Gălăţeni care au uimit lumea - Calistrat Hogaş

Gălăţeni care au uimit lumea - Calistrat Hogaş
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Unul dintre cei mai importanţi prozatori clasici al literaturii române, Calistrat Hogaş s-a născut la Tecuci, pe 19 aprilie 1847, în familia preotului Gheorghe Dimitriu.

A fost înscris în 1854 la Şcoala publică nr. 1 din Tecuci, sub numele de Hogaş, porecla bunicului său dinspre tată. În perioada 1860-1869 a urmat, cu bursă acordată la recomandarea autorităţilor tecucene, Academia Mihăileană din Iaşi, iar apoi Facultatea de filozofie şi litere, avându-i colegi, printre alţii, pe A.D.Xenopol sau Vasile Conta.

Imediat după finalizarea studiilor, a fost profesor la gimnaziul din Piatra Neamţ, unde la scurt timp a fost numit şi director. Un conflict cu autorităţile locale l-a determinat să se mute, în 1878, pentru doi ani, la Gimnaziul real de băieţi din Tecuci, unde a predat istoria şi geografia. A revenit la Piatra Neamţ în 1881, iar cinci ani mai târziu, în urma unei noi dispute cu autorităţile, a plecat, ca profesor şi director, la Alexandria. Din 1891 a ajuns la Roman, apoi la Iaşi, unde a predat până la pensionare (1912), dar şi o vreme după aceea.

Calistrat Hogaş a fost căsătorit, din 1871, cu fiica unui preot din Piatra Neamţ, alături de care a avut opt copii.

Şi-a făcut debutul literar în 1874, cu poezia „Legenda lăcrămioarei”, într-un ziar din Piatra Neamţ, iar în 1882 a publicat primele fragmente de proză, din ciclul „Amintiri dintr-o călătorie”, într-o revistă locală. În 1907, la insistenţele lui Garabet Ibrăileanu, a început să colaboreze la revista „Viaţa românească”.

În 1912 a încercat editarea primei ediţii a volumului „Pe drumuri de munte”, însă din cauza numeroaselor greşeli de tipar cartea a fost trimisă la topit. Volumul s-a tipărit din nou doi ani mai târziu, însă întregul tiraj a ars într-un incendiu care a mistuit tipografia. „Soarta” a fost înfrântă abia în 1921, când a apărut prima ediţie accesibilă publicului, în două volume („Amintiri dintr-o călătorie” şi „În Munţii Neamţului”), din păcate după moartea scriitorului. În 1922, la propunerea lui Liviu Rebreanu, Hogaş a primit, postum, primul premiu al nou-înfiinţatei Societăţi a Scriitorilor Români.

Calistrat Hogaş s-a stins din viaţă la Roman pe 28 august 1917, din cauza unui emfizem pulmonar, fiind reînhumat o lună mai târziu la Piatra Neamţ, conform dorinţei sale.

În localitatea natală, unul dintre cele mai mari licee din oraş poartă astăzi numele lui Calistrat Hogaş.

Citit 7301 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2013 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.