Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
7 comentarii

„O româncă de 38 de ani a fost ucisă în somn de bătrâna cu probleme psihice pe care o îngrijea în Graz (Austria)”. Aşa suna „ştirea” postată de Facebook, care a provocat o avalanşă de dezvăluiri din partea îngrijitoarelor românce din Austria, Italia şi Germania. Femeile au început să denunţe condiţiile mizere în care trăiesc, riscurile pe care şi le asumă şi să se întrebe de ce firmele care le trimit în străinătate încasează comisioane lunare consistente, din moment ce nu le ajută atunci când se confruntă cu situaţii care le depăşesc gradul de suportabilitate. Chiar dacă, la scurt timp, postarea şi cele 800 de comentarii au fost şterse de pe Facebook sub pretextul că se ajunsese la insulte, jurnalista gălăţeană Gabriela Palade de la jurnalul on-line www.rominingermania.ro a decis să se implice. A „cules” poveştile şi strigătele de ajutor ale româncelor, înainte de a fi şterse, le-a cuprins într-o serie de articole, şi e hotărâtă să ceară în numele lor sprijinul autorităţilor române care deocamdată tac nepăsătoare.

Poveşti terifiante

„Job-uri la fix”, aşa sunt numite slujbele oferite româncelor care acceptă să îngrijească bătrâni, cu sau fără probleme de sănătate, locuind în aceeaşi casă cu ei. În spatele unei munci de infirmieră şi menajeră, şi nu doar pentru vârstnic, ci uneori pentru întreaga lui familie, se ascund adesea lucruri teribile. Munca de 24 de ore din 24 este plătită, în general, cu 900-1000 de euro pe lună, un venit mizer pentru Austria sau Germania. Româncele care îngrijesc bătrâni imobilizaţi la pat se pot considera fericite că se aleg doar cu dureri de spate. „Cele mai năpăstuite sunt cele care îngrijesc bolnavi psihic. Poveştile lor par desprinse din filmele horror. Sunt lovite. Bolnavii pot fi agresivi, nu trebuie să-i scape din ochi. Nici la WC nu reuşesc să meargă decât atunci când bolnavul doarme. Îngrijitoarele sunt nevoite să ia ele însele calmante, ca să reziste”, scrie Româningermania.ro.

Au căutat o viaţă mai bună fără a şti ce le aşteaptă

Majoritatea îngrijitoarelor au acceptat slujba pentru a le oferi copiilor o viaţă mai bună. Revoltător este că nu ştiu condiţiile reale în care vor lucra. Firmele care intermediază job-ul nu le explică stadiul în care se află bolnavul sau faptul că persoana pe care urmează să o îngrijească poate fi extrem de periculoasă, în schimb comisionul este luat de două ori, o dată de la familie, o dată de la îngrijitoare. De frică sau disperare, femeile românce acceptă orice: să stea fără apă, mâncare, baie şi să primească până şi curent electric „cu porţia”. De ce? Pentru că familiile pentru care lucrează se întrec în zgârcenie.

Atacate de bolnavi în criză

Atacate sau bombardate cu tot felul de obiecte atunci când bolnavii sunt fac crize, acestea sunt riscurile de îngrijitoare pentru persoane cu afecţiuni psihice. „Am lucrat în Italia, la un bătrân de 96 de ani care avea demenţă senilă. Se ascundea şi îmi sărea în spate urlând că sunt diavolul. Noaptea dormeam cu uşa încuiată şi venea şi bătea cu picioarele şi bastonul”, povesteşte o româncă.

Solidaritatea gălăţenilor a repatriat-o pe mama Elenei

O poveste la fel de tulburătoare ca a îngrijitoarelor din Austria a publicat, în 2008 şi ziarul "Viaţa liberă". Am scris atunci despre cazul Elenei, elevă de la Liceul de Artă, care şi-a pierdut mama în Italia. Anişoara Pricopi, în vârstă de 47 de ani, a murit la San Giovani Valdoro, în Italia, unde muncea pe brânci pentru a-şi întreţine familia. Femeia a fost nevoită să accepte să îngrijească un bătrân cu probleme psihice, pentru că din pensia de boală a soţului, familia nu ar fi putut trăi, iar fata nu şi-ar fi putut continua studiile. Ultima dată când tânăra de 18 ani şi-a văzut mama în viaţă, a fost de Crăciun. Femeia era tristă, abia se mişca, era lovită, pentru că bătrânul devenea violent. Din dragoste pentru familia ei, a răbdat propria suferinţă, până a fost prea târziu. Într-o seară a ajuns la spital dusă de către rudele bătrânului pe care îl îngrijea, iar în dimineaţa zilei următoare a decedat de ulcer, suferinţă pe care a ascuns-o faţă de cei dragi, pentru a-i proteja, şi a dus-o pe picioare până când boala a secerat-o. În urma campaniei umanitare desfăşurate de ziarul nostru, a solidarităţii şi generozităţii de care au dat dovadă cititorii noştri, trupul femeii a fost adus în ţară, iar Elena a fost ajutată să-şi îngroape mama în pământ românesc.

