FOTO/ O gălăţeancă face înconjurul lumii pe motocicletă. A făcut turul Africii, iar acum a ajuns în Asia
Foto: Foto: facebook.com/www.intotheworld.eu

FOTO/ O gălăţeancă face înconjurul lumii pe motocicletă. A făcut turul Africii, iar acum a ajuns în Asia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Arhitecţii Ana Hogaş şi Ionuţ (John) Florea sunt primii români care au făcut turul Africii pe motocicletă * Proiectul lor, „Into The World”, e pe cale să devină un mod de viaţă * Cei doi „nomazi” sunt acum în drum spre Mongolia, tot cu cortul, dar fiecare călare pe motorul lui!


Au trăit 420 de zile în goana motorului, străbătând nisip, savană, junglă, graniţe, 55.000 de km de drumuri pline de riscuri, unele inexistente pe hartă. Au traversat Sahara sub dogoarea celor peste 54 de grade Celsius, dar şi 3.000 km de off-road extrem în Congo, prin ploi torenţiale şi mlaştini, ba au fost nevoiţi să-şi tracteze motorul defect. Au trecut prin sute de controale armate şi hăţişuri birocratice, au îndurat malarie, înţepături de muşte Tsetse şi de scorpion, au fost surprinşi de un hipopotam „năuc” şi au lucrat, timp de o lună, ca voluntari în pădurea ecuatorială în Nigeria, pentru un proiect de conservare a primatelor. În 420 de zile de viaţă nomadă lumea li s-a dezvăluit în toată splendoarea ei. Gălăţeanca Ana Hogaş şi Ionuţ (John) Florea sunt un cuplu de arhitecţi care, din iunie 2011 până în august 2012, au luat o pauză de carieră - cum le place să spună - şi au făcut turul Africii cu motocicleta.

Acum sunt în drum spre Centrul Asiei, o aventură care face parte din proiectul lor, devenit mod de viaţă - Into The World. Numai că de această dată nu mai sunt doi pe o motocicletă Yamaha XT 660 Z Tenere, ca în Africa. Ana a trecut şi ea la ghidon şi merg pe motoare dual sport (KTM 690 Enduro R şi Suzuki DRZ 400), mult mai potrivite pentru off-road. Din Georgia, în vreme ce îşi scriau jurnalul de călătorie pe www.intotheworld.eu, Ana şi Ionuţ ne-au povestit despre aventurile lor.

Cai putere în sânge

Ionuţ chiar s-a născut în maşina bunicului său, deci pentru el caii putere au însemnat ceva foarte important de timpuriu. A descoperit motociclismul la 20 şi ceva de ani, şi de atunci „a devenit o pasiune şi o cale de a explora locuri care îmi erau inaccesibile înainte”. Până în toamna trecută, Ana a fost doar pasager, însă după călătoria în jurul Africii, în 14 luni, a devenit inevitabil să treacă, din spate, la ghidon. „Practic voi face şcoala în drum spre Mongolia, deci va fi atât o provocare, cât şi o surpriză: sper să reuşesc să ajung unde mi-am propus. Fizic, este cel mai greu lucru pe care l-am făcut până acum. Dar cel mai important e că mă redescopăr şi câştig, kilometru cu kilometru, un nou prieten”, ne-a mărturisit Ana.

De ce Africa? De ce Asia? De ce pe motor?

După cum povestesc pe blog.intotheworld.eu, în ianuarie 2010, după ce a suferit o ruptură de tendon al lui Ahile, Ionuţ a lansat o provocare: se va recupera conducând o motocicletă în turul Africii şi apoi în jurul lumii. Când totul a fost gata, chiar în ajunul plecării, Ionuţ a fost accidentat de o maşină, motocicleta a fost distrusă, şi totul amânat cu încă 9 luni. Au trecut şi peste cumpăna asta! „În iunie 2011 am plecat Into The World. În planul măreţ - dar greu de realizat - din 2010, ne propuneam să facem turul lumii, şi doar să-l începem în Africa, unde a debutat de fapt şi povestea de succes a omului pe Pământ. Deci Asia a fost tot timpul în schemă, iar acum putem să o facem”, ne-au spus cei doi temerari.

