Site-ul romaningermania.ro, în sprijinul îngrijitoarelor românce/ Muncă până la epuizare, salarii de mizerie şi riscuri uriaşe

Site-ul romaningermania.ro, în sprijinul îngrijitoarelor românce/ Muncă până la epuizare, salarii de mizerie şi riscuri uriaşe
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„O româncă de 38 de ani a fost ucisă în somn de bătrâna cu probleme psihice pe care o îngrijea în Graz (Austria)”. Aşa suna „ştirea” postată de Facebook, care a provocat o avalanşă de dezvăluiri din partea îngrijitoarelor românce din Austria, Italia şi Germania. Femeile au început să denunţe condiţiile mizere în care trăiesc, riscurile pe care şi le asumă şi să se întrebe de ce firmele care le trimit în străinătate încasează comisioane lunare consistente, din moment ce nu le ajută atunci când se confruntă cu situaţii care le depăşesc gradul de suportabilitate. Chiar dacă, la scurt timp, postarea şi cele 800 de comentarii au fost şterse de pe Facebook sub pretextul că se ajunsese la insulte, jurnalista gălăţeană Gabriela Palade de la jurnalul on-line www.rominingermania.ro a decis să se implice. A „cules” poveştile şi strigătele de ajutor ale româncelor, înainte de a fi şterse, le-a cuprins într-o serie de articole, şi e hotărâtă să ceară în numele lor sprijinul autorităţilor române care deocamdată tac nepăsătoare.

Poveşti terifiante

„Job-uri la fix”, aşa sunt numite slujbele oferite româncelor care acceptă să îngrijească bătrâni, cu sau fără probleme de sănătate, locuind în aceeaşi casă cu ei. În spatele unei munci de infirmieră şi menajeră, şi nu doar pentru vârstnic, ci uneori pentru întreaga lui familie, se ascund adesea lucruri teribile. Munca de 24 de ore din 24 este plătită, în general, cu 900-1000 de euro pe lună, un venit mizer pentru Austria sau Germania. Româncele care îngrijesc bătrâni imobilizaţi la pat se pot considera fericite că se aleg doar cu dureri de spate. „Cele mai năpăstuite sunt cele care îngrijesc bolnavi psihic. Poveştile lor par desprinse din filmele horror. Sunt lovite. Bolnavii pot fi agresivi, nu trebuie să-i scape din ochi. Nici la WC nu reuşesc să meargă decât atunci când bolnavul doarme. Îngrijitoarele sunt nevoite să ia ele însele calmante, ca să reziste”, scrie Româningermania.ro.

Au căutat o viaţă mai bună fără a şti ce le aşteaptă

Majoritatea îngrijitoarelor au acceptat slujba pentru a le oferi copiilor o viaţă mai bună. Revoltător este că nu ştiu condiţiile reale în care vor lucra. Firmele care intermediază job-ul nu le explică stadiul în care se află bolnavul sau faptul că persoana pe care urmează să o îngrijească poate fi extrem de periculoasă, în schimb comisionul este luat de două ori, o dată de la familie, o dată de la îngrijitoare. De frică sau disperare, femeile românce acceptă orice: să stea fără apă, mâncare, baie şi să primească până şi curent electric „cu porţia”. De ce? Pentru că familiile pentru care lucrează se întrec în zgârcenie.

Atacate de bolnavi în criză

Atacate sau bombardate cu tot felul de obiecte atunci când bolnavii sunt fac crize, acestea sunt riscurile de îngrijitoare pentru persoane cu afecţiuni psihice. „Am lucrat în Italia, la un bătrân de 96 de ani care avea demenţă senilă. Se ascundea şi îmi sărea în spate urlând că sunt diavolul. Noaptea dormeam cu uşa încuiată şi venea şi bătea cu picioarele şi bastonul”, povesteşte o româncă.

Solidaritatea gălăţenilor a repatriat-o pe mama Elenei

O poveste la fel de tulburătoare ca a îngrijitoarelor din Austria a publicat, în 2008 şi ziarul "Viaţa liberă". Am scris atunci despre cazul Elenei, elevă de la Liceul de Artă, care şi-a pierdut mama în Italia. Anişoara Pricopi, în vârstă de 47 de ani, a murit la San Giovani Valdoro, în Italia, unde muncea pe brânci pentru a-şi întreţine familia. Femeia a fost nevoită să accepte să îngrijească un bătrân cu probleme psihice, pentru că din pensia de boală a soţului, familia nu ar fi putut trăi, iar fata nu şi-ar fi putut continua studiile. Ultima dată când tânăra de 18 ani şi-a văzut mama în viaţă, a fost de Crăciun. Femeia era tristă, abia se mişca, era lovită, pentru că bătrânul devenea violent. Din dragoste pentru familia ei, a răbdat propria suferinţă, până a fost prea târziu. Într-o seară a ajuns la spital dusă de către rudele bătrânului pe care îl îngrijea, iar în dimineaţa zilei următoare a decedat de ulcer, suferinţă pe care a ascuns-o faţă de cei dragi, pentru a-i proteja, şi a dus-o pe picioare până când boala a secerat-o. În urma campaniei umanitare desfăşurate de ziarul nostru, a solidarităţii şi generozităţii de care au dat dovadă cititorii noştri, trupul femeii a fost adus în ţară, iar Elena a fost ajutată să-şi îngroape mama în pământ românesc.

De ce tac autorităţile

Romaningermania.ro a contactat atât Ministerul Afacerilor Externe din ţară, cât şi oficialii austrieci, pentru a obţine confirmarea crimei vehiculate pe Facebook, de la care a pornit toată revolta îngrijitoarelor. După două zile de amânări, Poliţia austriacă a dezminţit că vreo îngrijitoare româncă a fost ucisă în Gratz. În schimb, încercările insistente ale Gabrielei Palade de a primi un răspuns de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti (cabinetul ministrului, Direcţia Relaţii Consulare, Direcţia de Comunicare, Ambasada României de la Viena, precum şi Consulatul Onorific din Graz) au eşuat. I s-a spus să aştepte răspuns în 30 de zile... Nici firma acuzată pe Facebook de îngrijitoare că ar fi plasat-o pe colega ucisă la familia bătrânei cu probleme psihice, fără a se interesa de condiţiile în care aceasta lucrează, nu a răspuns.

Aşa că Rominingermania.ro a decis să publice mesajele româncelor şi să invite autorităţile să ia măsuri pentru a se ajunge la o situaţie de normalitate, în care îngrijitoarea să ştie exact în ce condiţii va lucra, ce drepturi are şi cine o protejează sau salvează în cazul în care sănătatea sau chiar viaţa îi e în primejdie.

 

Citit 14106 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.