Gălăţeni care au uimit lumea - Konrad Bercovici

Gălăţeni care au uimit lumea - Konrad Bercovici
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Filmul „Dictatorul”, al lui Charlie Chaplin, este celebru în toată lumea, însă puţini ştiu că ideea scenariului peliculei îi aparţine unui scriitor născut la Galaţi, Konrad Bercovici.

Venit pe lume la malul Dunării, pe 22 iunie 1882, într-o familie de origine evreiască, Konrad Bercovici s-a bucurat de o copilărie animată, aşa cum singur a descris-o mai târziu, tatăl său fiind geambaş în zona Galaţi - Brăila. Crescut într-o comunitate cosmopolită, viitorul scriitor a învaţat în familie greaca, franceza şi germana, alături de ebraică şi română, iar rusa, turca şi ţigăneasca nu-i erau deloc străine.

Când Konrad avea 11 ani, tatăl său a murit în timpul unor revolte antisemite care au avut loc la Galaţi, iar familia Bercovici s-a mutat la Paris. În timp ce urma cursuri de orgă în capitala Franţei, Konrad a întâlnit-o pe sculptoriţa Naomi Librescu, viitoarea sa soţie. Cei doi au plecat în America, iar după o perioadă petrecută la Montreal s-au stabilit la New York. La începutul aventurii americane, Konrad Bercovici a dat lecţii de pian, a cântat la orgă în cinematografe şi apoi a început să scrie pentru diverse ziare. Reporter fiind, l-a cunoscut în 1915 pe Charlie Chaplin, aflat atunci la începutul carierei, cei doi legând o prietenie care a durat zeci de ani, rezistând chiar şi după ce marele actor şi regizor a devenit un star mondial.

Bercovici a fost apreciat în lumea literară chiar de la prima sa carte, „Crimes of Charity”, însă a cunoscut succesul datorită povestirilor inspirate din lumea ţigănească în care copilărise la Galaţi („Ghitza and Other Romances of Gipsy Blood”). A continuat în paralel să fie jurnalist şi scriitor, publicând sute de articole şi peste 30 de volume de proză, în anii ’30 fiind pentru o bună bucată de vreme şi scenarist la Hollywood.

După premiera filmului „Dictatorul”, Bercovici a susţinut că scenariul acestuia îi aparţine şi a cerut, ca unică recompensă, să-i fie trecut numele pe generic. Cum Chaplin a refuzat acest lucru, deşi a recunoscut că ideea scenariului a fost a lui Bercovici, a urmat un proces de plagiat, încheiat în cele din urmă, în 1947, cu plata de către cineast a unor daune echivalente astăzi cu aproximativ un milion de dolari.

Konrad Bercovici a murit la New York, pe 27 decembrie 1961.

Citit 7713 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.