Prietenia între popoare trece prin stomac/ Chef Cezar hrăneşte copiii din Africa de Sud

Prietenia între popoare trece prin stomac/ Chef Cezar hrăneşte copiii din Africa de Sud
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la un expert al gastronomiei cum este chef Cezar Munteanu, care a răsfăţat cu bunătăţi tot felul de personalităţi din diplomaţie şi politică, te-ai aştepta să gătească doar delicatese exclusiviste şi rafinate, nicidecum să ştie ce-i aia foamete. Ei bine, nimic mai neadevărat!

Prezent de Florii la Galaţi, pentru a prezida juriul concursului culinar organizat în cadrul Festivalului Scrumbiei, chef Cezar ne-a povestit ce-a făcut pentru ca pruncii din Africa de Sud să aibă şansa de a creşte mari şi de a deveni adulţi.

Lupta cu foametea

„Suprinzător sau nu, sunt înrolat într-un program de voluntariat în Africa. Şi când mai am câteva zile libere există şi Africa în viaţa mea. Africa, şi în special Africa de Sud, despre care se spune în mod fals că ar fi cel mai bogat stat african, mi-a schimbat viziunea despre ceea ce înseamnă sărăcie în România. Am văzut ce înseamnă cu adevărat sărăcie, foamete şi moarte. Am văzut copii care mănâncă o dată la câteva zile…

Am fost de două ori până acum în Africa de Sud, la Johannesburg, şi am muncit alături de alţi colegi bucătari. Am organizat evenimente, am gătit, am prestat pe gratis diferite acţiuni, totul pentru a strânge cât mai multe fonduri de pe urma cărora copiii din cele mai îndepărtate zone primesc trei porţii de mâncare pe zi, timp de cinci ani”, ne-a mărturisit chef Cezar.

I-a „făcut” din vorbe

Echipa bucătarilor români, din care făcea parte şi chef Cezar, s-a aflat în competiţie directă cu o altă echipă, la fel de puternică, a Rusiei. De atunci, relaţiile culinare româno-ruse n-au mai fost niciodată la fel. „Eu am fost MC (Master of Ceremonies - maestru de ceremonie) la un eveniment şi am strâns o grămadă de bani doar din vorbe. Pentru că era important doar câţi bani se strângeau, România şi Rusia erau în competiţie directă. Ruşii au spus că nu e fairplay că echipa României a adus un MC, dar eu le-am spus că înainte de toate sunt chef, iar faptul că ştiu să fac show e partea a doua, lucru pentru care îi mulţumesc lui Dumnezeu.

După aceea, relaţiile dintre România şi Rusia au devenit mai apropiate, pentru că am devenit lector colaborator la Academia Culinară «Exclusive» din Moscova. Am deja trei ani de activitate în Rusia, recompensaţi cu premii, şi, mai mult, am implementat alături de Marina Ruseva, o tânără regizoare, Teatrul Gastronomic Muzical. E fascinant cum cele trei arte şi-au dat mana!”, ne-a declarat chef Cezar Munteanu.

Iată deci că prietenia între popoare trece şi prin stomac şi că asperităţile istorice româno-ruse dispar în faţa unei farfurii apetisante.

Citit 2010 ori Ultima modificare Joi, 24 Aprilie 2014 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.