Culoare şi suflet naţional. ARTA ROMÂNEASCĂ, admirată în trei colţuri ale Europei

Culoare şi suflet naţional. ARTA ROMÂNEASCĂ, admirată în trei colţuri ale Europei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Arta românească, populară, modernă sau anvangardistă, va putea fi admirată în toată splendoarea ei, până la finele lunii august, în trei dintre marile oraşe ale Europei: la Veneţia, în Italia, Lisabona, în Portugalia, şi în Sundbyberg, Suedia.

De ce ne uităm eroii?

Până pe 14 august, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU), poate fi admirată expoziţia „Eroul amintirilor” de Elena Cristina Botan-Potop. Potrivit unui comunicat de presă al IRCCU, expoziţia îşi propune să readucă în atenţia publicului experienţele războaielor mondiale, prin prezentarea unui caz specific: faptul că amintirea eroilor devine tot mai difuză cu trecerea vremii, până la dispariţie, din cauza nepăsării societăţii contemporane şi, câteodată, chiar a indiferenţei familiilor celor care au realizat faptele care au marcat istoria naţională.

„Eroul amintirilor" este întruchipat de bunicul artistei, sergentul Anastasiu Vasile, care a luat parte la cea de-a doua conflagraţie mondială, unul dintre mulţii „eroi adevăraţi". Elena Cristina Botan-Potop este absolventă a Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, fiind membră a Uniunii Artiştilor Plastici.

Mari pictori români la Palatul Regal din Lisabona

Fosta reşedinţă a regilor Portugaliei, Palatul Naţional Ajuda, instituţie culturală de primă mărime, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu" al capitalei portugheze, va găzdui, până pe 30 august 2016, expoziţia "Pictură românească modernă (1875-1945)", Colecţia Fundaţiei Bonte. Potrivit Institutului Cultural Român de la Lisabona, Colecţia Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor al XIX-lea şi al XX-lea (printre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Arthur Verona, Rodica Maniu sau George Catargi.

„Istoria alcătuirii ei este nu doar cea a pasiunii unui colecţionar, Alain Bonte, ci şi a unui rar devotament pentru o cauza culturală şi a credinţei - exersată în timp, cu argumente profesioniste - că arta plastică româneasca merită şi trebuie cunoscută cum se cuvine şi peste graniţele ţării”, se arată în comunicatul de presă al ICR.

Tocmai cunoscând colecţia, Institutul Cultural Român, împreuna cu Ambasada României în Portugalia, au decis să o valorifice potrivit meritelor sale şi intenţiilor care au constituit-o. În spaţiul de ţinută regală, ale cărui decoraţiuni interioare glorifică vechea Portugalie a cuceririlor, se vor afla pe simeze 57 de tablouri din Colecţia Bonte, ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventa a momentului de maximă înflorire a culturii române.

„Art Beyond Boundaries“

Institutul Cultural Român de la Stockholm susţine participarea artistului român Gabriel Grama la ediţia din acest an a simpozionului şi atelierului de pictură „Art Beyond Boundaries", care se va desfăşura în perioada 4-14 august în Sundbyberg. „Pe parcursul celor zece zile, artistul român alături de ceilalţi invitaţi va avea ocazia de a lucra împreună şi de a experimenta şi alte tehnici de lucru decât cele abordate în operele individuale. Rezultatul colaborării va fi prezentat la finalul atelierului sub forma unei expoziţii, deschisă publicului pe durata a trei zile, între 16 şi 19 august, la Primăria municipalităţii Sundbyberg”, anunţă ICR de la Stockholm.

Gabriel Grama este absolvent al Universităţii de Arte Plastice "George Enescu" din Iaşi, secţia Sculptură, şi a organizat până în prezent şase expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii de grup în diferite oraşe din Grecia. Gabriel Grama a participat în 2015 la Simpozionul de artă‚ "Art Amalgamation"' din Bangalore, India.

"Albastrul de Voroneţ în tara cu azulejos"

Sub această inspirată titulatură, Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona reiau, vineri 5 august, serile „Acasă". Amfitrionii îi aşteaptă pe românii care încă n-au plecat spre ţara natală, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, pentru a-i convinge ca în Bucovina raiul există.

"Vom fi acasă, în dulcea Bucovină, împreuna cu membrii Ansamblului Studenţesc ARCANUL USV al Universitaţii „Ştefan cel Mare" din Suceava. În costumele lor populare veţi regăsi albastrul de Voroneţ, roşul de Moldoviţa şi galbenul de Humor. Acompaniaţi de cobză, ne vor spune cea mai frumoasa poveste despre un ţinut binecuvântat, pe care nu-l mai poţi uita niciodată", este mesajul organizatorilor.

Serile „Acasă" îi reunesc în spaţiile Institutului Cultural Român de la Lisabona pe artiştii români din Portugalia, deja afirmaţi sau în curs de afirmare, pe studenţi şi universitari, pe medicii români, fiind o punte între ei şi cei de acasă.

Citit 2980 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2016 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.