Cum puteţi învăţa germana, gratis, fără profesor/ Jurnalul Romaningermania.ro a aflat

Cum puteţi învăţa germana, gratis, fără profesor/ Jurnalul Romaningermania.ro a aflat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dincolo de o bună calificare profesională, de preferinţă cerută pe piaţa muncii din Germania, condiţia esenţială pentru a vă stabili sau pentru a vă angaja în această ţară este să-i cunoaşteţi cât mai bine limba.

Potrivit unui articol semnat de gălăţeanca Gabriela Palade, în jurnalul on-line www.rominingermania.ro , cei care ajung în Germania ar trebui să cunoască bine limba germană sau măcar să poată conversa în această limbă despre chestiuni uzuale, pentru început. Mai mult, cu cât o ştiţi mai bine, cu atât mai mari vor fi şansele dumneavoastră de reuşită, veţi obţine un post mai bine plătit, descurcându-vă, totodată, satisfăcător în viaţa de zi cu zi şi în chestiunile administrative. Şi chiar dacă, pentru început, unii angajatori vor accepta, în cazul în care aveţi o înaltă calificare, de care au mare nevoie, să ştiţi doar engleza, cunoaşterea limbii germane, cel puţin la nivelul de bază (B1), este esenţială, dacă veţi locui în Germania pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Pentru a le veni în ajutor românilor care nu-şi permit nici profesor de limba germană, nici dicţionare sau manuale costisitoare, rominigermania.ro a apelat la doamna dr. docent Susanne Patzke, de la Institutul Goethe şi Volkshochschule Hamburg, care a structurat cele mai importante resurse pentru învăţarea limbii germane, disponibile pe internet, care le pot fi de mare folos celor care doresc să muncească sau să studieze în Germania. În plus, poate că nu e chiar comod să vă căraţi în străinătate cu tot teancul de manuale de conversaţii. Mai ales că mulţi dintre românii stabiliţi în Germania au constatat cu tristeţe că tot vraful de cărţi este insuficient pentru realitatea de acolo. Iată, la recomandarea doamnei dr. docent Susanne Patzke, de unde puteţi învăţa gratis, fără profesor, nemţeşte.

Începător sau avansat?

Site-urile Deutsche Welle http://www.dw.de/ vă pot fi de mare folos, de aceea ar fi prima adresă pe care să o accesaţi. De aici vă puteţi alege cursul (nivelul la care va aflaţi) pentru limba germană: http://www.dw.de/deutsch-lernen/lernangebote-für-das-niveau-a1/s-13212. În dreapta, jos, la “Sprache auswählen”, alegeţi româna şi ajungeţi aici: http://www.dw.de/învata-germana/s-2693. Există toate nivelele, de la începători (A1) şi până la ultimul nivel, C1. Veţi găsi nu doar noţiuni de gramatică, ci şi unele noţiuni de economie, iar marele avantaj este că toate aceste lecţii pot fi ascultate.

Dacă aveţi deja cunoştinţe elementare de limba germană, e timpul să accesaţi www.deutsch-lernen.com. Dar şi pentru începători există http://www.deutsch-lernen.com/anfaengerkurs/uebersicht_lektionen.php.

Un dicţionar puteţi găsi aici: www.dict.cc sau http://browse.dict.cc/romanian-german/Z-1.php . Dar cel mai folositor v-ar fi “DEX-ul” limbii germane - www.duden.de, care oferă posibilitatea de a asculta şi cuvintele, dacă daţi click pe difuzorul care apare pe ecran. În plus aveţi şi beneficiul sinonimelor prezentate pe scurt, iar un dicţionar este de bază indiferent la ce nivel de învăţare a limbii germane vă aflaţi.

Cursurile on-line (şi pentru începători) se găsesc şi aici: http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/ sau la adresa http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/audio-course/ Pentru toate nivelele, de la A1 la C1, accesaţi şi: http://www2.klett.de/sixcms/list.php?page=lehrwerk_extra&extra=DaF+kompakt-Online.

Conversaţie

Teoria e frumoasă, practica ne dă de furcă. Chiar dacă aveţi senzaţia că vă descurcaţi pe nemţeşte într-o conversaţie liberă s-ar putea să întâmpinaţi dificultăţi. De aceea puteţi învăţa limba în tandem, cu ajutorul forumurilor cu întrebări şi răspunsuri. De pildă http://www.deutsch-als-fremdsprache.de/austausch/forum/list.php?4 vă poate fi de ajutor. Iar pentru conversaţii, puteţi găsi persoane cu care să corespondaţi pe http://www.deutsch-als-fremdsprache.de/lernwerkstatt/emaildatenbank/ . Iar dacă verbele vă dau bătăi de cap, le puteţi descâlci pe http://deutsch.lingolia.com/de/, iar pentru verbele germane, englezeşti, franţuzeşti şi spaniole puteţi accesa acest site: http://www.lingo4u.de/.

Exerciţii de germană pentru diferite domenii - gastronomie, îngrijire batrâni/bolnavi, construcţii ori pentru joburi în comerţ sau la birou – puteţi găsi pe http://www.meet-the-need-project.eu/deutsch/unterrichtsmaterial/.

Sprechen Sie Deutsch?

Potrivit Romaningermania.ro, nivelul B1 de cunoaştere a limbii înseamnă că vă veţi putea descurca într-o conversaţie simplă. Vă veţi putea înţelege cu un medic, veţi putea închiria o locuinţă, veţi rezolva diverse situaţii. Acest nivel este esenţial şi pentru obţinerea cetăţeniei germane. Nivelul B1, numit şi nivelul conversaţiilor de bază, este suficient doar pentru cei care depun muncă fizică, fără a avea prea mult contact cu clienţii sau pentru cei care folosesc un limbaj redus. Cei care nu ştiu nemţeşte sau se află chiar pe prima treaptă (A1), de începători, pot atinge nivelul B1 în câteva luni, cu 3-4 ore de studiu pe zi.

Pentru unele profesii sau pentru a urma o facultate ori o specializare vă este necesar un nivel mai înalt de cunoaştere a limbii germane, şi anume B2. Sigur, pentru angajarea în muncă, în cele mai multe cazuri, nu vi se va cere certificatul de limba germană, dacă nivelul de cunoaştere a limbii este unul minimal, bun sau foarte bun, în funcţie de postul pe care vreţi să îl ocupaţi şi de cerinţele angajatorului.

Pentru un job la birou ori pentru studii universitare la nivel de masterat sau doctorat, nivelul cerut este cel de limba maternă, adică nivelul C1. La universităţi se susţine un alt test, considerat la acelaşi nivel cu C1, dar având o altă structură. De nivelul C2, cel mai înalt, nu au nevoie decât cei care studiază germanistica. De altfel, numai puţini dintre nemţi se află la un asemenea nivel de cunoaştere a limbii lor materne.    Modele de teste pentru examenele de obţinere a atestatelor pentru diferite nivele vă aşteaptă pe www.langenscheidt-unterrichtsportal.de/dtz. Iar testarea nivelului dumneavoastră de cunoaştere a limbii germane şi nu numai este gratuită pentru mai multe limbi străine, printre care şi germana pe http://www.sprachtest.de/.

 

 

 

 

 

Citit 20685 ori Ultima modificare Joi, 30 Ianuarie 2014 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.