Ce înseamnă să fii ROMÂN în AMERICA

Ce înseamnă să fii ROMÂN în AMERICA

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
9 comentarii

Oricât de valoroşi, de cinstiţi ori de muncitori ar fi, gălăţenii, şi în general, românii se întâmplă uneori ca în ţara în care îşi clădesc viitorul să simtă gustul amar al discriminării. Şi asta doar pentru că se află că sunt români… Prin prisma acestor idei preconcepute şi greşite, am încercat să aflăm cum e să fii român în America de la gălăţeanul Codrin Arsene.

Absolvent al Universităţii din Chicago, unde a obţinut o diplomă în Ştiinţe Politice şi Studii Internaţionale, ambele cu onoruri (gradaţia de merit americană) şi mai apoi al unui program de antropologie în studiul Comunicaţiilor Interculturale, la aceeaşi universitate, Codrin lucrează în domeniul privat american şi conduce direcţia strategică a unei divizii de afaceri în domeniul online.

România, adică Nadia şi Ceauşescu

"Experienţa mea în America, dar şi pe alte continente, ca român, este probabil foarte diferită de cea pe care publicul român o cunoaşte în Europa. Pe scurt, statutul de roman nu a însemnat niciodată ceva pentru cei din jurul meu sau în majoritatea ţărilor prin care eu am călătorit. În America, faptul că sunt român nu contează - sunt diferenţiat doar ca imigrant, un lucru care vine şi cu bune şi cu rele. Prin călătoriile mele în Asia, Africa sau America Latină, lumea nu auzise prea multe despre România în afara celor două nume prin care suntem cunoscuţi la nivel mondial: Nadia Comăneci şi Nicolae Ceauşescu. De câte ori m-am identificat ca român, dacă cineva auzise despre România astea erau singurele lucruri la care făcea referire", spune Codrin.

Între lumi paralele

Gălăţeanul este convins că, în America, statutul de român te identifică doar atât cât îl laşi tu să te marcheze: "Este doar propria ta definiţie a acestei caracteristici. În America, sunt unii români care nu se pot niciodată adapta pentru că suferă de mania persecuţiei. Alţii nu învaţă subtilitatea necesară pentru a-şi face punctul de vedere remarcat şi respectat. Alţii se cred prea buni pentru munca pe care o fac şi, ca atare, rămân plafonaţi în propriul ego. Dar aceste tipuri de români au un lucru în comun: rămân prinşi între lumi paralele. Nu mai sunt nici sută la sută români şi nici nu se pot integra sută la sută în societatea locală", spune Codrin, cu amărăciune.

Marginalizarea sau discriminarea, simple obstacole

"În propria mea experienţă, nu cred că m-am simţit vreodată diferit, persecutat sau nedreptăţit pentru că vin din România. Şi asta pentru că am venit în America având o singură dorinţă: aceea de a deveni o parte integrantă din comunitatea pe care am numit-o noua casă. Iar dacă au fost vreodată momente - şi au fost! - când m-am simţit nedreptăţit, marginalizat sau poate chiar discriminat, în unele cazuri extreme, nu le-am pus la suflet. Le-am privit ca pe nişte obstacole pe care trebuie să le depăşesc în viaţa personală şi profesională", ne-a mărturisit ambiţiosul gălăţean.

Malarie, război şi cosmopolitism

Pentru că, la cei 27 de ani pe gălăţeanul îi numără în buletin, Codrin a călcat 99 de ţări de pe toate continentele, inclusiv în Antarctica, am fost curioşi să aflăm care a fost cea mai exotică şi mai şocantă experienţă trăită peste hotare?

Citiţi şi vă minunaţi: "În 2008 mă aflam în oraşul Gisenyi, Rwanda, la graniţa cu Republica Democratică Congo. Şi m-am trezit într-o dimineaţă cu toate simptomele malariei - dureri la încheieturi, transpiraţie, ameţeli, oboseală, senzaţie de vomă, basca ţânţarul mort lângă mine în pat. Eram foarte ameţit şi fără acces la medicamente. Cum am putut, am ieşit din camera de hotel şi am mers la un spital local. M-am aşezat la coadă pentru o consultaţie, însă un doctor francez a venit şi m-a luat deoparte spunându-mi că mai bine plec pentru că nu aveau seringi sterilizate de o săptămână. Problema era că nu exista niciun spital decât la vreo două ore de condus. Însă doctorul mi-a recomandat să merg peste graniţă, în Congo", îşi aminteşte Codrin. Ca să treacă graniţa a fost nevoit să dea mită, pentru că nu avea un interes profesional de a intra într-o zonă de război.

"Când am ajuns pe partea cealaltă, am fost dus pe o boda-boda (taxi-motocicletă) până la un cabinet medical chinezesc, unde după încă două ore am ajuns într-un final să obţin medicamentele necesare. După trei zile m-am refăcut, deşi era foarte interesant să aud focuri de armă în fiecare seară în oraşul Goma. Deci, ca să scap de malarie, a trebuit să-mi risc viaţa şi să trec într-o zonă de război din Congo, pentru a fi tratat de un chinez. În ce cosmopolită lume mai trăim!", povesteşte cu umor gălăţeanul.


