O tecuceancă îi învaţă limbi străine pe luxemburghezi. Şcoala Clarei Moraru a împlinit zece ani (FOTO)

O tecuceancă îi învaţă limbi străine pe luxemburghezi. Şcoala Clarei Moraru a împlinit zece ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unele afaceri nu rezistă nici măcar un an, altele şi mai puţin, iar cele din urmă s-au născut direct în moarte clinică. Ei bine, o tecuceancă în vârstă de doar 37 de ani, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, nu doar a rezistat, ci s-a impus în lumea afacerilor de succes, în Luxemburg. Clara Moraru, sau Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa cum o ştiu tecucenii şi foştii colegi şi profesori de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci, serbează anul acesta un deceniu de când îi învaţă pe luxemburghezi limbile străine.

Pionierat la Luxemburg

Languages.lu, acesta este numele şcolii private de limbi străine pe care Clara Moraru a creat-o în 2004 pentru că îşi dorea foarte mult ca nepotul său, Alex - care îşi petrecea vacanţele de vară la ea de când avea 11-12 ani - să îşi facă prieteni, să înveţe engleza, franceza şi germana şi, în acelaşi timp, să se distreze. „Am numit-o aşa pentru că am fost primii care am comunicat în limba engleză în Luxemburg precum şi primii care am propus cursuri de luxemburgheză online şi vroiam să subliniem adresa noastră de internet”, ne-a mărturisit tecuceanca.

Şcoala se află în oraşul Luxemburg, la câteva minute pe jos de centru. Are cinci săli de curs şi în cadrul taberelor oferite în timpul tuturor vacanţelor şcolare are o capacitate de 40 de elevi pe săptămână. Pe lângă cursurile pentru copii, şcoala propune şi cursuri pentru adulţi fie” în întreprinderi, fie la noi, specialitatea noastră fiind cursurile cu obiective specifice. Clienţii noştri fiind firme, copii şi adulţi, este dificil să vă indic numărul elevilor. Ca să aveţi o idee, doar în timpul verii avem cam 250 de elevi de 15 naţionalităţi cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani. Profesorii noştri sunt de limba maternă în limba pe care o predau. Unii predau doar adulţilor, fiind specializaţi pe limbajul profesional, alţii predau doar copiilor, alţii doar adolescenţilor. Avem câţiva profesori care vin din Londra să lucreze la noi doar pe timpul verii în cadrul taberelor”, ne-a povestit Clara Moraru.

Burse de studiu

„Anul acesta sărbătorim zece ani de când există numele Languages.lu (pentru că şcoala a fost fondată cu un an înainte de a-i găsi acest nume). Pentru a marca momentul cum se cuvine, organizăm zece evenimente până la sfârşitul anului, dintre care am au fost deja trei până acum. În plus, oferim şi zece burse de studii care constau în tabere de engleză, franceză şi germană în valoare de 300 de euro fiecare”, ne-a declarat Clara Moraru.

CITEŞTE ŞI: Ştafetă sută la sută românească în Marea Britanie/ Un tecucean, pe prima treaptă a podiumului la Half Iron Man

Precizăm că acestea sunt diferite de bursele de merit „Clara Moraru” pe care tecuceanca le acordă pentru al şaselea an consecutiv elevilor de excepţie ai Colegiului „Spiru Haret” pe baza rezultatelor obţinute la olimpiadele naţionale.

Cum s-a născut afacerea

Languages.lu (http://www.languages.lu/), prima activitate profesională a Clarei, este direct legată de studiile lingvistice făcute în România. Aşa cum am mai scris, ea a absolvit Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, apoi un Master în Managementul calităţii la Facultatea de Inginerie (lucrare pe tema Managementul calităţii proiectelor culturale: Comparaţie Sibiu – Luxemburg). În timp ce era studentă, începuse deja proiecte bilaterale Sibiu - Luxemburg în domeniul cultural, iar în ultimul an de master a plecat pentru prima oară pentru trei luni la Luxemburg. Au urmat câţiva ani în care şi-a împărţit timpul între Sibiu şi Luxemburg, iar din 2001 a început un Master of Business Administration la universitatea americană Sacred Heart University (campusul din Luxemburg) pe care l-a terminat în 2003 cu o dublă specializare în marketing şi relaţii internaţionale. În acelaşi an s-a înscris la un doctorat în Managementul educaţiei şi şi-a creat propria firmă!

Dar asta nu e tot! Acum şase ani ea a creat un club privat de afaceri Inspiring Wo-Men Business Club (www.inspiringWo-Men.eu). “Obiectivul clubului este de a oferi cât mai multă vizibilitate membrilor, de a-i ajuta să aibă cât mai multă influenţă în cadrul firmelor la care lucrează şi a comunităţii în general. Majoritatea dintre cei o sută membri ai noştri sunt deja realizaţi în domeniile lor de activitate, avand firmele lor sau funcţii de răspundere. Activităţile noastre regulate includ Serata ambasadorilor, Premiile Femeia anului şi Bărbatul anului organizate cu ocazia Zilei femeii, Academia de Leadership, conferinţe «Femei şi bărbaţi care inspiră» etc. Publicăm o revistă a clubului de două ori pe an şi suntem foarte activi pe reţelele sociale unde publicăm video-uri cu şi despre activităţile şi membrii noştri”, ne-a povestit Clara Moraru.

Ce alte activităţi uimitoare desfăşoară în Luxemburg, de ce a fost aleasă “Woman Inspiring Europe” (Femeie care inspiră Europa) pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene şi cine se află în spatele femeii puternice care este Clara Moraru veţi afla din paginile următoare de Diaspora.

Citit 4154 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iulie 2014 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.