LA MULȚI ANI românilor de pretutindeni! Mega-spectacol la Roma

LA MULȚI ANI românilor de pretutindeni! Mega-spectacol la Roma
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru manifestările organizate de Ziua Românilor de Pretutindeni, comunităţile româneşti au şansa de a fi premiate cu sume de 5.000 de euro! Înainte de toate, însă, merită spus că, deşi sărbătoarea va fi marcată oficial pe data de 29 mai, evenimentele au început de mai bine de două săptămâni! Şi nu oriunde, ci în inima Manhattanului, pe Broadway! Merită să aflaţi cum îşi vor sărbători ziua românii care se simt români în orice colţ al lumii s-ar afla.

Ultima duminică a lunii mai

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată cu 24 de ore înainte de Ziua Naţională a României, pe 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, patronul spiritual al Galaţiului. Data fusese stabilită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Actul normativ a fost modificat în 2015, la iniţiativa deputatului PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, Parlamentul hotărând că Ziua Românilor de Pretutindeni va fi sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai, deci nu va mai exista o dată fixă.

Aurelian Mihai a explicat că a iniţiat modificarea actului normativ în urma solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din străinătate. Opţiunea pentru această dată calendaristică a fost justificată prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar şi Ziua Europei sau Ziua Independenţei, deci e o perioadă ideală pentru activităţi culturale.

Manhattan

Potrivit Romanian Global News, peste 22.000 de persoane au participat la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Ziua României pe Broadway, care a avut loc duminică, 15 mai, în New York. Evenimentul a fost realizat împreuna cu Fundaţia non-profit ZIUA USA şi cu Fundaţia Universitară Carol I, din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR).

În cadrul acestui festival, ICR New York a prezentat publicului american, în premieră absolută, un recital al trioului Soul Serenade. Iar la standul Institutul Cultural Român - plasat în punctul zero al Broadwayului - au fost prezentate câteva costume tradiţionale româneşti şi ii, au fost expuse picturi ale artistei Mirela Trăistariu, precum şi linia de tricouri brodate manual, cu motive tradiţionale româneşti, intitulată White, realizată de Mirela Trăistaru în colaborare cu Cristina Chiriac (Flori de Ie).

Pe scena festivalului, au susţinut recitaluri: trupa de rock "The Roadrunners", "Rapsozii Carpaţilor", Mariana Preda (nai), solistul de muzică populară Ciprian Cocalia, ansamblul de dans "Banatul" şi Vox Maris Band.

Roma 

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, duminică, pe 29 mai, la Roma, capitala cu cei mai mulţi români din diaspora, Teatrul Tendastrisce, va avea loc spectacolul - „Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Ziua Românilor de Pretutindeni”. Organizator este Asociaţia Românilor din Italia (ARI).

Vor urca pe scenă formaţia Fraţii Ieşeni, foarte îndrăgită de românii din Italia, Ansamblul folcloric Arţăraş, format din români de pe ambele maluri ale Prutului, formaţia Etnic, venită special din România, dar ARI a pregătit şi alte surprize.

În cadrul evenimentului se va aloca spaţiu tematicii „Alegeri 2016”, prin care vor fi prezentate modalităţile de vot în Italia şi România cu ocazia alegerilor din 5 iunie 2016 şi modalităţile pentru înscrieri pe listele electorale pentru votul prin corespondenţă, pentru alegerile parlamentare din România care vor avea loc în toamna acestui an.

Asociaţia Românilor din Italia va lansa apelul „Votaţi şi pentru noi”, demers prin care românii din Italia şi cei din toată Diaspora sunt chemaţi să îşi facă datoria, cerând celor dragi din ţară, rude, prieteni, cunoştinţe, să participe în număr cât mai mare la alegerile din 5 iunie.

„Fraţilor, prieteni, părinţi dragi, români care veţi fi în ţară în ziua alegerilor, mergeţi şi votaţi, cântărind cu multă atenţie programul electoral al fiecărui candidat în parte şi credibilitatea acestora şi nu uitaţi cine vă cere votul. NU uitaţi ce a făcut anul trecut şi în anii dinainte. Nu va lăsaţi influenţaţi şi manipulaţi de propagandă. Nu votaţi cum s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, pentru pungi de mălai şi găleţi. Contribuiţi cu toţii la reformarea clasei politice din România”, este apelul Preşedintelui ARI, Eugen Terteleac, transmis în comunicatul de presă.


Cernăuţi

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sâmbătă, 28 mai, pe scena Filarmonicii Naţionale de Stat din Cernăuţi va avea loc spectacolul folcloric „Din Suceava-n Rădăuţi şi mai sus la Cernăuţi", susţinut de artişti din România, Ucraina şi Republica Moldova şi dedicat comunităţii româneşti din Bucovina de Nord. Potrivit Romanian Global News, în program figurează nume cunoscute ale folclorului românesc, printre care Ştefania Rareş, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Cristian Pomohaci, Nicolae Datcu sau Stela Botez, acompaniate de Orchestra de Muzică Populara Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

Bugeag

Pe 30 mai, în Buceag, Ucraina, la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie “Românii din jurul României”. În program este cuprinsă şi proiecţia coproducţiei cinematografice româno-luxemburgheză „Nunta în Basarabia” (2009), în regia lui Nap Toader. Un recital de poezie şi un spectacol de muzică folk românească, susţinute de studenţii de la Universitatea din Ismail, şi un spectacol folcloric românesc de cântece şi dansuri populare, susţinut de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, vor desăvârşi sărbătoarea.

Sărbătoreşti şi câştigi

Potrivit unui comunicat de presă, Institutul Cultural Român (ICR), Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), şi Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni doresc să premieze creativitatea acelor asociaţii şi persoane care marchează, prin proiecte culturale, Ziua Românilor de Pretutindeni (29 mai 2016). Programul se adresează asociaţiilor româneşti din diaspora şi persoanelor fizice, dar şi presei de limba română - scrisă, on-line sau radio tv din statele de reşedinţă.

Dosarul poate fi transmis online, până la data de 13 iunie 2016, prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., şi trebuie să conţină descrierea evenimentului, poze şi filmari de la eveniment. Pentru a fi eligibil, un proiect trebuie să se înscrie într-unul sau mai multe din următoarele domenii: arte şi cultură, tradiţii şi meşteşuguri, literatură, arte vizuale, teatru, muzică, dans, film, artă culinară, educaţie, să promoveze valorile autentice româneşti şi imaginea României în ansamblul său, să se fi desfăşurat pe o perioadă cuprinsa între 27 mai - 3 iunie 2016 şi să se fi desfăşurat în parteneriat sau cu sprijinul unei organizaţii/ instituţii culturale personalităţi marcante din ţara de desfăşurare a proiectului, să se fi bucurat de audienţă şi de cronici pozitive.

Un premiu este oferit de ICR pentru cel mai bun proiect organizat de o asociaţie românească din diaspora/ persoană fizică din diaspora, în valoare de 5.000 de euro, iar un premiu este oferit de DPRRP pentru cel mai bun proiect de media de limba româna din statele de reşedinţă (presă scrisă sau online, canale audio şi tv), tot în valoare de 5.000 de euro.

Citit 3174 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2016 14:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.