24 Ianuarie, în diaspora/ Hai să dăm mână cu mână în Europa

24 Ianuarie, în diaspora/ Hai să dăm mână cu mână în Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 24 ianuarie, în vreme ce noi ne vom prinde în horă în jurul statuii domnitorului Cuza, românii valoroşi, printre care se află şi şi o gălăţeancă, îşi vor pune ţara pe harta Europei. Rodica Costianu îşi va vernisa o nouă expoziţie în Franţa, firmele româneşti vor fi prezente la Festivalului Internaţional de la Göteborg, ba mai mult, Norvegia va pune „Romania on the Menu”, iar în Ungaria, la Jula, vor răsuna versurile lui Mihai Eminescu. Indiferent că evenimentele au sau nu legătură cu Ziua Unirii Principatelor Române, vă invităm într-un scurt tur al zilei de 24 Ianuarie în diaspora.

Românii prind cheag în Franţa

Aşa se poate spune în condiţiile în care vineri, 24 ianuarie, îşi deschide porţile la Montulé - Maison des Arts din Dreux o expoziţie al cărei cap de afiş este gălăţeanca Rodica Costianu, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, alături de care se află doi artişti francezi, Patrick Folliat şi Jean-Francoise Roglin. Francezii vor avea ocazia să admire nu mai puţin de 42 de lucrări ale Rodicăi Costianu, în majoritate desene, a căror temă este personalitatea duală. Plasticiana a pornit tocmai de la ideea lui Freud, potrivit căreia toţi (oamenii) au două feţe, cu una te naşti, iar pe cealaltă ţi-o formează societatea, ea însăşi simţindu-se uneori prizoniera propriei identităţi.

Pentru Rodica Costianu este deja a doua expoziţie de anul acesta. Prima a fost vernisată pe 16 ianuarie, la cel de-al 61-lea Salon de Charenton, Espace Art et Liberté, un salon colectiv la care Rodica participă pentru al treilea an consecutiv. Şi mai trebuie spus că nu a fost singura participare românească, o altă pictoriţă româncă, Raluca Vulcan, expunând alături de ea.

Şi dacă tot vorbim de prezenţe româneşti, am aflat de la Rodica Costianu cum că actriţa Cristina Flutur, cea care a jucar rolul rolul Alinei în celebrul film "După Dealuri” este acum la Paris, unde a terminat de filmat un serial despre rezistenţa franceză, avanpremiera fiind programată la finele lunii aprilie. Una peste alta, românii prind din ce în ce mai bine şi mai adânc cheag în Franţa.

 Să fie film!

Pe 24 ianuarie se dă startul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, Suedia, unde au fost selectate cinci lungmetraje româneşti. Este vorba despre „A Very Unsettled Summer”, în regia Ancăi Damian, „Carmen”, în regia lui Doru Niţescu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, în regia lui Corneliu Porumboiu, „Quod erat demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, toate proiectate în secţiunea „Fem kontinenter” (Cinci continente) şi de lungmetrajul „Love building”, în regia Iuliei Rugină, în secţiunea „Den gudomliga komedin” (Divina comedie), toate în premieră în Scandinavia. Fiecare film va beneficia de trei proiecţii în cadrul festivalului, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, care are anual peste 130.000 de spectatori.  

„Romania on the Menu”

Chiar aşa se numeşte programul dedicat României la Bergen, cel de-al doilea oraş ca importanţă politică şi economică din Norvegia. După cum am aflat dintr-un comunicat de presă al Institutului Cultural Român, aici vor avea loc mai multe evenimente menite să marcheze Ziua Unirii Principatelor Române şi să prezinte o imagine actuală şi diversificată a României. Toţi cei interesaţi de România, profesori universitari, specialişti în domeniul literaturii, artei şi culturii, oameni de afaceri, jurnalişti, politicieni şi oficiali locali, dar şi publicul larg vor avea prilejul să afle mai multe despre arta tradiţională românească, despre literatura noastră contemporană, despre oportunităţile economice şi de turism, precum şi despre alte posibilităţi de cooperare dintre România şi Norvegia oferite de granturile SEE şi norvegiene. Poate cel mai captivant eveniment al serii, desigur, în afară de cina cu specific românesc, cu participarea unor înalte oficialităţi locale, unde vor putea fi degustate vinuri din România, va fi marcat de întrebarea „Ce credem unul despre altul?” şi va reuni experienţele românilor obişnuiţi în Norvegia. Este vorba despre români stabiliţi în Bergen, medicul Daniela Costea, arhitectul Zsolt Nagy şi asistenta stomatologică Monica Epure, care îşi vor prezenta experienţele lor de muncă şi de viaţă din Norvegia.

Bal românesc la Jula

Potrivit Romanian Global News, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria organizează vineri, 24 ianuarie, o serată închinată poetului Mihai Eminescu. În cadrul programului, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu" din Jula va prezenta o scurtă prelegere despre poetul Mihai Eminescu, iar câţiva elevi de la instituţia de învăţământ românească din Jula vor recita versuri ale poetului naţional, în timp ce corul „Pro Musica" din Jula va susţine un recital de romanţe pe versuri de Eminescu, iar o zi mai târziu, pe 25 ianuarie, va avea loc „Balul românesc pe ţară", o petrecere la Centrul Cultural Românesc din Jula.

Citit 2752 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 22:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.