Cât mai "costă" să devii român. Paşapoarte româneşti pentru Basarabia

Cât mai "costă" să devii român. Paşapoarte româneşti pentru Basarabia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Sud-vest”, „Almanah instorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei”, una dintre extrem de puţinele publicaţii ale comunităţii româneşti din Ucraina, deschide numărul său pe martie cu ştirea extraordinară că locuitorii Bucovinei de nord „au obţinut 100.000 de paşapoarte româneşti”.

Potrivit 24 TV, actele au fost emise de autorităţile de la Bucureşti pentru românii din Ucraina şi Republica Moldova „care au trăit în România Mare până în anul 1940” şi o pot dovedi. Publicaţia îl citează şi pe Maxim Kiak, consultant la Institutul Naţional de Studii Strategice din Ucraina, care apreciază că numai în regiunea Cernăuţi trăiesc aproximativ 100.000 de români. Putem spera că opţiunea fiecăruia pentru paşaport va schimba datele oficiale, potrivit cărora mulţi români din Ucraina au fost înregistraţi ca „moldoveni” sau de alte etnii, dar să ne aşteptăm şi la… un aflux de voturi la viitoarele alegeri din România? Kiak precizează că în nordul Bucovinei sunt înregistraţi 12 la sută etnici români şi 7-8 la sută „moldoveni”, iar atingerea unui procent de 20 la sută a unei minorităţi i-ar da acesteia dreptul unei „autonomii culturale”. Astfel, precizăm noi, ca să nu se creadă că este vorba de vreo enclavizare politică, de exemplu, etnicii români, care au din ce în ce mai puţin acces la predarea în româneşte, vor putea beneficia din nou de acest lucru.

Românii de acolo preferă paşapoartele buletinelor de identitate româneşti, căci „să devii român (s.n.) te costă între 500 şi 2.000 de euro”, susţine un alt expert citat, Viktor Dovhanici. Politologii ucraineni (având în vedere experienţa cu cei din Republica Moldova, au probabil dreptate), cred că paşaportul va fi folosit mai ales ca o „cheie” de acces în UE… A fost anulată, de către Consulatul României la Cernăuţi, cerinţa ca noii cetăţeni să ştie limba română. Şi, este drept, limba noastră a fost şi ea amestecată, furată sau chiar… cumpărată în timpul lungii stăpâniri sovietice, când celor care îşi rusificau numele li se dădeau loturi agricole. Mai găsim în revistă şi informaţia că Programul trilateral România-Ucraina-Republica Moldova (în baza căruia, precizăm, au funcţionat până acum multe proiecte culturale transfrontaliere ale Euroregiunii „Dunărea de Jos”, cu sediul la Galaţi), „s-ar putea transforma” în programe bilaterale ale fiecăreia dintre ţări. Este opinia Comisiei Europene, în viziunea căreia creşterea eficienţei finanţărilor europene va fi mai mare astfel. Semnalăm serialul de suflet „O istorie actualizată a satelor noastre din Basarabia istorică (regiunea Odesa)”, dedicată de Vadim Bacinschi, redactor-şef şi fondator, regretatului Valeriu Cojocaru. Mai găsim aici, în doar patru pagini format tabloid, ştiri din România şi Ucraina, folclor, recenzii de carte.

Citit 2482 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.