Stil de viaţă nomad

„Am călătorit mult şi înainte de Africa, cu rucsacul în spate, cu avionul, cu trenul, pe două sau pe patru roţi. Sigur, 420 de zile legate de peripeţii în Africa, nu sunt de colo. Însă chiar şi aşa, la finalul călătoriei, în Egipt, am simţit că nu am petrecut suficient de mult timp, şi că este necesar să revenim pentru a aprofunda. Avem o legătura de suflet cu Africa. Iar Into The World e pe cale să devină un mod de viaţă. Pentru a ne limpezi mai bine lecţia Africa, am început să scriem o carte. Primele 120 de pagini pot fi descărcate gratuit de pe www.intotheworld.eu. Oricine plănuieşte o aventură sau ezită să ia o decizie care are potenţialul să-i schimbe viaţa, poate afla cum am făcut noi acest pas. Sperăm ca împărtăşind experienţa noastră să încurajăm oamenii aşa cum poveştile altora ne-au dat curaj să ne urmăm planurile”, ne-au mărturisit Ana şi Ionuţ.

Traseul călătoriei: câte zile şi câte ţări?

Ana şi Ionuţ au trecut deja prin Bulgaria, Turcia şi Georgia, au ajuns în Delta Volgăi, în Rusia şi urmează Kazakstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kirghizstan, apoi din nou Kazakstan şi Rusia, pentru ajunge după aproximativ două luni (şi jumătate) în Mongolia. „Acolo vom petrece circa o lună şi ne vom pregăti pentru următoarea etapă, pentru care datele nu sunt încă stabilite. Avem mai multe direcţii posibile, depinde de o serie de chestiuni administrative care dintre aceste direcţii va deveni şi continuarea Into The World. În total, expediţia va dura în jur de şase luni, dar planul este deschis şi se poate modifica în cazul în care vom simţi să facem asta. Noi călătorim pentru a întâlni oameni şi a trăi experienţe pe care nu le găsim acasă, şi pentru asta este nevoie de timp. Nu ne grăbim.”, ne-au spus Ana şi Ionuţ.

Care este sfatul lor pentru cei care visează să descopere lumea, dar amână mereu planul pentru un „mai târziu” care nu mai vine? „Cel mai bun moment pentru a-ţi îndeplini visul este azi. Începe să împachetezi, şi pleacă. Nu contează banii, echipamentul sau alte piedici imaginare, orice este posibil dacă îţi doreşti!”. Până una alta îi puteţi urma cu inima şi cu gândul pe www.intotheworld.eu.

29 de ţări, geografia practică

Călătoria în jurul Africii a fost finanţată şi organizată de Ana şi Ionuţ. Iată şi traseul urmat: România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Italia, Maroc (+ provincia Sahara Occidentală), Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon, Republica Congo, Republica Democrată Congo, Zambia, Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Mozambic, Tanzania, Kenya, Etiopia, Sudan, Egipt şi Turcia.

Camerun - Fără mâncare, fără telefon

"Stilul nostru de a umbla - cu cortul, fără nişte mijloace de comunicare speciale - s-a cristalizat în timp şi s-a cimentat în Africa, dar continuăm să îmbunătăţim detaliile. Descoperim mereu ceva nou, e o lecţie continuă”, afirmă cei doi aventurieri. Printre momentele dificile ale expediţiei africane a fost să locuiască într-un cătun camerunez fără rezerve de mâncare şi fără telefon. Le place însă să ajungă în locuri cu nume greu de pronunţat, să cunoască oamenii, să mănânce chestii ciudate, să facă fotografii şi să povestească totul.

40 de kilograme pentru patru luni de călătorie

Doamnelor, vă propun o provocare: cât credeţi că ar cântări bagajele pentru o călătorie de 14 luni? Nu mai calculaţi, vă spun eu cât cântăresc bagajele Anei şi lui Ionuţ: 40 de kilograme, la care se adaugă câte un set de cauciucuri de schimb pentru fiecare. N-am ezitat să o întrebăm pe Ana care e cel mai frivol obiect luat. „Felul în care călătorim noi ne învaţă mereu să reducem tabieturile la strictul necesar. Este poate mai dificil pentru unele dintre noi să se lase seduse de senzaţia soarelui care îţi arde pielea, de un somn liniştit în natură ,deşi nu ai făcut duş de câteva zile etc. Desigur că avem micile secrete şi micile articole de confort: un liner de mătase pentru sacul de dormit care îl păstrează curat chiar şi după un an de zile de uz continuu, o mănuşă de baie pentru ca duşul atât de rar şi preţios să se transforme în câteva minute de SPA… Am renunţat la creme şi cosmetice în favoarea uleiului organic de argan. L-am descoperit în Maroc şi înlocuieşte atât cremele de faţă, cât şi orice tratament pentru păr sau piele. Nu ştiu dacă este o frivolitate, dar nu ne putem lipsi de laptop, deşi îl folosim din ce în ce mai rar”, ne-a mărturisit Ana.

Citit 5237 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2013 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.