Regulile se respectă, nu se negociază/ Ce înseamnă să şofezi pe străzile de peste Ocean
Foto: Foto: VoceaDiasporei.ro

Regulile se respectă, nu se negociază/ Ce înseamnă să şofezi pe străzile de peste Ocean
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dragi împătimiţi ai volanului, v-aţi încumeta să şofaţi opt mii de kilometri în şapte săptămâni? În România, asta ar însemna drumuri proaste, lucrări semnalizate de-aiurea, flashuri şi claxoane din partea teribiliştilor care au impresia că strada e numai a lor, iar regulile s-au inventat doar pentru fraieri, maşini parcate anapoda, nervi şi oboseală până la epuizare. Ei bine opt mii de kilometri se pot parcurge fără probleme… peste Ocean, în Canada şi pe coasta de est a Statelor Unite. Ne-o dovedeşte jurnalistul gălăţean Ovidiu Popica. Aşa cum aţi aflat, tot din pagina de Diaspora a ziarului Viaţa liberă, gazetarul gălăţean, alături de Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu au luat pulsul diasporei româneşti din SUA şi Canada. Merită să citiţi experienţa de drum lung la volan, pe care Ovidiu Popica ne-a împărtăşit-o!

Respect în trafic
"Am condus aproape opt mii de kilometri pe o infrastructură în mod evident chiar diferită de ceea ce vedem aici. Adică ei chiar au autostrăzi, în special în SUA. Mi-a plăcut foarte tare faptul că nu m-am simţit atât de obosit pe cât m-am simţit la trei sau patru zile după ce am ajuns în România, când am făcut un drum Bucureşti-Sibiu şi retur. Nu vreau să pară un moft ce spun sau un soi de piţiponceală, dar literalmente nu am avut sentimentul că stau la volan şi trag foarte tare să ajung într-un loc. Am condus relaxat, între oameni civilizaţi, fără flashuri, n-am auzit o lună şi jumătate claxoane - vorbesc de drumurile mari, în oraşe era atmosfera un pic mai încordată, dar nu m-a flashuit nimeni să mă dau din faţă pentru că eu mergeam cu viteza legală şi cineva se grăbea! Nu m-a claxonat, repet, nimeni, pentru că am făcut şi greşeli. Au fost foarte îngăduitori!", ne-a povestit Ovidiu Popica.

Gropi au mai fost, nesimţiţi - nu!
"Gropi am mai întâlnit, ca să fim oneşti. Am întâlnit şi porţiuni de drum care nu erau atât de bine întreţinute, dar nu aş zice că era asta o dominantă. Dar faptul că partenerul de trafic te respectă, nu te agresează şi chiar în condiţiile în care traficul este extrem e intens la anumite ore! Nu are nimeni sângele atât de fierbinte încât s-o ia, de pildă, pe banda de siguranţă, ca să se ducă el să fie primul. Sau să forţeze semaforul! Nu! Şi apropo de chestia asta, mi-a spus cineva din Canada, şi asta am să ţin minte: domnule, la noi, stopul e stop! Cu asta m-a lămurit şi mi-am dat seama că acolo când e vorba de o regulă, atunci lumea o respectă. Pentru că dacă n-o respectă, costă foarte mult. De pildă în statul Ontario, şoferii care depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 50 de kilometri, rămân fără maşină. Poliţia le confiscă maşina! Dincolo de amendă, puncte, suspendare şi aşa mai departe… pur şi simplu, rămân fără maşină! Asta-i legea acolo”, a punctat jurnalistul.

Amenzile, la vedere
Ovidiu Popica a remarcat, pe drumuri, pancartele cu nivelul amenzilor şi viteza legală. Şi, mai mult, că în zonele în care se fac lucrări, iar muncitorii sunt la lucru, amenzile se dublează: "Oamenii aceia vin la lucru, nu pe culoarul morţii. Şi atunci toate lucrurile astea sunt des avertizate. Ca şi în Germania, dacă intri pe un sector cu reparaţii, totul este arhisemnalizat, arhiprotejat, nu e joacă! Pentru că poate ei pun mai mult preţ pe viaţa oamenilor decât credem noi c-o fac. Şi dacă trebuie să protejezi şi viaţa colegilor tăi de trafic, şi viaţa muncitorilor care se străduiesc să facă drumul acela mai bun, atunci toată lumea e de acord că trebuie să respecte reguli”, spune Ovidiu Popica.

Poliţia, la vânătoare
Da, aţi citit bine! Acolo, Poliţia este tot timpul la vânătoare, oricât de mult v-ar şoca termenul. Poliţiştii vânează oamenii care încalcă legea: „Stau ascunşi pe după viziere, cu pistoale cu laser, şi dacă te-au prins, odată se face maşina de poliţie ca pomul de Crăciun după tine, te trage pe dreapta, şi nici nu stă la discuţie: ai plătit amenda. Dacă ai chef să o conteşti, te duci în instanţă, dar s-ar putea să te coste mai mult drumul pe la judecată şi avocaţii decât să plăteşti amenda… şi, în orice caz, decât să mergi liniştit cu 110 km pe oră, că atâta-i limita pe autostradă. Nici măcar 130, cum e la noi pe A1, A2, A3… şi m-am oprit. Ca şofer, nu m-am simţit nici ameninţat, nici agresat! Nici aici nu mă sperii chiar aşa de uşor, dar e important de spus şi de văzut că acolo unde există un respect pentru reguli, şi toată lumea cade de acord că regula aceea trebuie respectată, atunci regula se respectă!", a conchis Ovidiu Popica.

