UPDATE - Gălăţencele au celebrat Ziua Iei la Luxemburg şi Istanbul (FOTO)

UPDATE - Gălăţencele au celebrat Ziua Iei la Luxemburg şi Istanbul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE - Sâmbătă, de Sânziene, ia a fost la mare cinste, iar fotografiile româncelor îmbrăcate în port popular au dat culoare şi originalitate reţelelor de socializare. Dintre miile de poze care mai de care mai frumoase şi mai emoţionante, postate pe Facebook, noi le-am ales pe cele ale unor gălăţence: Clara Moraru şi Emanuela Turcu, care şi-au purtat iile la Luxemburg şi Turcia. 
La Luxemburg, printre românii care au celebrat Ziua Universală a Iei s-a aflat şi o gălăţeancă. Este vorba de Clara Moraru sau Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa o ştiu tecucenii, foştii colegi şi profesori, dar mai ales elevii de excepţie de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, beneficiari ai burselor de merit "Clara Moraru". Despre Clara Moraru aţi avut ocazia să citiţi în pagina de Diaspora a ziarului “Viaţa liberă” şi, vă reamintim, la alegerile locale din octombrie, va candida pentru un post de consilier local în capitala Luxemburgului, unde locuieşte din 1998.
Aşa cum a promis, jurnalista Emanuela Turcu şi-a purtat ia prin cele mai frumoase şi mai interesante locuri ale Istanbulului: la Topkapî Sarayi, în sala tronului, camera sultanei mamă, pe culoarul de aur, în harem, pe terasa cu vedere spre Bosfor şi Marmara, în hammamul sultanei Hurrem şi la Moscheea Albastră. 
Pozele Clarei şi Emanuelei nu mai au nevoie de nicio prezentare. Merită doar admirate!


În Marea Britanie la Londra şi Cardiff, în Austria la Viena, în Italia la Ancona şi în Turcia la Instabul, "sânzienele" plecate în lumea largă de la Dunărea de Jos, din Galaţi, sărbătoresc Ziua Universală a Iei, purtându-şi mândre cămăşile populare moştenite de la părinţi, primite în dar sau cumpărate cu drag. Vă poftim alături de noi, într-un periplu al Zilei Universale a Iei, eveniment devenit deja tradiţie, după ce a debutat în anul 2013, la iniţiativa comunităţii online "La Blouse Roumaine".

Diana Sara Stroia-Matthews este o gălăţeancă despre care aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă” la începutul acestui an, când participa, weekend de weekend, la manifestările de solidaritate cu românii care protestau în ţară împotriva corupţiei. Pentru că fire nevăzute dar trainice o leagă de România şi de tradiţiile de-acasă, Diana a participat sâmbăta trecută, la Londra, la cea de-a doua ediţie a Zilei Universale a Iei, organizată de Romanian Women in UK. Duminică, pe 25 iunie, va fi prezentă la Cardiff, unde comunitatea românilor din Wales se întâlneşte pentru a marca sărbătoarea Sânzienelor în port popular românesc.

Romanian Women in UK

Chiar dacă pentru a ajunge evenimentul din Londra, pus la cale de Romanian Women in UK, a fost nevoită să conducă cinci ore, în trafic teribil şi pe o căldură neobişnuită pentru Marea Britanie, Diana s-a bucurat de fiecare clipă petrecută acolo: „A fost extraordinar la Ziua Iei în Londra. Romanian Women in UK, care a organizat evenimentul, şi invitaţii lor au fost la înălţime în straie româneşti, unele chiar păstrate de pe vremea războiului (anii ’40), altele moderne, contemporane. Femei românce, de varii profesii, care locuiesc în Marea Britanie, s-au adunat sub un singur drapel, tricolorul românesc, iar atmosfera de familie, cu voie bună şi căldură sufleteasca nu a întârziat să se închege”, ne-a povestit gălăţeanca.

