FOTO/ De la parter de BLOC la PALATUL Municipal din Majano. Arta face punte între Galaţi şi ITALIA
Foto: În foto, afişul expoziţiei

FOTO/ De la parter de BLOC la PALATUL Municipal din Majano. Arta face punte între Galaţi şi ITALIA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În vreme ce în urbea noastră Muzeul de Artă Vizuală se înghesuie într-un spaţiu ingrat, la parter de bloc, măcar câteva dintre comorile pe care le deţine în patrimoniu vor avea parte de expunerea pe care o merită. Până pe 24 ianuarie 2016, la Galeria Spazio d'Arte „Ciro di Pers” din Palatul Municipal din Majano, Udine, vor putea fi admirate 15 dintre lucrările cunoscute ale artistului Antonio Zumino, care şi-a legat numele de Galaţi, dar şi de Brăila. Mai mult, printre elevii lui Zumino s-a aflat una dintre gălăţencele care au uimit lumea: pictoriţa Dorothea (Lola) Schmierer Roth.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU), vernisajul expoziţiei de pictură, desen şi grafică „Antonio Zumino (1864-1927) un artist friulan între Italia şi România” a avut loc pe 19 decembrie 2015, printre vorbitori aflându-se şi lector univ. dr. Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi. Expoziţia aduce în atenţia publicului cea mai mare parte dintre lucrările cunoscute ale artistului Antonio Zumino: pictură de şevalet, desen, grafică executată prin diferite tehnici. Operele provin din pinacoteca şi arhiva Parohiei Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Majano, din colecţia municipalităţii din Majano şi din patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

Cine este Antonio Zumino

Potrivit Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Antonio Zumino (Majano, 1864 - Roma, 1927), originar din regiunea Friuli (Italia), s-a format ca pictor la Academia de Arte Frumoase de la Veneţia, apoi a ajuns în România ca urmare a unor angajamente de execuţie a picturii murale din diferite lăcaşuri de cult şi edificii laice. A locuit vreme de aproape 32 de ani în România, la Brăila şi îndeosebi la Galaţi, unde a excelat atât în pictura de şevalet, cât şi în grafică, acvaforte, acvatintă, xilogravură, etc., predând totodată lecţii private de desen şi pictură în ulei.

„Peisagist talentat, Antonio Zumino a înfăţişat în lucrările sale personaje şi frenezia activităţilor specifice celor două mari porturi dunărene în care a rezidat, dar şi cotidianitatea mediului rural. Observator atent şi sensibil al universului urban dunărean, Zumino şi-a manifestat vitalitatea în peisagistică şi în portretistica adaptată la gustul local, aceasta din urmă îngăduindu-i artistului să-şi pună în valoare remarcabilul simţ al detaliului fizionomic. Pentru Antonio Zumino, România a devenit patria sa adoptivă, aici s-a consacrat ca pictor şi a trăit cei mai fecunzi ani ai carierei sale artistice, cele mai reprezentative dintre lucrările sale datând din perioada în care a rezidat în porturile Brăila şi Galaţi”, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei.

Mentorul Lolei Schmierer Roth

Pictoriţa Dorothea (Lola) Schmierer Roth, despre care aţi putut citi pe larg în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea” s-a numărat printre elevii lui Zumino. Descendentă a unor bogaţi negustori şi armatori evrei, Lola s-a născut, la Galaţi, pe 16 noiembrie 1893. A început să deseneze de mică, iar primele lecţii de pictură le-a luat cu veneţianul Antonio Zumino, între 1908 şi 1911, deprinzând de la acesta tehnica acuarelei şi a desenului minuţios după natură. Ea rămas întreaga viaţă credincioasă oraşului de la Dunăre, pe care l-a iubit nespus, deşi a avut numeroase şanse de a-şi manifesta talentul în marile capitale ale Europei. De menţionat faptul că, în 2003, fiica şi ginerele său, Anne-Louise Roth şi Alexandru Cezar Ionescu, stabiliţi în Germania, au donat Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi nu mai puţin de 74 de lucrări ale artistei.

Iată că acum, Muzeul gălăţean, este prezent în Italia cu 15 dintre lucrările din patrimoniul său şi asta nu e puţin lucru: „Este o nouă confirmare a importanţei Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi. Nu este prima dată când expunem lucră în afara ţării, ci o facem anual. Pentru noi înseamă că muzeul are relevanţă, are importanţă în peisajul artei europene şi internaţionale”, ne-a declarat Simona Biriş, şefa Departamentului Relaţii Publice al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

Foto 1: Bunic şi nepoată, Foto 2: Cap de băiat, Foto 3: Catedrala, Foto 4: Cerşetor, Foto 5: La treierat, Foto 6: Muncitori în port, Foto 7: Portretul tinerei doamne Valentina Gifei, Foto 8: Veneţia - Palatul Dogilor, Foto 9: La baie, Foto 10: Nud de fată gălăţeancă, Foto 11: Nud la sobă, Foto 12: Portret de femeie cu pălărie, Foto 13: Portret de femeie, Foto 14: Portret de femeie, Foto 15: Veneţia

Citit 4021 ori Ultima modificare Joi, 24 Decembrie 2015 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.