Bogdan Teleţianu studiază psihiatria în Franţa: "Medicii trebuie motivaţi, ca să nu mai plece din ţară"

Bogdan Teleţianu studiază psihiatria în Franţa: "Medicii trebuie motivaţi, ca să nu mai plece din ţară"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Statul român ar trebui să-şi motiveze medicii ca să nu mai plece din ţară”, aceasta este convingerea lui Bogdan Teleţianu, un tânăr medic gălăţean, care studiază pedopsihiatria (bolile psihice ale copilului) la Spitalul „Sainte Marie Le Puy” din Franţa. Bogdan este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, iar în luna mai a anului trecut a promovat examenul internaţional de rezidenţiat - Epreuve Classantes Nationales - în Franţa, un examen foarte dificil, la care şi-au încercat forţele 10.000 de absolvenţi. Nu este singurul medic gălăţean care a devenit rezident specialist în Hexagon, ci, aşa cum v-am informat mai demult în pagina de Diaspora, zece medicinişti gălăţeni au ales să facă rezidenţiatul în Franţa.

Pentru a se obişnui cu sistemul medical francez, Bogdan a ales orăşelul Le Puy-en-Velay, iar pe 4 noiembrie 2013 şi-a început activitatea la Spitalul „Sainte Marie Le Puy”, unde va rămâne cel puţin şase luni.

Muzică, modă, medicină

Ziua de naştere a lui Bogdan Ţeleţianu figurează în calendar din patru în patru ani pentru că a venit pe lume într-un an bisect, pe 29 februarie 1988. Încă din copilărie, după cum ne-a mărturisit, a fost pasionat de modă, muzică şi medicină. Şi-a început studiile la Şcoala nr. 13 „Ştefan cel Mare”, apoi a urmat Liceul „Radu Negru” din Galaţi şi a ales, în cele din urmă, o carieră în lumea halatelor albe şi un domeniu complex şi fascinant - psihiatria.

„Aşa am simţit”, mărturiseşte Bogdan, recunoscând, însă, că o contribuţie importantă în alegerea lui a avut-o doamna conf. dr. Michaela Dobre, care l-a iniţiat în domeniul bolilor mentale. „Psihiatria este un domeniu dificil, în care tot timpul trebuie să găseşti resursele necesare de a răspunde nevoilor pacienţilor”, ne-a mărturisit tânărul medic, care, cu ironia specifică oamenilor inteligenţi, se autodefineşte ca fiind „micul psihiatru al Clermontului Ferrand”, oraşul în care este rezident (intern).

Experienţa franceză

Rezidenţiatul se desfăşoară pe o perioadă de patru ani şi cuprinde două stagii de şase luni la pedopsihiatrie şi şase stagii la adulţi. În perioada pregătirii stagiilor, merge săptămânal pentru cursuri. O zi obişnuită de lucru pentru un rezident intern cum este Bogdan începe cu o reuniune la care se discută despre cazuri, apoi se continuă cu consultaţia copiilor. „Spitalul «Sainte Marie Le Puy» se împarte în două compartimente, copii şi adulţi. Sectorul copii este divizat, la rândului lui, în cinci compartimente în funcţie de vârstă şi de patologie. Se lucrează în echipe bine stabilite, fiecare are responsabilitatea lui, iar copiii au în program echitaţie, logopedie, înot, desen, muzică şi sport, asta pe lângă consultaţia psiholog-psihiatru”, ne-a povestit Bogdan Teleţianu.

Tânărul rezident nu este la prima experienţă în Hexagon. A studiat, pentru 12 luni, la Université "Victor Segalen" din Bordeaux, în cadrul unui schimb de experienţă. A fost o provocare să se descurce într-o ţară şi un oraş pe care nu le cunoştea deloc, dar a fost o lecţie practică pentru ceea ce avea să urmeze - rezidenţiatul.

Spitalele noastre, spitalele altora

"Spitalele din Franţa le-am găsit mai organizate decât ale noastre, deşi sunt şi la ei probleme, necesarul de servicii îi este asigurat pacientului. Se pune foarte mult accentul pe lucru în echipă, pe grija, respectul şi intimitatea pacientului! Am relaţii foarte bune cu colegii şi personalul medical. Nu are importanţă că sunt român, mai ales că aici în Clermont Ferrand şi mai ales în Le Puy sunt foarte mulţi români pe diverse specialităţi”, ne-a mărturisit tânărul medic.

Am fost curioşi ce ar importa din Hexagon. „În centrul unde sunt intern primează întotdeauna grija faţă de pacient, accesul la mai multe tehnologii, recompensa şi sunt valorificaţi oamenii după contribuţia lor. Putem însă «importa» modalităţi de lucru şi concepte pentru a creşte calitatea actului medical”, ne-a spus dr. Teleţianu.

L-am întrebat unde se vede peste 20 de ani şi ne-a mărturisit sincer că în Franţa sau în Canada. Cât despre ceea ce ar trebui să facă statul român pentru medicii lui valoroşi şi dedicaţi pacienţilor, răspunsul tânărului medic e simplu: sa îi motiveze ca să nu mai plece din ţară!

Citit 4008 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.