Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
3 comentarii

„Statul român ar trebui să-şi motiveze medicii ca să nu mai plece din ţară”, aceasta este convingerea lui Bogdan Teleţianu, un tânăr medic gălăţean, care studiază pedopsihiatria (bolile psihice ale copilului) la Spitalul „Sainte Marie Le Puy” din Franţa. Bogdan este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, iar în luna mai a anului trecut a promovat examenul internaţional de rezidenţiat - Epreuve Classantes Nationales - în Franţa, un examen foarte dificil, la care şi-au încercat forţele 10.000 de absolvenţi. Nu este singurul medic gălăţean care a devenit rezident specialist în Hexagon, ci, aşa cum v-am informat mai demult în pagina de Diaspora, zece medicinişti gălăţeni au ales să facă rezidenţiatul în Franţa.
Pentru a se obişnui cu sistemul medical francez, Bogdan a ales orăşelul Le Puy-en-Velay, iar pe 4 noiembrie 2013 şi-a început activitatea la Spitalul „Sainte Marie Le Puy”, unde va rămâne cel puţin şase luni.

Muzică, modă, medicină

Ziua de naştere a lui Bogdan Ţeleţianu figurează în calendar din patru în patru ani pentru că a venit pe lume într-un an bisect, pe 29 februarie 1988. Încă din copilărie, după cum ne-a mărturisit, a fost pasionat de modă, muzică şi medicină. Şi-a început studiile la Şcoala nr. 13 „Ştefan cel Mare”, apoi a urmat Liceul „Radu Negru” din Galaţi şi a ales, în cele din urmă, o carieră în lumea halatelor albe şi un domeniu complex şi fascinant - psihiatria.
„Aşa am simţit”, mărturiseşte Bogdan, recunoscând, însă, că o contribuţie importantă în alegerea lui a avut-o doamna conf. dr. Michaela Dobre, care l-a iniţiat în domeniul bolilor mentale. „Psihiatria este un domeniu dificil, în care tot timpul trebuie să găseşti resursele necesare de a răspunde nevoilor pacienţilor”, ne-a mărturisit tânărul medic, care, cu ironia specifică oamenilor inteligenţi, se autodefineşte ca fiind „micul psihiatru al Clermontului Ferrand”, oraşul în care este rezident (intern).

Experienţa franceză

Rezidenţiatul se desfăşoară pe o perioadă de patru ani şi cuprinde două stagii de şase luni la pedopsihiatrie şi şase stagii la adulţi. În perioada pregătirii stagiilor, merge săptămânal pentru cursuri. O zi obişnuită de lucru pentru un rezident intern cum este Bogdan începe cu o reuniune la care se discută despre cazuri, apoi se continuă cu consultaţia copiilor. „Spitalul «Sainte Marie Le Puy» se împarte în două compartimente, copii şi adulţi. Sectorul copii este divizat, la rândului lui, în cinci compartimente în funcţie de vârstă şi de patologie. Se lucrează în echipe bine stabilite, fiecare are responsabilitatea lui, iar copiii au în program echitaţie, logopedie, înot, desen, muzică şi sport, asta pe lângă consultaţia psiholog-psihiatru”, ne-a povestit Bogdan Teleţianu.
Tânărul rezident nu este la prima experienţă în Hexagon. A studiat, pentru 12 luni, la Université "Victor Segalen" din Bordeaux, în cadrul unui schimb de experienţă. A fost o provocare să se descurce într-o ţară şi un oraş pe care nu le cunoştea deloc, dar a fost o lecţie practică pentru ceea ce avea să urmeze - rezidenţiatul.

Spitalele noastre, spitalele altora

"Spitalele din Franţa le-am găsit mai organizate decât ale noastre, deşi sunt şi la ei probleme, necesarul de servicii îi este asigurat pacientului. Se pune foarte mult accentul pe lucru în echipă, pe grija, respectul şi intimitatea pacientului! Am relaţii foarte bune cu colegii şi personalul medical. Nu are importanţă că sunt român, mai ales că aici în Clermont Ferrand şi mai ales în Le Puy sunt foarte mulţi români pe diverse specialităţi”, ne-a mărturisit tânărul medic.
Am fost curioşi ce ar importa din Hexagon. „În centrul unde sunt intern primează întotdeauna grija faţă de pacient, accesul la mai multe tehnologii, recompensa şi sunt valorificaţi oamenii după contribuţia lor. Putem însă «importa» modalităţi de lucru şi concepte pentru a creşte calitatea actului medical”, ne-a spus dr. Teleţianu.
L-am întrebat unde se vede peste 20 de ani şi ne-a mărturisit sincer că în Franţa sau în Canada. Cât despre ceea ce ar trebui să facă statul român pentru medicii lui valoroşi şi dedicaţi pacienţilor, răspunsul tânărului medic e simplu: sa îi motiveze ca să nu mai plece din ţară!

Citit 3526 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 17:02

3 comentarii

 • postat de 1+ Sâmbătă, 08 Februarie 2014 03:09 24.96.121.*** Link la comentariu
  2
  3

  Si totusi Galatiul este o particica din lumea a3a si tot ce se intampla acolo face parte din normalitate.

  Raportează
 • postat de colegu de banca Vineri, 07 Februarie 2014 22:25 79.116.97.*** Link la comentariu
  3
  3

  Ce sa faci aici? Doar nervi, sa observi cum esti calcat in picioare de orice cocalar cu 2 clase cu pile/relatii/spagi, de la cel care trece pe langa tine pe strada, pana la "distinsi" oameni pe pozitii inalte.
  Ce sa faci acolo? Nici acolo nu umbla cainii cu covrigii in coada, dar macar e un trai mai decent si esti respectat intr-un mediu decent.

  Tot inainte, nu va mai fi mult pana plecam toti ... sau o sa ne luam campii si venim la tine :).

  Raportează
 • postat de SATUL DE ASISTATI SOCIALI SI BETIVI SUSTINUTI DE CLASA POLITICA Vineri, 07 Februarie 2014 13:54 79.116.105.*** Link la comentariu
  5
  3

  FELICITARI SI MA BUCUR CA AI PLECAT. DECAT SA STAI INTR-O TARA CARE CONDAMNA PERFORMANTA SI O MARGINALIZEAZA ,INCURAJAND PROSTIA SI NEPROFESIONALISMUL. IN SPITALELE DIN ROMANIA MORI CU ZILE. RARE SUNT ACELE CAZURI IN CARE MEDICII CHIAR ISI FAC TREABA SI PUN SUFLET PENTRU PERFORMANTA IN SLUJBA PACIENTULUI.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.