Interviu cu Ambasadorul României în Irlanda, Excelenţa Sa Manuela Breazu: Lecţia de succes a Insulei de Smarald
Foto: Foto: ES M. Breazu în comunitatea românească

Interviu cu Ambasadorul României în Irlanda, Excelenţa Sa Manuela Breazu: Lecţia de succes a Insulei de Smarald
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul Ambasador al ţării noastre la Dublin este, de puţin timp, Excelenţa Sa doamna Manuela Breazu. Până acum E.S. a reprezentat România la cel mai înalt nivel diplomatic în Australia, Mexic şi Argentina. Doamna ambasador s-a arătat extrem de plăcut impresionată de dinamica şi diversitatea comunităţii româneşti din Irlanda, dar mai ales de relaţiile extrem de calde dintre românii ce trăiesc în această ţară şi poporul irlandez şi a răspuns prompt întrebărilor noastre.

- Excelenţa Voastră, cum aţi făcut trecerea de la ţări latino-americane la o ţară nord-europeană şi un popor cu origini celtice?

- Preluarea mandatului de Ambasador al României în Irlanda la sfârşitul anului trecut mi-a oferit onoarea şi plăcerea de a reprezenta interesele ţării noastre într-o ţară cu o cultură fascinantă şi o istorie bogată, un partener al României în UE, cu o economie modernă, care a depăşit cu succes una dintre cele mai dure crize financiare din istoria sa recentă şi care oferă importante perspective de cooperare bilaterală.

Pe de altă parte, pot spune că relaţiile bilaterale româno-irlandeze au cunoscut un parcurs ascendent în cei 24 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Acestea au culminat cu o serie de contacte la nivel înalt în contextul deţinerii de către Irlanda a preşedinţiei UE (prima parte a anului 2013) şi OSCE (2012). Iar dintre contactele strict bilaterale din ultimii ani doresc să amintesc vizitele la Bucureşti ale ministrului irlandez al afacerilor externe (2010), respectiv vizita la Dublin a ministrului român al afacerilor externe, dl Titus Corlăţean (2013).

- Care ar fi priorităţile mandatului Domniei Voastre?

- O prioritate a mandatului meu ca ambasador al României va fi intensificarea şi diversificarea dialogului politic bilateral atât la nivel parlamentar, cât şi guvernamental. Avem deja o bază solidă a relaţiilor bilaterale pe care doresc să construiesc în continuare. Irlanda reprezintă un exemplu de urmat pentru modul în care a reuşit să se transforme dintr-o economie eminamente agricolă la începutul anilor ’80, într-o economie modernă, fiind în acest moment unul dintre cei mai importanţi exportatori de bunuri şi servicii la nivelul UE , valoarea acestora depăşind nivelul de 300 miliarde euro la finalul anului trecut.

Gama de bunuri şi servicii exportate include atât produse cu un grad ridicat tehnologic, aparatură şi dispozitive medicale, echipamente IT şi cu valoare adăugată ridicată, precum produse farmaceutice, echipamente electronice, software şi servicii financiare, dar şi produse agroalimentare, nivelul exporturilor acestora din urmă fiind de aproximativ 10 miliarde de euro în anul 2013.

- Ce oportunităţi de afaceri oferă Irlanda şi la ce nivel se situează schimburile comerciale?

- Elementele economice exemplificate oferă o serie de oportunităţi de afaceri care pot fi valorificate cu succes în cadrul dialogului economic bilateral. Un lucru semnificativ pe care aş dori să îl menţionez este creşterea constantă a schimburilor comerciale dintre România şi Irlanda, practic aproape dublarea lor faţă de anul 2005. În 2012, nivelul schimburilor a ajuns la 495 milioane euro, iar informaţiile disponibile pentru anul în 2013 indică o nouă creştere importantă a acestora.