De ce tac autorităţile

Romaningermania.ro a contactat atât Ministerul Afacerilor Externe din ţară, cât şi oficialii austrieci, pentru a obţine confirmarea crimei vehiculate pe Facebook, de la care a pornit toată revolta îngrijitoarelor. După două zile de amânări, Poliţia austriacă a dezminţit că vreo îngrijitoare româncă a fost ucisă în Gratz. În schimb, încercările insistente ale Gabrielei Palade de a primi un răspuns de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti (cabinetul ministrului, Direcţia Relaţii Consulare, Direcţia de Comunicare, Ambasada României de la Viena, precum şi Consulatul Onorific din Graz) au eşuat. I s-a spus să aştepte răspuns în 30 de zile... Nici firma acuzată pe Facebook de îngrijitoare că ar fi plasat-o pe colega ucisă la familia bătrânei cu probleme psihice, fără a se interesa de condiţiile în care aceasta lucrează, nu a răspuns.
Aşa că Rominingermania.ro a decis să publice mesajele româncelor şi să invite autorităţile să ia măsuri pentru a se ajunge la o situaţie de normalitate, în care îngrijitoarea să ştie exact în ce condiţii va lucra, ce drepturi are şi cine o protejează sau salvează în cazul în care sănătatea sau chiar viaţa îi e în primejdie.

 

Citit 13149 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 18:51

7 comentarii

 • postat de LAURA Marți, 01 Aprilie 2014 09:21 79.116.28.*** Link la comentariu
  0
  1

  vreau sa va intreb si eu daca tot vreti sa faceti ceva pt. femei atunci uitati-va pe jooble cum posteaza nesimtiti si nesimtitele ca au locuri de munca si le trebuie doar femeii care nu stiu lb.germana si mi-a mai zis una ca de ce imi trebuie sa stiu inainte cite ceva despre locul din Austria ca doar nu imi este frica de munca si mi-a spus ca aflu atunci cind ajung in Austria acestie sunt teparii si nesimtiti aceea persoana se numeste Violeta si mai este una A. CORANIUC care vezi nu mai stie lb.romana a ajuns austriaca peste noapte zice ca in Austria se lucreaza legal si ca vrea sa o sun sa ma lamureasca asta este trebuie sa va feriti de gunoaie care nu dau contract si detalii despre loc inainte de plecare.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 27 Februarie 2014 22:29 5.13.200.*** Link la comentariu
  2
  1

  @catalin
  Acest articol nu este exagerat DELOC
  Imi povestea o amica, cum muncise in italia 2 ani, era inchisa de rudele batranei iar la 3 saptamani avea voie sa iasa din casa un weekend... salariul undeva la 1200E... batrana era nenila si o tortura psihic ca-i fura banii din pensie, ca vrea sa o omoare etc! Locul persoanelor cu dezabilitati psihi\fizice este la un camin specializat, vina o poarte autoritatile fiecareui stat ptr ca FURA bani contribuabililor si nu sunt in stare sa gestioneze problemele societatii!
  Avem in fruntea fiecarei tari numai inapti, cretinoizi, afoni, analfabeni, puscariabili, penali, penibili... si deBILI!

  PS: Pune omu potrivit la locul potrivit! LA NOI AM PUS RUDA APROPIATA CU CATEL SI PURCEL! C'ASA E-N TENIS!

