraşele care au avut privilegiul să o admire numărându-se Galaţi, Bucureşti, Iaşi, Bacău, Suceava, Rm.Vâlcea, Sibiu, Braşov, Cluj şi, evident, Brezoi, dar şi Roma, Koblenz, Bruxelles, Madrid, Paris sau Stockholm. De asemenea, a participat la expoziţii de grup, în ţară şi peste hotare, cele mai importante fiind găzduite de Moscova, Budapesta, Atena, Chişinău, Viena, Veneţia, Orleans, Roma, Washington şi New York.

Operele sale se regăsesc pe simezele Ministerului Culturii, Muzeului de Artă Contemporană Galaţi, muzeelor din Bacău şi Botoşani, dar şi în colecţii private din Italia, Franţa, Germania, SUA, Canada, Coreea de Sud, Danemarca sau Australia.

A fost recompensată cu mai multe premii naţionale sau internaţionale (Chişinău 1995 şi 2009, Franţa 2001) şi a fost nominalizată, în1999, la distincţia „Woman of the Year”.

A fost coautoare, alături de Eugen Holban, a volumului „Arta populară din Galaţi”.

Este, din 2009, cetăţean de onoare al oraşului natal.

Citit 8804 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2013 10:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.