Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Daniel Nicolau, din Italia - cinci ore de stat la coadă pentru un vot, la Florenţa. Rodica Costianu, din Franţa - zece ore de stat la coadă, la Paris, inutil, pentru că n-a mai reuşit să voteze. Andreea Cristea, studentă la Londra - opt ore de stat la coadă la Consulatul Român, pentru un vot. Ionel Neluţu Drăgoi, din Italia - nouă ore de aşteptare pentru un vot, la Torino.

Tot ceea ce au în comun toţi aceşti gălăţeni, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, este dorinţa arzătoare de a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi determinarea de a îndura, în picioare, în frig, în ploaie, condiţiile impuse de Ministerul Afacerilor Externe pentru a-şi alege preşedintele. Fiecare dintre aceşti cetăţeni cu drept de vot a acceptat, pe lângă caznele umilitoare ale cozilor, şi misiunea de a fi corespondenţi ai ziarului „Viaţa liberă” pe frontul alegerilor din diaspora. Pentru că asemenea situaţii nedrepte şi revoltătoare pentru o ţară europeană, pentru un stat de drept, pentru o societate civilizată în anul 2014 nu trebuie să se mai repede, le atragem atenţia tuturor asupra celor relatate de gălăţenii noştri.

"Sunteţi nişte gunoaie!"

Pe drumul de întoarcere de la Florenţa, făcut la volanul propriei maşini, şi, desigur, pe propria cheltuială, gălăţeanul Daniel Nicolau a înregistrat cu telefonul mobil un mesaj răvăşitor pentru cei care l-au ţinut la coadă: "Cinci ore de stat la coadă, afară, ca nişte oi la tăiere, din cauza unor gunoaie ca voi - guvern, cu miniştri, cu prim-ministru, cu secretari de stat, care nu sunteţi în stare să organizaţi o votare! Păi, măi, oamenilor, cum puteţi voi conduce o ţară, dacă o votare nu o puteţi organiza? Stăm ca proştii afară, se uită lumea la noi şi ne întreabă: «Dom'le, ce se dă aici?» - «Nu se dă nimic, se votează!». Şi toţi strâng din umeri şi merg mai departe, neputând să-şi creadă ochilor şi urechilor!

A, şi încă ceva! Să ştiţi că românul şi mai ales ospitalitatea românescă se vede! Stând la coadă s-au împărţit bucăţi de pâine între oameni. Cinci, zece, douăzeci de oameni au mâncat din aceeaşi pâine! Pentru voi şi din cauza voastră, gunoaielor! Că pâinea o puteam mânca la noi în ţară! Să vă fie ruşine!

Şi să mai ştiţi ceva: aţi putea veni şi voi să staţi cu noi la coadă! Să vedeţi cum e cinci ore la Florenţa! Eu sunt mulţumit că am reuşit să votez şi că am avut noroc că timpul a ţinut cu noi şi am format coada în spaţii acoperite! Deci chiar dacă ploua era bine! Dar ceilalţi, din toată lumea, ce se va întâmpla cu ei?

Ne-am aşezat la rând, am stat cinci ore, iar după cinci ore rândul era mai mare! Întrebarea mea e, ţinând cont că acum e ora 16,36, peste cinci ore va fi 21,36 şi nu va putea vota toată lumea! Deci domnilor, ce se face, ce se poate face, ce vreţi să faceţi? Acesta e mesajul meu pentru voi. Deşi, sincer, îmi pare rău că-mi pierd timpul cu voi. Sunteţi nişte gunoaie şi-atât!”, spune Daniel, cu furie, în mesajul video postat pe contul de Facebook.

"Au chemat poliţia să dea cu gaze lacrimogene"

"Încă suntem la coadă. Au trecut deja peste şase ore şi încă nu ştim dacă vom apuca să votăm. Îs mii de romani la rând!", ne scria într-un mesaj mai grăitor decât o mie de cuvinte, de la coada din Paris, plasticiana gălăţeană Rodica Costianu. În fotografiile postate pe contul de socializare se vedea mulţimea stând în ploaia rece şi aşteptând.

