Mărturii din Canada/ Romanian Park - locul unde se trăieşte şi se simte româneşte (GALERIE FOTO)

Mărturii din Canada/ Romanian Park - locul unde se trăieşte şi se simte româneşte (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

 O stâncă vopsită în culorile drapelului naţional, roşu-galben-albastru, şi indicatorul pe care este scris cu litere mari „ROMANIAN PARK”, marchează intrarea în Câmpul Românesc din Canada. Povestea lui începe în anul 1967, când Asociaţia Culturală Română din Hamilton - cea mai veche asociaţie româneasca din provincia Ontario, înfiinţată cu zece ani mai devreme - a cumpărat 25 de hectare de teren împădurit, într-o zonă protejată, unde s-a clădit primul aşezământ al viitorului Câmp Românesc. „Ctitorie care să exprime firea românităţii noastre aici”, cum îl numeşte George Bălaşu, membru fondator al Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, Câmpul Românesc este spaţiul în care mii de români regăsesc atmosfera din patria pe care au lăsat-o în urmă. Mai multe despre acest loc minunat, atât din punct de vedere peisagistic, cât şi spiritual, loc care se transformă într-o agora a românilor din Canada şi nu numai, ne-a povestit Maria Dincov, originară din Tulcea, dar gălăţeancă prin prisma studiilor liceale şi a iubirii care a legat-o chiar aici, la Dunărea de Jos, de gălăţeanul Florin Borduşanu.

Căsuţa de poveste

„Am aflat de Câmpul Românesc încă din anul 1983, când am venit într-o vizită în Canada la surorile mamei mele, una dintre ele luând drumul exilului încă din 1947, pe când avea doar 17 ani. Prima vizită am făcut-o la Câmpul Românesc de Sfânta Maria, la un picnic organizat cu prilejul Hramului Capelei. A fost o locul în care m-am simţit «ca acasă». Am revenit cu bucurie după zece ani, când am emigrat cu familia aici. Am cumpărat de la unul dintre fondatori o căsuţă de vacanţă din cele 15 existente la Câmpul Românesc, şi am amenajat-o în cel mai frumos stil românesc, cu obiecte tradiţionale aduse de acasă şi care au aparţinut părinţilor, bunicilor sau rudelor din judeţele Tulcea şi Galaţi”, ne-a mărturisit Maria Dincov.

Retrăind copilăria pe meleaguri străine

La fiecare sfârşit de săptămână drumul îi poartă pe Maria şi Florin către căsuţa lor din Câmpul Românesc. „Aici ne veţi găsi la fiecare sfârşit de săptămână de vineri şi până luni, aici ne veţi găsi de Paşti, de Crăciun, de Anul Nou şi... oricând, pentru că aici este locul unde ne simţim cel mai bine. Aici poţi admira natura în toată splendoarea ei. Aici iubim fiecare anotimp cu unicitatea lui. Iubim primăvara când natura se trezeşte la viaţă, când soarele începe să încălzească şi toate vietăţile se bucură de un nou început. Iubim vara la Câmpul Românesc pentru multitudinea de activităţi culturale româneşti. În fiecare weekend, locul se umple de românii care vin aici să se odihnească sau să petreacă, să cânte şi să horească pe muzica populară care răsuna în tot Câmpul, să se delecteze cu mici şi bere, simţindu-se «ca acasă». Iubim toamna pentru splendoarea de culori, pentru recoltele bogate care ne aşteaptă la fermele din vecinătate, unde mergem şi ne culegem singuri legume pentru zacuscă, pastă şi suc de roşii, fructe pentru marmeladă şi compoturi, gogonele şi gogoşari de pus la murat. O iubim şi pentru stropii mari de ploaie care ne bat în geam şi care ne amintesc că iarna se apropie. Şi iubim iarna la fel de mult pentru imensitatea albă din jurul nostru, pentru fulgii jucăuşi de zăpada şi lemnele care trosnesc în soba căsuţei noastre ţărăneşti, toate acestea fiind o binecuvântare pentru că ne dau prilejul să retrăim anii copilăriei”, ne-au mărturisit Maria şi Florin.

Atmosferă „ca acasă”

„Câmpul Românesc este locul unde te simţi bine, locul unde românii din Ontario şi nu numai, se întâlnesc cu ocazia diferitelor evenimente culturale sau reuniuni, picnicuri, baluri, nunţi, botezuri, spectacole cu artişti consacraţi din ţară, petreceri de familie şi Revelion în stil românesc, evenimente la care sala devine tot mai neîncăpătoare cu fiecare an. Aici se servesc bucate tradiţionale dintre care nu lipseşte nici vestita ciorbă de potroace. Aici se încheie anul vechi şi se întâmpină Anul Nou cu Pluguşorul, Capra, Sorcova aşa cum se obişnuieşte la români”, ne-a povestit Maria Dincov.

E drept anul acesta Maria şi Florin nu au mai putut petrecere Revelionul acolo pentru că o puternică furtună şi ploaie cu gheaţă a făcut impracticabil drumul până acolo, dar abia aşteaptă să vină primăvara ca să ajungă din nou la căsuţa lor de poveste din Câmpul Românesc.

Istoric Cum s-a născut Câmpul Românesc

Existenţa Câmpului Românesc i se datorează Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, înfiinţate în anul 1957, graţie unui grup de tineri români nou-veniţi pe meleagurile canadiene, căruia i s-au alăturat numeroase personalităţi ale exilului românesc. În anul 1986 a fost inaugurat Centru Cultural „Nae Ionescu” pentru care s-au cheltuit circa 300.000 de dolari canadieni, donaţi de românii din întreaga lume, iar 135.000 de dolari au fost donaţi de guvernul canadian, care susţine material minorităţile. În cadrul Centrului s-au pus bazele unei biblioteci, unui muzeu al satului românesc, a fost amenajată Capela „Sf. Maria”, un monument dedicat eroilor neamului, troiţe, o piscină, teren de fotbal, de volei, parcul şi loc de picnic pentru vizitatori. Lângă Capelă s-a descoperit un punct energetic care a devenit binecunoscut pentru vindecarea multor boli. Sculptorului brăilean Nicăpetre i se datorează busturile din marmură ale lui Eminescu şi Nae Ionescu şi Rotonda Scriitorilor din Exil.

Citit 4377 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.