Alegerea de Paşti a gălăţenilor din Diaspora: Cozonac sau Panettone?

Alegerea de Paşti a gălăţenilor din Diaspora: Cozonac sau Panettone?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Secţiunea culinar a jurnalului on-line romaningermania.ro vă dezvăluie cum să salvaţi un cozonac ratat pentru că aluatul nu a crescut

Arome de cozonac cu nucă şi de pască umplută cu brânză dulce cu stafide, miros condimentat de friptură, iz acrişor de borş de miel… vă lasă gura apă? Or fi ele partea lumească a sărbătorilor de Paşti, dar fără ele parcă nu ne-ar fi bucuria întreagă. Şi dacă noi, cei din ţară, avem de ales între multiplele sortimente de cozonac din supermarket-uri, de la cofetării şi brutării atunci când nu avem curajul, măiestria ori timpul necesar să-i frământăm şi coacem singuri, pentru gălăţenii din diaspora nu e chiar atât de uşor. De aceea am fost curioşi să aflăm dacă au dat cumva cozonacul neaoş pentru Panettone.

„Noi suntem români!”

Cele mai multe răspunsuri le-am primit de la gălăţenii din Italia. „Nu, lăsaţi-l în pace de Panettone, suntem români, nimic nu se compară cu ouăle roşii de Paşti cu cozonac sau pască! Se răsucesc bunicii noştri în mormânt că ne pierdem originile, tradiţiile şi rădăcinile... Ne pierdem identitatea naţională!”, ne-a răspuns categoric Daniel Nicolau. „De Paşti se mănâncă colomba, noi mâncăm cozonac cumpărat de la magazinul romanesc. În rest facem acasă ouă roşii, borş de miel, drob…”, ne-a asigurat Lilli Ichim. Iar Alidana a completat că „Se face totul «ca la mama acasă»".

Cozonac bun ca în Moldova

„Noi respectăm, de Paşti, tradiţiile din România. Coacem cozonac, vopsim ouă, mergem la Biserica ortodoxă. Copilul cunoaşte semnificaţia religioasă a sărbătorii. (De altfel, au învăţat şi la Religie despre Învierea Domnului). Nu răspundem apelurilor comercianţilor care vor să transforme sărbătoarea într-una a consumului fără limite sau a aşa-zisului "Iepuraş". Atunci când nemţii sărbătoresc Paştile, participăm la unele evenimente. De pildă, ne place să mergem atunci când se aprind focurile... asta se întâmplă la nemţi înainte de Paşti. Sunt focuri imense, cum nu mai văzusem înainte! Însă mi-ar placea să fiu de sărbatori acolo: îmi place cum se revarsă pe strazi «valurile» de Lumină, la miezul noptii. Aici nu vezi aşa ceva, biserica românească e departe, nu poţi să vii cu «lumina» până acasă”, ne-a povestit jurnalista Gabriela Palade din Germania.

În zona de nord, unde trăieşte ea, nu există magazin românesc de unde să poată cumpăra cozonac, aşa că alternativa ar fi Osterbrot – un fel de pâine dulce pe care o mănâncă nemţii de Paste sau Panettone, care nici el nu se găseşte în fiecare supermarket. Gabriela nu are însă nevoie, pentru că îşi face singură cozonacul şi îi iese de minune. „De câte ori fac cozonac, îmi amintesc de perioada copilăriei şi de cozonacii mamei. Cred că de atunci, de când aveam doar câţiva ani, ţinând de marginile vasului în care mama frământa aluatul (un lighean mare, de tablă, special pentru aşa ceva), m-am deprins cu "secretele" unui cozonac bine crescut şi rumenit. Doar că aveam să-mi amintesc de toate astea mult, mult mai târziu, când am început să fac şi eu cozonaci. Poate de asta mi-au ieşit «din prima». Secretele cozonacilor ei le puteţi găsi, alături de alte reţete delicioase pe culinar.romaningermania.ro.

Cum salvezi un cozonac ratat

În această perioadă, toate site-urile şi forumurile vă învaţă cum să faceţi cozonac. Nimeni, însă, nu vă spune cum puteţi salva un cozonac ratat. Aici vă ajută secţiunea culinar a site-ului romaningermania.ro! Aşa puteţi afla că un cozonac aflat în stadiul de “pietroi” pentru că aluatul nu a crescut, poate fi transformat într-o prăjitură delicioasă. Nu neglijaţi, însă, pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie, cauzele pentru care aluatul nu a crescut: drojdia expirată, faptul că aţi pus lichidele prea calde şi aţi opărit drojdia sau că ingredientele erau prea reci pentru că nu au stat cel puţin două ore la temperatura camerei, ori cantităţile nu au fost cele potrivite.

Potrivit reţetei, amestecaţi aluatul necrescut cu puţin bicarbonat (stins cu zeamă de lămâie) şi un pic de praf de copt calculat după cantitatea ingredientelor. Împărţiţi aluatul în două pentru rulade cu umpluturi diferite: iaurt de fructe cu cocos, gem, alune sau nucă măcinată ori cremă de mac etc.

„Ruladele se taie felii, iar feliile se aşează în tava cu hârtie de copt (udată şi stoarsă înainte, pentru a sta bine şi la colturile tăvii), cu puţină distanţă între ele. În timp ce prăjitura se coace, „golurile” se vor umple. Prăjitura va fi dată la cuptor la 175 de grade C pentru mai bine de 40 de minute (când se rumeneşte deasupra, încercaţi cu paiul: dacă iese curat, prăjitura e coaptă). Scoasă din cuptor, va fi pudrată cu zahar şi tăiată când e călduţă. Prăjitura este aromată şi crescută, cu o textură fermă şi afânată”, ne asigură Gabriela Palade.

Poftă bună şi sărbători cu bucurie!

 

Citit 3463 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2015 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.