Poveşti de viaţă | Cum se vede Londra după BREXIT, prin ochii unui gălăţean

Poveşti de viaţă | Cum se vede Londra după BREXIT, prin ochii unui gălăţean
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De la munca grea dar frumoasă în construcţii, gălăţeanul Laurenţiu Pandelescu a ajuns asistent recepţie la un hotel pentru studenţi care deserveşte University of London. Despre primul coşar profesionist modern, cu atestat, care a pus lacăt afacerii şi statutului de patron în Galaţi, şi a plecat să-şi construiască o nouă viaţă în Marea Britanie - Laurenţiu Pandelescu - aţi putut citi, exact acum un an, tot în Pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Revenit pentru o minivacanţă la malul Dunării, gălăţeanul ne-a povestit cum s-a schimbat Londra după Brexit.

Smog în Londra, ceaţă în mintea londonezilor

„Din punct de vedere economic, şase agenţii bancare au dispărut. Un lanţ de magazine la care mă duceam şi îmi făceam comod cumpărăturile şi-a restrâns spaţiile. Valoarea banului a scăzut. Londonezii sunt foarte dezorientaţi şi nu înţeleg de ce o excursie care înainte costa 500 de lire costă acum 700-800 de lire! Şi unde? La Ibiza, unde e raiul englezesc pe tărâm spaniol!

În Londra, continuă lucrările începute. S-au restrâns investiţiile private. De pildă, nu mai sunt bani să-ţi faci o extensie de living, pentru că preţul materialelor creşte, iar toate astea se simt în momentul în care lucrezi efectiv cu bani”, spune gălăţeanul.

Tocmai de aceea, anul trecut i-a fost greu să-şi mai găsească un loc de muncă în construcţii. Dar necesarul de forţă de muncă există! „Zilnic este nevoie de aproximativ 800.000 de oameni. Pentru că oamenii care lucrează, când simt şansa de a se muta în altă parte, nu ezită să plece!”, spune Laurenţiu Pandelescu. Gălăţeanul nu ezită să recunoască faptul că actualul loc de muncă, la recepţia hotelului, a fost o oportunitate după o perioadă foarte grea prin care, inevitabil, trece orice român aflat în străinătate. Iar acum are şi un al doilea job.

Pentru cine a lucrat

Am fost curioşi cine i-au fost patronii pentru care a lucrat din vara anului 2015 până acum. Zâmbind, ne-a mărturisit că patronul cel mai „englez” pentru care a lucrat a fost un irlandez. Apoi a urmat un pakistanez, iar în prezent, la hotelul studenţesc, patronul şi toată partea de management şi administraţie sunt irakieni! Înaintea lui, asistent recepţie a fost tot un român, la fel cum sunt aproape o treime dintre colegii lui din partea de execuţie! Studenţii cazaţi în hotel sunt, în proporţie de 80 la sută, chinezi! Studiază la fashion design sau management design şi marea majoritate rămân în Anglia după ce-şi termină studiile. „Brexitul îl resimt mai mult cei care stau în zonele un pic mai englezeşti, unde plaja activităţilor este mult mai restrânsă. Mari probleme fac, prin atitudine, pakistanezii, ei sunt mai vocali. Londra este foarte cosmopolită: sunt peste 280 de limbi care se vorbesc în Londra şi tot atâtea comunităţi! Englezii puri resimt vremurile în care ieşeau la colţul străzii şi se întâlneau cu John sau Catherine, i se salutau şi stăteau un pic de vorbă. Acum aud mai mult „Salam!”, spune gălăţeanul zâmbind.

Visul merge mai departe

Chiar dacă acum nu mai munceşte în construcţii, păstrează amintiri frumoase de la ultima sa lucrare, unde a colaborat cu un arhitect englez „După jumătate de an, am primit o scrisoare de recomandare dată de către un arhitect englez. Asta nu-i de colea!”, explică mândru.

N-a renunţat la visul lui de hornar modern, cu o trusă din care nu lipseau camera digitală şi camera endoscopică! Îşi doreşte în continuare să studieze şi, în cele din urmă, să construiască şemineuri în Marea Britanie. În prezent îşi strânge actele pentru a-şi pune la punct înscrierea la facultate şi, de ce nu, se gândeşte la momentul în care va deveni coleg pe băncile facultăţii cu studenţii cazaţi în hotelul în care este angajat.

Adio UE

Ce este Brexitul

Termen inventat de mass-media, de la Britain (Marea Britanie) şi “exit” (ieşire)

Pe 24 iunie 2016, cetăţenii Marii Britanii au votat ca ţara să iasă din Uniunea Europeană (UE)

Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a şi-a dat consimţământul oficial privind legea Brexit

Premierul Theresa May începe negocierile de ieşire din UE

Citit 7730 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.