Duminică, în Toscana/ Cum îşi serbează ziua de naştere un GĂLĂŢEAN care a uimit lumea

Duminică, în Toscana/ Cum îşi serbează ziua de naştere un GĂLĂŢEAN care a uimit lumea
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Singurul gălăţean artist din „Histoire Universelle de l’Art” - „Larousse”, dar care nu a fost niciodată expus nici în România, nici în oraşul nostru, Daniel Spoerri, îşi va serba cea de-a 86-a aniversare duminică, 27 martie.

Despre el aţi putut citi în rubrica ziarului „Viaţa liberă”, „Gălăţeni care au uimit lumea”. S-a născut în 1930 la Galaţi, oraş în care a locuit până la vârsta de opt-nouă ani, dar în care nu a mai revenit niciodată. Destinul lui Daniel Spoerri s-a schimbat ireversibil când tatăl său, Isaac Feinstein, un evreu convertit la creştinism, a murit sufocat într-unul dintre cele două trenuri ale morţii de la Iaşi, la pogromul din 1941. Mama sa, născută Lydia Spoerri, a reuşit, un an mai târziu, să emigreze în Elveţia, iar acolo, viitorul artist a fost adoptat de unchiul pe linie maternă şi înregistrat în scripte ca Daniel Spoerri. Este considerat cel mai mare artist român în viaţă, un artist tipic pentru fenomenul interferenţei artelor, fiind în acelaşi timp balerin, mim, regizor, poet, fondator al curentului „Eat Art“, reprezentant al dadaismului, semnatar al manifestului Noului Realism şi proprietar de grădină-expoziţie.

Ei bine, tocmai în această grădină expoziţie - "Il Giardino di Daniel Spoerri", îşi va petrece ziua de naştere, deschizând noul sezon expoziţional. Grădina a fost amenajată în 1997, în sudul Toscanei, pe un loc care pe hărţile vechi este numit "Il Paradiso" - "Grădina Edenului". Până în prezent, pe cele aproximativ 16 hectare sunt expuse 103 instalaţii, realizate de 50 de artişti. Un loc pe care Spoerri l-a transformat într-un imens atelier în aer liber.

Citit 3417 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2016 15:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.