  Raportează
 • postat de defeCt Miercuri, 26 Februarie 2014 10:04 92.251.101.*** Link la comentariu
  2
  4

  Ba cataline tu esti cap de lemn rau tare.Daca ai veni dintr-o familie cu o stituatie modesta(sa nu zic care nu au ce manca ) ai vedea tu cum cei 900EUR ar insemna 2 milioane de EUR. Daca nu pleaca in alta parte stau casa si isi privesc copii cum mor de foame. Ori nu te duce capul destul incat sa intelegi ce se intampla in tara asta ori vii dintr-o familie "burgheza" si esti un retardat cu 2 clase si care plange ca nu are Samsung s5 cum au toti colegii si are un "amarat" de S4 . Ba cap de lemn - poate daca erau 1-2 cazuri spuneai ca sunt prosti si nu ar trebui sa plece, dar cand abuzurile sunt de ordinul sutelor de mii in ingrujire , in constructii sunt vazuti ca utilaje , oamenii inghit doar pentru acel extra banut care sa il trimita in tara. Mama mea a fost sechestrata 3 luni in Italia la inceputul lui 2000 pentru ca eram 3 copii sub 16 ani fara casa. Te-as injura ca la ura cortului pentru gandirea ta de neandertalian inconstient de situatia tarii, iti dai cu parerea fara sa stii cum se descurca oamenii de jos. Esti exact tiparul politicianului roman. Spune sincer....din ce partid esti ?

  Raportează
 • postat de 1+ Marți, 25 Februarie 2014 05:26 24.96.121.*** Link la comentariu
  0
  5

  Cam asta se intampla in lumea occidental : indienii iau posturile in comunicatii si medicina, chinezii sunt doctori si comercianti, spaniolii foarte buni in constructii, coreenii in engineering,ci din asia specialist culinary si dentist f buni ce a mai ramas sunt pozitiile necalificate la care aspira ceilalti

  Raportează
 • postat de ina Duminică, 23 Februarie 2014 14:22 217.84.232.*** Link la comentariu
  2
  3

  Flicitari ptr articol, dar din pacate e o alta lume a suferintei si SCLAVIEI MODERNE! acceptata de toti.

  Raportează
 • postat de Raymonda Sâmbătă, 22 Februarie 2014 12:28 90.21.202.*** Link la comentariu
  3
  3

  Sunt convinsă ca persoanele care sunt solicitate de aceste firme intermediare pentru a se ocupa de bătrîni în Occident sunt exploatate si traiesc mari abuzuri si situații degradante. Mentalitate familiilor cu mijloace financiare insuficiente pentru a angaja un salariat din Occident este cunoscuta, aceste familii caută persoane plătite foarte puțin pentru a fi exploatate la maximum. În plus, au un dispreț suveran pentru româncele venite din Est, considerîndu-le în cel mai bun caz din lumea a treia, în cel mai rău drept Țigance. Asta-i situația, România are o Reputație proasta in Vest si de aici decurg multe lucruri de neimaginat. Autoritățile române nu le sprijină iar intermediarii sunt fără scrupule.
  Si ca sa răspund lui Cătălin, DA, o mama poate face sacrificii enorme pentru a aduce un ban în casa, copiii lăsați în tara nu sunt pe drumuri, de regula exista bunicii sau restul familiei care se ocupa. Un salariu de 900€ în România este un ajutor enorm pentru a plăti studiile copiilor, îmbrăcămintea, Întreținerea la bloc, vacantele eventuale si acest mame merita multă considerație în loc de dispreț.

  Raportează
 • postat de Catalin Sâmbătă, 22 Februarie 2014 07:49 89.136.4.*** Link la comentariu
  7
  7

  Stand asa stramb si judecand drept... Politia austriaca nu a amanat ca ar fi avut ceva de ascuns, ci pentru a cerceta minciuna ce li s-a spus ca s-a intamplat la ei in "sat". Si au zis clar ca nu e adevarat. Iar cei de la MAE fac acelasi lucru, legislatia spune clar ca raspunsul la orice cerere/petitie se va da in 30 de zile, nu e nimic extraordinar. Probabil tot pentru a cerceta, ca puteau foarte bine sa dea un raspuns "la misto".

  Cat despre conditiile de munca la ingrijit batrani in afara, cine nu stie despre ele pana in momentul de fata? Si tot se duc. Pai ii obliga cineva? Ei vad bani in fata ochilor, nu-i intereseaza de conditii...

  Cand am vazut si scuza ca "pleaca la ingrihit batrani in afara, ca sa ofere conditii copiilor aici", mi s-a facut sila! Daca e copil minor, si-l lasi singur, trimitandu-i doar bani, ala ajunge un ratat. Daca e major, nu are nevoie de tine sa se intretina, poa'sa se duca singur...

  Un articol exagerat...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.