INTERVIU / Iniţiativa liberalei Cristina Pocora, pe masa Senatului. O deputată din Galaţi vrea să reducă taxele consulare

INTERVIU / Iniţiativa liberalei Cristina Pocora, pe masa Senatului. O deputată din Galaţi vrea să reducă taxele consulare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Multora dintre cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor le este imposibil din punct de vedere financiar să achite contravaloarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, să îşi înregistreze copiii nou-născuţi în registrele de stare civilă” * „Proiectul meu legislativ propune nu doar reducerea taxelor consulare, ci şi măsuri menite să aducă autorităţile româneşti mai aproape de cetăţeni, în sensul organizării de consulate mobile, vizite frecvente în închisori, vizite în comunităţi”


Chiar dacă din 2008 încoace deputata PNL Cristina Ancuţa Pocora îi reprezintă în Parlament pe ialomiţeni, Galaţiul va fi mereu oraşul său natal. Pocora este iniţiatoarea unui proiect de lege menit să-i sprijine pe românii de pretutindeni despre care a acceptat să ne vorbească într-un interviu:

- Doamna deputat, ce prevede, concret, proiectul de lege pe care l-aţi iniţiat şi depus la Senat?

- Scăderea de la 90 de euro la 10 euro a taxei pentru înscrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti, 15 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui titlu de călătorie, 26 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui paşaport electronic sau temporar. De asemenea, proiectul prevede scăderea cu 10 euro/pagină a tarifului pentru efectuarea unei traduceri din sau în limba română, diminuarea cu 40 de euro a taxei pentru încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare între cetăţeni români, şi 15 euro în loc de 45 pentru înregistrarea cererii pentru eliberarea unui duplicat după certificatele de stare civilă româneşti. Proiectul propune măsuri menite să aducă autorităţile româneşti mai aproape de cetăţeni, în sensul organizării de consulate mobile, vizite frecvente în închisori, vizite în comunităţi etc.

- Cum s-a născut ideea acestui proiect?

- Mi se pare o nedreptate ca, în România, să fie gratuită eliberarea unui certificat de naştere copilului tău, iar, în afara ţării, acelaşi document să coste 90 euro, în condiţiile în care lipsa acestui document generează o serie de consecinţe negative care lovesc în interesele cetăţeanului român. La fel ca în Colegiul nr. 1 Feteşti-Ţăndărei, pe care îl reprezint în Parlament şi în Galaţi, şi în România, o parte însemnată a cetăţenilor are cel puţin un membru al familiei plecat în afara ţării. Oamenii mi s-au plâns la audienţe de greutăţile familiilor lor, de faptul că nici cei de afară nu îi mai pot ajuta cum o făceau în anii trecuţi, cum au probleme în a-şi face rost de diferite acte, pentru că taxele sunt mari, iar consulatele sunt îndepărtate.

- Câţi români ar urma să beneficieze de pe urma proiectului?

-În statele membre ale Uniunii Europene rezidă aproximativ 3 milioane de cetăţeni români, multora dintre aceştia fiindu-le foarte greu, de exemplu, să achite contravaloarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie în cazul în care doresc să se întoarcă în ţară. Statistica Ministerului Afacerilor Externe ne arată că aproximativ 60.000 de cetăţeni români solicită înscrierea unui certificat de naştere străin în registrele de stare civilă româneşti de reprezentanţele diplomatice şi consulare româneşti.

- Cum s-ar putea ca iniţiativa să fie mai repede pusă în practică?

- Începând cu 1 februarie 2010, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate au introdus un nou program de eliberare a paşapoartelor simple temporare şi a paşapoartelor simple electronice, fapt ce a condus la creşterea costurilor ca urmare a introducerii unor noi blanchete pentru documentele de călătorie. Cred că este nevoie ca nivelul acestor taxe să fie periodic revizuit, în funcţie de situaţia socială, de realităţile economice şi că această decizie ar trebui să fie de resortul Guvernului, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru ca lucrurile să fie mai flexibile şi să nu intre într-un mecanism mai lung, aşa cum este cel parlamentar.

Proiectul de lege poate fi îmbunătăţit

Deputata PNL Cristina Pocora ne-a declarat că propunerea sa de reducere a taxelor consulare va avea un traseu parlamentar de cel puţin două - trei luni. În tot acest timp, politiciana îi invită pe toţi aceia care au de adus îmbunătăţiri acestui proiect să o facă, adică să înainteze comisiei de resort propunerile lor cu motivarea aferentă.
Citit 2842 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2013 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.