Punţi de legătură/ Românii, în căutarea viitorului, în Cehia
Foto: Foto: Arhiva familiei Buta

Punţi de legătură/ Românii, în căutarea viitorului, în Cehia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Despre românii plecaţi în lumea mare am tot scris şi citit. Despre cei care au ales să-şi găsească rostul în Republica Cehia nu prea s-a spus mare lucru. Asta şi pentru că miile de tineri care lucrează în "Patria lui Kafka" - în metropole precum Brno şi Praga - nu au nimic în comun cu absurdul şi nici nu fac prea mare ”zgomot”. ”Compatrioţii aflaţi la lucru în Cehia au plecat din România ca să-şi facă un rost, un viitor. Cei mai mulţi lucrează în IT, sunt oameni de o anumită calitate şi de aceea nu se prea aud veşti despre ei. ˝Binele nu face mult zgomot!˝, spune Shakespeare, de aceea, nici nu se ştiu prea multe despre românii din Cehia”, ne dezvăluie Adrian Buta, membru în Comitetul Executiv al Asociaţiei Românilor din Republica Cehia (ARRC).

Bănăţeanul din Praga

Pe acest bănăţean, absolvent al Politehnicii din Timişoara, l-am întâlnit la Biserica românilor ortodocşi din Praga, la liturghie. Lucrează la o firmă IT, de zece ani. Împreună cu Ina, soţia sa, şi cei doi copii, Adrian Buta şi-a croit drum spre marea capitală europeană, pe o cale nu prea bătătorită de români. Impedimentul principal pentru a ajunge în Cehia este limba cehă, un amestec de germană şi slavă, o limbă puţin accesibilă. "Cei care ajung în Cehia nu vin la voia întâmplării, ci vin la sigur cu oferte de muncă”, ne lămureşte bănăţeanul din Praga.

Nevoia de identitate

Asemenea tuturor celor plecaţi departe de ţară şi tinerii din Cehia încearcă prin tot ce fac să nu-şi uite rădăcinile, să nu-şi şteargă identitatea. De aceea, primii paşi pe care românii plecaţi departe de casă îi fac sunt către Biserica Românească din acea comunitate. „La Praga, ne bucurăm de susţinerea Ambasadei României la Praga, care ne sprijină inclusiv pe linia activităţii Asociaţiei Românilor din Republica Cehia. În acelaşi timp, sărbătoare de sărbătoare ne bucurăm de rugăciunile şi de sprijinul părintelui Andrei Ioan Danciu, care ne este aproape şi care ne ajută în cele mai grele şi importante momente”, spune Adrian Buta.

Sărbătorea Românilor din Cehia

Apartenenţa la cultura şi spiritualitatea românească sunt „exersate” de românii din Cehia prin manifestările de suflet românesc, organizate de ARRC, organizaţie înfiinţată în 2009. Dincolo de activitatea zilnică de la serviciu, românii din Cehia transformă cele mai importante zile din calendarul evenimentelor ARRC în adevărate punţi de legătură între Cehia şi România. „Crăciunul, Învierea Domnului, expoziţiile de fotografie şi pictură, lansările de carte, dar mai ales ˝Sărbătoarea Românilor din Cehia˝ sunt aşteptate cu multă bucurie. Întotdeauna, inclusiv în 2013, am primit sprijinul deplin al doamnei Daniela Gâtman, ambasadorul României la Praga”, spune Adrian Buta. Sărbătoarea Românilor din Cehia este o ocazie unică de întâlnire şi reîntâlnire între români cu români, între români şi autorităţile pragheze, de la care nu lipseşte reprezentantul Primăriei Praga 5. Nu lipsesc nici artiştii şi nici unele ansambluri tradiţionale din România care au darul de a estompa dorul de casă.

Colacul şi sarea, ca acasă

Sărbătoarea Românilor din Cehia se desfăşoară în Grădina Kinsky, loc care devine o Românie în miniatură. Întâlnirile de suflet românesc sunt condimentate cu cele mai gustoase şi arătoase bucate româneşti, fiindcă ne definim în lume prin portul şi cântecele tradiţionale româneşti, prin limba noastră frumoasă, dar şi prin bucătăria specifică nouă, românilor. "Când e sărbătoare, bucătăria devine o adevărată artă culinară”, povesteşte interlocutorul.

Şi românii din Praga nu uită ca primirea oaspeţilor să o facă la fel ca acasă, cu pâine şi sare. Cu masa îmbelşugată de pe care nu lipsesc cele mai gustoase sarmale, cei mai proaspeţi mici, cel mai dulce cozonac, făcut ca la mama acasă.

Adunarea generală a membrilor ARRC

Sâmbătă, 15 februarie, ora 10,00, la sediul Ambasadei României din Cehia, membrii Asociaţiei Românilor din Republica Cehia se vor întâlni pentru a desfăşura Adunarea generală a membrilor ARRC şi pentru a-şi alege reprezentanţii pentru un nou mandat. Actualul preşedinte ARRC este inginerul Nicolae Dedulea. Sediul Ambasadei României din Praga este în sectorul Praga 1, str. Nerudova 5.

Citit 4149 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2014 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.