Am intrat în era post-antibiotice, avertizează medicii

Am intrat în era post-antibiotice, avertizează medicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eficienţa medicamentaţiei bazate pe antibiotice continuă să scadă la nivel mondial, iar experţii anunţă că celebrul medicament, care a salvat milioane de oameni, a ajuns deja la sfârşitul erei sale, potrivit publicaţiei Daily Mail.

Un înalt oficial al Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a declarat de curând că antibioticele nu mai reprezintă viitorul în tratarea agenţilor patogeni. „Pentru o bună perioadă de timp, diferite ziare şi publicaţii, care scriau articole despre antibiotice, aveau titluri care se terminau cu semnul întrebării asupra viitorului acestor medicamente. Acum suntem siguri că am ajuns într-adevăr la finalul erei antibioticelor”, a spus medicul Arjun Srinivasan, din cadrul CDC.

Cauza din pricina căreia eficienţa antibioticelor a scăzut sub un prag critic este că majoritatea doctorilor prescriu aceste medicamente pentru orice afecţiune. La fel, automedicaţia este o altă cauză importantă. „În prezent ne aflăm în era post-antibiotice. Există pacienţi pentru care antibioticele nu mai au niciun efect. Dacă în urma cu aproximativ cinci ani puteam să-i tratăm fără probleme cu aceste medicamente, acum ne este aproape imposibil”, a mai precizat medicul. Astfel, cercetătorii sunt nevoiţi să adopte noi variante de tratament, unele dintre ele chiar mai periculoase, pentru a face faţă rezistenţei agenţilor patogeni.

Expertul a mai precizat că descoperirea antibioticelor de către profesorul Alexander Fleming, în 1928, a fost un moment revoluţionar în medicină, care le-a permis doctorilor să trateze numeroase afecţiuni considerate până atunci ca fiind incurabile. De asemenea, antibioticele au deschis calea pentru transplanturi de organe, utilizarea chimioterapiei, folosirea celulelor stem, precum şi pentru transplanturile de măduvă osoasă - proceduri care pot predispune corpul la o serie extinsă de infecţii.

Citit 11390 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2013 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.