Pe când şi la noi?! 

 

 

Citit 3634 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2015 18:40

8 comentarii

 • postat de Marin
  Vineri, 11 Decembrie 2015 06:29
  5.2.205.***
  @school tu pe ce lume traiesti? :)) politia din SUA e una din cele mai corupte si mai abuzive din lume :)) la ei politistii se cred zei pe pamant, la ei din cauza armelor la liber, au atat de multe legi care protejeaza politia incat si daca stranuti, considera ca e atac si te rupe cu bataia. Acolo politia are atat de multe parghii de atac incat se face abuz. SUA este un stat rasist si politienesc pana in maduva.
  4
  2
  Raportează
 • postat de Angel
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 10:20
  194.105.20.***
  Catre Marin si Vali: nu e vorba de niciun 10%, pur si simplu legea romana nu prevede sanctiune daca depasesti viteza maxima cu cel mult 9 km/h, prima sanctiune incepe de la depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h. Atata tot! In plus, in SUA masinile nu se misca la trecerea de pietoni decat dupa ce pietonii au terminat de traversat, nu e ca la noi, sa trebuiasca sa alergi pe zebra
  0
  4
  Raportează
 • postat de nicu
  Marți, 08 Decembrie 2015 13:59
  5.13.149.***
  am facut si 12000 in 4 saptamani ! in Romania! 6 ani la rand!
  0
  2
  Raportează
 • postat de school
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 20:43
  95.76.34.***
  Asa este in SUA, acolo unde stau mai mult decat in Romania. Legea este respectata si necomentata. Oamenii legii sunt corecti iar institutiile isi fac treaba cu onestitate. Oamenii sunt tratati egal. Noua ne lipsesc mai multe: infrastructura, legi bune si bunul simt. Aici am ajuns dupa 50 ani de comunism. Cititi-l pe Neagu Djuvara.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Marin
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 13:02
  5.2.205.***
  @vali, aia nu e o admitere tacita. Intrumentele tale de bord, din masina sau moto, nu sunt intrumente de masura, sunt intrumente de ghidaj, ele nu sunt 100% corecte, nu sunt verificate metrologic si nu sunt construite dupa standardele dupa care se fac instrumentele de masura (decat eventual la masile premium, foarste scumpe). De aceea exista acea diferenta tampon de 10km/h. Tie poate sa iti arate 55 in bord, dar la radar sa ai 50, sau invers. Prin urmare, esti luat doar daca depaseste cu mai mult de 10 peste limita admisa. E interpretabila regula asta, ca daca tie iti vine un politai si iti spune ca aveai 55 in loc de 50 si tu ii spui ca tie iti indica 50, ce faci ? asa daca iti spune ca aveai 65, nu prea ai cum sa o dai la intors ca aveai 50, ca crede ca il iei la misto si iti da si maxim :))
  0
  8
  Raportează
 • postat de Vali
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 08:50
  5.13.174.***
  Da, Ovidiu, ai perfecta dreptate! Am mers si eu cu masina in USA, au condus prietenii mei, cam 7300km, si nu au fost probleme de trafic, toti respectau legea. Da, viteza maxima pe autostrazi este de 70 mile/h(o mila terestra=1, 609 km), deci ~ 112 km/h, dar cam toti mergeau cu 77-78 mile/ h, se admitea tacit acel ~10% in plus, cam cum este si pe la noi.......
  0
  7
  Raportează
 • postat de marin
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 07:52
  5.2.205.***
  Si la noi s-ar puteam daca militienii ar deveni potilitsi si nu ar mai abuza si amenzile ar fi cel putin duble si in ritmul asta in cativa ani se educa poporul. Nimic nu face educatie mai rapid decat luatul banilor, dar asta inseamna un sistem foarte bine pus la punct, cu politisti (eventual cu camere pe masini) care sa nu mai poata lua spaga si care care sa nu mai abuzeze si sa de-a amenda doar asa ca sa isi faca el cota pe luna aia. Ajustat sistemul pe ici pe colo si crescut drastic valoarea amenzilor si se rezolva treaba.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Kevin
  Vineri, 04 Decembrie 2015 21:52
  12.172.140.***
  Raspunsul scurt la intrebarea din finalul articolului este poate peste inca 50 - 100 de ani.
  Toate lucrurile pe care Ovidiu le descrie in articol sunt un lucru normal in Canada si USA pentru ca exista bun simt si responsabilitate in oamenii care conduc masini.
  Nu conteaza nivelul educatiei aici, ci simtul responsabilitatii unuia catre ceilalti si societatea din jur.
  Numai bine.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.