Citeşte şi: PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ DIASPORA FIERBE, STÂND LA COADĂ: "VREM SĂ VOTĂM!" (FOTO&VIDEO) - UPDATE

"Am tot fost întrebată dacă am reuşit să votez. NU, nu am reuşit să votez, după zece ore de stat la rând la Ambasada României la Paris. Aproape ajunsesem! Nu mai aveam mii de persoane în faţă, ci doar zeci. Şi NU, lumea nu a plecat, chiar dacă a plouat foarte tare. Eram toţi uzi şi nimeni nu s-a mişcat din rând, ca să plece, cum s-a tot spus. Poliţia a dat cu spray lacrimogen, ca să ne alunge din faţa Ambasadei şi să ne împrăştie. Mii de romani, la închiderea urnelor, nu votaseră!”, a fost mesajul pe care l-am primit, la câteva minute după miezul nopţii alegerilor, de la Rodica. Dezamăgirea, frustrarea, nedreptatea şi furia explodează de dincolo de cuvinte.

"Să ne împărţim umbrelele"

Dacă, în primul tur, gălăţeanca Andreea Cristea, studentă la Londra, a aşteptat două ore la coadă, acum a trebuit să reziste opt ore! Dar a fost norocoasă şi a votat. „A început ploaia! Oamenii încearcă să îşi împartă umbrela cu cât mai multă lume... Din cinci în cinci minute se aude «Jos, Ponta!»... Suntem mult prea descurajaţi să strigăm, să ne facem auziţi... Ştim că celor cărora le pasă sunt prea puţini! Noi încercăm să facem schimbarea! Eu încă sunt cu zâmbetul pe buze!”, scria tânăra pe contul de Facebook, în timp ce aştepta.
Pentru toţi aceşti gălăţeni, avem un singur lucru de spus: RESPECT!

Torino: Nouă ore de aşteptare pentru un vot

„Hoţii! Hoţii” Aşa striga furioasă mulţimea din jurul lui, când am vorbit la telefon cu gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi, aflat la coadă la Torino. S-a aşezat la rândul care măsura deja doi kilometri la ora 7,30, iar la ora 16,10 votul lui era în urnă. „Problema este că votarea a mers foarte prost parcă voit. A fost nebuneală şi umilinţă, dar am învins umilinţa cu gândul şi voinţa de a-mi exercita dreptul, un drept constituţional! Au fost şi mici agitatori, dar scutierii au fost promţi, iar ei s-au cuminţit imediat. Poliţiştii au fost foarte deschişi şi de treabă, pe această cale ţin să le mulţumesc pentru răbdarea lor. Au înţeles că ne susţinem cauza, o cauză dreaptă. Cert este că mulţi s-au îndreptat, de la prânz, către alte secţii de votare, pentru că erau conştienţi că nu mai apucau să voteze până seara", ne-a mărturisit gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi.

 

Statistici oficiale

Câţi români au votat în diaspora

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale au votat în străinătate 378.811 români, de două ori mai mulţi decât în primul tur de scrutin. Cei mai mulţi au votat în Italia - 96.724, şi în Spania - 83.153. În top, urmează Moldova - 35.630 de votanţi, Marea Britanie - 25.930 şi Germania - 17.510 votanţi. În Franţa au reuşit să voteze, până la închiderea urnelor, 16.114 români, iar în Belgia - 13.076. Cu siguranţă, dacă s-ar fi putut vota în condiţii civilizate, numărul voturilor din străinătate ar fi fost mult mai mare!

Citit 1467 ori Ultima modificare Joi, 20 Noiembrie 2014 20:20

6 comentarii

 • postat de alex Joi, 27 Noiembrie 2014 13:13 188.76.240.*** Link la comentariu
  0
  1

  adevarul e ca atita vorbarie ......sa vedem ce am ales ce o sa faca,ma face sa vin acasa sau sa plec si mai departe de unde sunt nu am apucat sa votez nici eu ,dar sunt curios ceo sa faca noul presedinte si guvenul.
  vreau sa vin acasa ca m-am saturat de strainatate,dar ......sa vedem

  Raportează
 • postat de nuta Joi, 27 Noiembrie 2014 12:55 5.13.195.*** Link la comentariu
  0
  3

  Lucrul bine facut!! si-a luat Tara inpoi!! L-a eliberat pe inf.m BASESCU!! HA HA HAAAAAAAAAAAAA!!!