Valoarea exporturilor româneşti către Irlanda a crescut cu 21 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2012. Îmbunătăţirea situaţiei economice atât la nivelul UE, cât şi în cele două ţări oferă motive de optimism privind menţinerea acestei tendinţe ascendente şi în viitor.

- Care ar fi povestea de succes a Irlandei, aşa-numitul „Tigru celtic” ?

- Atragerea fondurilor europene a reprezentat unul dintre elementele de bază ale „poveştii de succes” a Irlandei şi constituie unul dintre domeniile importante de cooperare ale agendei româno-irlandeze. Reluarea zborurilor TAROM pe ruta Bucureşti – Dublin, în număr de şase curse săptămânale, dar şi lansarea, începând din luna aprilie a acestui an, a zborurilor directe ale companiei irlandeze RyanAir între cele două ţări oferă noi perspective pentru promovarea României ca destinaţie turistică în Irlanda.

Consider că România este o destinaţie deosebit de interesantă pentru turiştii irlandezi, relieful variat, clima şi trecutul istoric al României (inclusiv mitul „Dracula”, creaţia scriitorului irlandez Bram Stoker) fiind elemente de natură să stimuleze interesul acestora.

- Apropo de turism, cum este văzută România din Irlanda ?

- Sper ca, în anii următori, numărul turiştilor irlandezi în România să crească semnificativ. Evident, pentru înregistrarea unor rezultate concrete în acest sens este nevoie de o promovare adecvată a României ca destinaţie turistică şi sper să putem fi prezenţi în viitor la principalele evenimente şi târguri de tursim din Irlanda, pentru a putea răspunde aşteptărilor unui public irlandez exigent şi dornic să descopere noi destinaţii de interes.

- Cum vedeţi comunitatea românească de aici?

- Unul dintre cele mai importante aspecte ale activităţii mele ca Ambasador în ţara lui James Joyce îl reprezintă contactul cu reprezentanţii comunităţii româneşti de aici. La numai câteva zile de la sosirea mea în Irlanda, care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, am avut plăcerea să particip la mai multe evenimente organizate de diferitele grupuri de români cu ocazia „Zilei Naţionale” a României şi mărturisesc ca am fost plăcut impresionată de nivelul de mobilizare ale organizatorilor, de calitatea evenimentelor şi de nivelul de participare. Asigurarea unei prezenţe constante la evenimentele comunităţii româneşti, protejarea intereselor cetăţenilor români, asigurarea unor servicii consulare de cea mai bună calitate vor reprezenta întotdeauna o prioritate personală în relaţia cu cetăţenii români din Irlanda.

Impresia foarte bună despre membrii comunităţii româneşti din „insula de smarald” a fost întărită şi de contactele avute cu mai mulţi membri ai guvernului şi parlamentari irlandezi, care au subliniat nivelul de integrare al comunităţii româneşti şi contribuţia pozitivă a acestora la dezvoltarea de ansamblu a societăţii irlandeze.

- Ce proiecte de viitor aveţi?

- Pentru acest an dorim să organizăm mai multe evenimente culturale cu participare românească care să îmbunătăţească nivelul de vizibilitate a României şi care să permită o mai bună familiarizare a publicului irlandez cu valorile culturale româneşti, programul de manifestări „Zilele Culturii Româneşti” fiind cel mai important set de evenimente, în paralel cu organizarea, în continuare, de întâlniri la Ambasadă, la care vor fi invitaţi reprezentanţii asociaţiilor şi bisericilor româneşti.

Având în vedere foarte buna performanţă a Irlandei în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului trecut şi excelenta colaborare dintre Irlanda şi România în acest context, lecţiile învăţate de Irlanda pot reprezenta o referinţă valoroasă pentru România în perspectiva pregătirii pentru preluarea, pentru prima dată, a Preşedinţiei Consiliului UE, în 2019.

De la Dublin a consemnat Marian Gârleanu

   

  

Citit 3306 ori Ultima modificare Joi, 13 Martie 2014 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.