Gălăţeanca Lavinia Anton, rezident în Franţa/ Medicina ca tradiţie de familie

Gălăţeanca Lavinia Anton, rezident în Franţa/ Medicina ca tradiţie de familie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Toţi pacienţii sunt ascultaţi, cu toţii merg la psiholog, medicamente există din plin, de analize şi investigaţii nici nu mai spun. Tot ce-ţi trece prin cap găseşti şi poţi să faci fără restricţii, numai motiv să fie! Nimeni nu are pacientul său. Întreaga echipă de medici se consultă şi stabileşte medicaţia şi paşii de urmat pentru fiecare pacient în parte. Cât despre doctori şi pacienţi... pot doar să spun că este grija omului faţă de om”, ne-a mărturisit gălăţeanca Lavinia Anton, rezident specialist în psihiatrie în Franţa.

Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală şi Farmacie din Galaţi, specializarea Medicină Generală, Lavinia a susţinut şi promovat examenul internaţional de rezidenţiat - Epreuve Classantes Nationales - în Franţa, în mai 2013, un examen foarte dificil, alcătuit din zece probe scrise, care se desfăşoară pe parcursul a trei zile şi testează cunoştinţele din toţi anii de facultate, şi aşa a ajuns în Hexagon.

A treia generaţie de medici din familie

Lavinia face parte dintr-o familie cu tradiţie în medicină: bunicul ei a fost medic veterinar, bunica asistentă, iar mama, medic. Mama îi este model în viaţa, iar Lavinia îi mulţumeşte pentru că tot ceea ce este astăzi i se datorează!

De ce psihiatrie? „Este o specializare în care rutina nu poate pune stăpânire pe tine. Fiecare pacient este diferit şi special, cu o patologie diferită. Într-adevăr, toţi au la bază o tragedie, dar modul în care o expun diferă, chiar dacă uneori poveştile lor se mai aseamănă. Unii râd, unii plâng, unii sunt depresivi, alţii ţipă, alţii nici nu se uită la tine. Este fascinant să poţi desluşi o astfel de persoană, să îi înţelegi oful şi să reuşeşti să o ajuţi”, ne-a mărturisit tânărul medic.

Examen recunoscut în toată lumea

„Am ales Franţa pentru că în luna februarie am venit în vacanţă la o prietenă, medic psihiatru la Poitiers, care m-a convins ca viaţa de rezident nu se compară cu cea din România. Directorul spitalului a coborât să mă cunoască, personalul spitalului m-a primit cu braţele deschise, toată lumea era cu zâmbetul pe buze şi nimeni nu avea griji, nimeni nu era grăbit şi nimeni nu spunea că are treabă şi nu are timp de mine. Toată lumea era dispusă să îmi explice până înţelegeam, cu toate că nu cunoşteam foarte bine limba franceză, studiind-o doar în particular, începând cu luna decembrie 2012. Cunosc limbile engleză şi germană foarte bine.

Am ales Franţa pentru că am devenit intern în urma unui examen care îmi este recunoscut în toată lumea. În Anglia, dacă aş fi vrut să plec, înainte să devin medic rezident, trebuia să fac doi ani de pregătire şi apoi primeam recunoaştere ca medic, iar Germania, dacă aş fi ales-o, atâţia ani câţi aveam de făcut pentru specializare, atâţia ani eram obligată să rămân în ţara lor”, ne-a explicat Lavinia Anton.

Tânărul specialist şi-a ales oraşul Clermont Ferrand din centrul ţării, dar ca rezident intern face stagii de câte şase luni atât în oraşele mai mici, cât şi în oraşul unde a luat postul. Acum, de exemplu, este intern pe Psihiatrie în Moulins, un mic, dar cochet orăşel cu aspect medieval. Spitalul are nouă pavilioane cu câte 25-40 de paturi. Cursurile de formare se desfăşoară săptămânal la Universite d'Auvergne din Clermont Ferrand, dar şi în alte mari facultăţi de medicină, din Lyon, Saint Etienne sau Grenoble.

Diferenţe

Lavinia ne-a povestit cu entuziasm cât de simpatici şi de sociabili sunt colegii ei de spital, mereu dispuşi să o ajute şi să o înveţe. „Profesorul meu îndrumător este o persoana deosebită, care în momentul în care începe să explice şi să ne vorbească de anumite patologii este ascultat până şi de pacienţi”. „În spitalele din Romania am activat în perioada facultăţii, ca studentă, am fost şi la stagii, şi în timpul liber pentru a învăţa. Nu este o chiar foarte mare diferenţă între sistemul lor şi al nostru din timpul facultăţii. Numai că la ei, începând cu anul V, sunt plătiţi pentru gărzi şi au liber de la facultate pentru a studia intensiv pentru examenul de rezidenţiat”, ne-a povestit tânărul specialist.

 Lavinia Anton ne-a mărturisit că a crezut mereu că mai are puţin şi termină de învăţat, dar mereu apare o altă carte de citit şi multe alte lucruri noi de învăţat. "Probabil voi învăţa în continuare, voi încerca să îmi fac supraspecializare în Medicină Legală, dacă nu voi reuşi în timpul anilor de rezidenţiat", ne-a spus Lavinia. Cum se vede peste 20 de ani? Greu de spus. Cel mai probabil va avea o familie, un soţ înţelegător şi, desigur, multe cărţi pe birou. Nu ştie însă dacă în Franţa, în România sau în altă parte.

Medicina gălăţeană promite

Am întrebat-o pe Lavinia ce ar trebui să facă statul român pentru medicii săi. „Ar trebui, în primul rând, să promoveze cultura şi valorile şi să fie mult mai bine finanţat domeniul Sănătate. În România se salvează vieţi zilnic, cu medicaţie şi aparatură care nu este de ultimă generaţie, ca în Franţa. Toţi medicii români primesc recunoaştere peste tot în lume, deoarece sunt foarte bine pregătiţi. Avem cadre didactice de elită în toate universităţile din România.

Despre Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi nu pot spune decât că se ridică la nivelul universităţilor de medicină din ţară, iar prin rezultatele obţinute la rezidenţiat am reuşit să declasăm multe dintre acestea. Este o facultate tânără, care promite mult, şi pe această cale le mulţumesc mentorilor mei şi le urez succes colegilor”, ne-a declarat Lavinia.

Succes îi dorim şi noi!

Cine este Lavinia Anton

Lavinia Anton s-a născut la Galaţi, pe 17 iunie 1988. Clasele primare le-a urmat la Şcoala nr. 24, iar din clasa a V-a a studiat la Colegiul National "Al.I. Cuza". Tatăl său, inginer, şi-a dorit să studiez la profil real, pentru a avea o gândire logică pe viitor, aşa ca Lavinia a absolvit şi studiile liceale la "Cuza", la profil matematică - informatică, bilingv engleză. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie de la Galaţi, şi a susţinut examenul de rezidenţiat în Franţa. Vorbeşte engleza, spaniola şi germana, iar mai nou şi-a însuşit şi franceza.

Rezidenţiat în Hexagon - Ce fac mediciniştii gălăţeni

După cum am aflat, din Galaţi, au fost 11 absolvenţi de Medicină care au susţinut examenul de rezidenţiat în Franţa. Trei sunt pe psihiatrie, alţi doi  pe medicină generală la Paris, iar cinci, tot pe medicină generală la Reims. Un medic s-a reîntors în România şi este acum rezident pe Chirurgie Pediatrică.

Citit 10756 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.