  Raportează
 • postat de ILEANUTA Joi, 27 Noiembrie 2014 08:29 79.116.103.*** Link la comentariu
  0
  6

  FFFF BINE CA ATI VOTAT PE IOHANNIS ADICA SCHIMBAREA!
  PROBABIL PENTRU VOI SI NOI CARE NU AM VOTAT PE IOHANNIS, ATI DORIT DUPA CUM SPUNETI O SCHIMBARE TOTALA LA FEL CA NOI IN CEIACE PRIVESTE CARACTERUL UNUI PRESEDINTE DE STAT, RESPECTIV SA NU FIE O CONTINUITATE SI O PRELUNGIRE A PERSONAJULUI BASESCU, UN FEL DE BASESCU2!!
  CONFORM SONDAJELOR PESTE 8O % DINTRE ROMANI NU IL MAI PUTEA SUPORTA DECI SI NOI SI VOI NU IL MAI SUPORTAM, SE STIE DE CE? DORIM TOTI UN STFEL DE PRESEDINTE!
  FITI SIGURI CA DACA IOHANNIS VA DOVEDI CA ESTE UN PRESEDINTE IMPARTIAL, SI RESPECTA ATRIBUTIUNILE DIN CONSTITUTIE-STATUL DE DREPT SI NOI CARE NU L-AM VOTAT NE ALATURAMLUI SI VOUA!! DAR DACA VA AVEA ACELEASI APUCATURI CA BASESCU , CE VE-TI FACE? SA DEA DOMNUL SA FIE UN PRESEDINTE ASA CUM ATI CREZUT VOI IN VORBELE LUI NEOBSERVAND CUVINTE DE MANIPULARE IN TOT CE A SPUS! IN CAMPANIA ELECTORALA!! POATE NE UNESTE SI NU CONTINUA CU DEZBINAREA INTRE MAMA SI TATA ,INTRE FECIORI SI PARINTI ETC ETC... DAR IL LASA OARE PARTIDUL ??
  CU STIMA,

  Raportează
 • postat de Daniela Vineri, 21 Noiembrie 2014 10:13 88.19.193.*** Link la comentariu
  2
  4

  .....Cu siguranta ,daca s/ar fi putut vota in conditii civilizate numarul voturilor din strainatate ar fi fost mult mai mare.... Asa este !!! Nici eu nu am reusit sa votez... gratie prim ministrului care INCA mai reprezinta Romania. Sa/i fie RUSINE ....Este clar....... I/A FOST FRICA de romanii din diáspora. Sper ca, acum putem veni cu placere in tara noastra. Sanatate dragi romani si sa mai auzim si de bine!

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 21 Noiembrie 2014 07:36 5.13.205.*** Link la comentariu
  1
  1

  Rectificare la postarea anterioara : in loc de "....probsbil scesdts trezire ls reslitste se vs vedes si incontinuare) ..." se va citi "......probabil aceasta trezire la realitate se va vedea si in continuare) "

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 21 Noiembrie 2014 07:21 5.13.205.*** Link la comentariu
  2
  5

  Pana la urma acest guvern al rusinii nationale va demisiona si cativa vor infunda puscaria ,un lucru normal care trebuie sa se intample .Era mai putin grav daca nu organizau nici o sectie de votare in strainatate decat modul hotesc in care au vrut sa insele pe toata lume ,alegatorii din diaspora ,din tara ,presa si toate tarile democratice ,vezi domne guvernul si cei de la putere dau pe afara de atata democratie. Ne-au facut de ras in toata lumea iar rezultatul votului din turul II spala numai obrazul votantilor din diaspora si parial pe ale celor din tara ( au inteles si tinerii si nehotaratii ca nu-i de gluma si probsbil scesdts trezire ls reslitste se vs vedes si incontinuare) ,obrazul celor de la putere nu mai poate sa-l spele nimeni si nimic,poate doar disparitia de pe scena politica si din viata publica.Ma intreb si intreb ce or fi gandit cetatenii ,conducerile statelor , ai UE ,despre cum s-a organizat votul in tara ,daca acolo sub ochii lor s-a intamplat ce s-a intamplat ? De unde sa stiie ca in tara s-a facut totul ca sa ajunga la sectiile de votare in primul rand (presa a abundat in relatari despre transportul la vot )a acelora care erau votantii candidatului puterii si prim ministrul Romanie( de ce oare nu s-a autosuspendat din functie la depunerea candidaturii , poate acum scapa mai usor,cel putin din punct de vedere politic ) .Inchei prin a face o comparatie intre comportamentul guvernului si negustorii de legume la sac ,acestia cand umplu sacul pun intai un cilindru pe mijloc ,il umplu cu legume de proasta calitate,uneori de-a dreptul stricate si intre cilindru si peretele sacului ,de jur imprejur ,pun legume extra ,trag cilindru si leaga sacul iar cumparatorii pot vedea numai marfa de calitate . Trageti dumneavoastra concluzia daca este valabila comparatia si daca numai sacul trebuie legat..........................

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.