CITEŞTE ŞI:  O gălăţeancă a devenit un Raed Arafat al Africii (II) - "Salvăm nu numai vieţi, ci şi suflete"

Citit 10045 ori Ultima modificare Joi, 19 Februarie 2015 19:39

9 comentarii

 • postat de Dorina Miercuri, 29 Iulie 2015 00:09 75.88.86.*** Link la comentariu
  1
  2

  Sunt galateanca ,de 25 de ani traiesc in SUA ,ceea ce a scris este putin deplasat de realitate ,cu adevarat este multa munca ,dar si multe satisfactii ,daca cunosti limba te obisnuiesti repede ,am intalnit americani care stiau destul de bine istoria Romaniei nu numai despre Ceausescu Si Nadia ,sunt multi americani care ajuta Romania prin donatii ,atat ptr orfelinate ,oameni cu dizabilitati dar siptr animale (sterilizare ,salvat ,etc)Cei drept inultimul timp ,prin anumite orase mari ,au aparut tiganii ,merg in excursie in Mexico ,apoi de acolo trec granite illegal si aici spun ca ,sunt spanioli ,multi au fost prinsi ,ptr ca spaniola lor la sa de dorit .Oricum ,poate domnul ar trebui sa si schimbe anturajul ,mentalitatea ,nu suntem priviti ca imigranti ,suntem vazuti destul de bine .Sunt curioasa daca are acte si de cati ani este aici ?Nu suntem prinsi intre lumi paralele ,suntem acasa ,iar Romania ,este tara unde ne-am nascut .

  Raportează
 • postat de ion ene Vineri, 20 Martie 2015 05:12 70.82.178.*** Link la comentariu
  1
  3

  catelu e simpatic. el e antipatic si are si figura clasica de tocilar

  Raportează
 • postat de Zile dl Geo ...... Luni, 02 Martie 2015 18:23 108.245.201.*** Link la comentariu
  1
  6

  Articolul de mai sus , este destul de ambiguu si scris ca sa umple paginile acestui ziar de duzina . Cunosc destui galateni in America, nici pe unul n-am auzit sa se planga de discriminare , toti au o situatie super buna , au familii ,copii, joburi bune ,etc .. nu am auzit de neadaptati . Probabil ca dl de mai sus are un anturaj diferit sau face parte din vreo minoritate oarecare . Acum sunt cazuri si cazuri ce sa mai zici.
  La final ai grija Dl Arsene, cu deplasarile prin lumea a treia . vad ca te lauzi cu ele , ai grija ..ai invatat atata carte , ar fi pacat sa mori de tanar prin coclaurile alea muscat de vreun sarpe sau gandac ori chiar impuscat . Noroc

  Raportează
 • postat de koki Marți, 24 Februarie 2015 18:00 82.157.218.*** Link la comentariu
  0
  1

  vai comoara mamii, stai agatat pe pagina de-o saptamana, si nimeni nu-ti lauda aventura

  Raportează
 • postat de mara Luni, 23 Februarie 2015 07:23 82.157.218.*** Link la comentariu
  2
  1

  Un catel si un BALAMUT....!!!! ha-ha-ha

  Raportează
 • postat de dana Sâmbătă, 21 Februarie 2015 07:12 5.13.137.*** Link la comentariu
  1
  7

  Ca acasa nu-i bine nicaieri ,aici trebuie sa ne batem cu morile de vint ,dar deja ne-a ajuns la os si trebuie sa luam taurul de coarne ca nu se mai poate

  Raportează
 • postat de diana Vineri, 20 Februarie 2015 14:33 185.53.252.*** Link la comentariu
  1
  6

  Frumos !!!Imi place ciinele !!!!

  Raportează
 • postat de Unu Vineri, 20 Februarie 2015 12:55 83.70.228.*** Link la comentariu
  0
  13

  Daca in US, romanii sunt cunoscuti pentru "Nadia si Ceausescu" e onorabil, mai ales ca Nadia pozeaza in cercul restrans al primei doamne, fiindca prin partea de vest a EU romanii trec drept rromi! Asa ca cei mai tari la capitol, raman turcii: "Roman?!Hagi, Lucescu,Popescu!"
  In rest, e cum spui, insa sa devii prea constient de faptul ca esti imigrant roman sau de orice fel in US(unde majoritatea au cate o alta provenienta) nu-i necesar, daca vrei sa fii clasa mijlocie; decat daca te inghesui la ciolan serios, prin definitie limitat, la care localnicii cred ca sunt indreptatiti; dar asa-i peste tot, nu-i asa?!

  Raportează
 • postat de mara Vineri, 20 Februarie 2015 11:54 82.157.218.*** Link la comentariu
  13
  2

  Vorbesti prostii tinere. (...) vrei un post bun.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.