Dublă sărbătoare

Pentru Romanian Women in UK (RWinUK) a fost, de fapt, o dublă sărbătoare. Pe lângă Ziua Iei, s-a celebrat, cu muzică, dans şi veselie, un an de activitate a organizaţiei. „Ia a fost la înălţime şi la această ediţie, arătându-ne, încă o dată, dragostea pe care o purtăm cu toţii portului tradiţional românesc. Sărbătoarea iei este o iniţiativă "La Blouse Roumaine", pe care am îmbrăţişat-o cu drag în comunitatea românească din UK. Un moment deosebit al serii a fost premierea membrelor care au contribuit la succesul proiectelor desfăşurate în primul an de activitate. Vă mulţumim tuturor celor care ne susţineţi şi credeţi în noi! Sprijinul vostru reprezintă suportul de care avem nevoie pentru a merge mai departe şi a dezvolta proiecte ample pentru comunitatea românească din Marea Britanie”, mărturisesc, într-o postare pe Facebook, Romanian Women in UK.

Dar mai bine să-i dăm cuvântul gălăţencei noastre, prezente la eveniment. „Romanian Women in UK a avut un an plin: a deschis 40 de librării de carte britanică în România şi două rafturi de carte românească în Marea Britanie. Vor să organizeze şezători şi să-i înveţe pe românii din comunitate tradiţii şi dansuri populare româneşti”.

Şi pentru că tot veni vorba de tradiţii şi dans, aflaţi că fiecare din cei peste 60 de participanţi - printre care şi câţiva bărbaţi, care au purtat cămăşi tradiţionale româneşti - au fost întâmpinaţi cu colac şi sare, iar la jucat ansamblul folcloric „Dacii Hora” şi grupul dansatoarelor din RWinUK au fost greu de întrecut!

Cine găteşte româneşte se îmbracă româneşte

Din moment ce găteşte minunat româneşte, ba îi învaţă şi pe nepricepuţi tainele gustului bun şi sănătos, ar fi fost culmea ca gălăţeanca Gina Bradea să nu preţuiască portul românesc: „Am o ie dobrogeană, cu maramă de borangic, vechi de peste o sută de ani, rămase de la bunica paternă. Le păstrez cu sfinţenie, alături de alte comori: lenjerii de pat, feţe de masă, perdele, toate ţesute în război sau brodate, croşetate de bunica, mama şi mătuşile mele. Cu mine în Italia am o cămaşa tip ie, brodată, din in. A fost a mamei”. Gina îşi va purta cu mândrie ia moştenită de la mama ei în Viena, unde se află în vacanţă.

Ii autentice, pe malul Bosforului

Jurnalista Emanuela Turcu va sărbători anul acesta Ziua Iei la Instanbul. După cum ne-a mărturisit, pe 24 iunie îşi va purta cu mândrie ia în Piaţa Sultanahmet, Moscheea Albastra sau chiar în Palatul Topkapî. Singura dilemă va fi pe care dintre cele două ii o va alege! Ambele sunt autentice, nu făcute în China, la maşină! Pe prima dintre ele, cusută manual, după portul din zona Bistriţa Năsăud, a primit-o cadou de la Virginia Linul, cunoscută creatoare de haine populare româneşti, căutătoare de folclor şi păstrătoare de tradiţii. Ce-a de-a doua ie, complet albă, este cumpărată de la Bran.

Zgărdan pentru Maria Drăguş

Zăgrdan sau lătiţar, aşa se numeşte, popular, colierul tradiţional de mărgele negru cu flori roşii, pe care actriţa Maria Drăguş l-a dus cu ea în Germania, după ce, vara trecută, a participat la Galaţi la proiecţia de gală a filmului „Bacalaureat”, în care a jucat rolul principal. Maria a văzut podoaba la gâtul Emanuelei Turcu, a admirat-o şi a primit-o în dar. „Era aşa de încântată că nu m-a lăsat inima să nu i-l dau. Maria a fost foarte impresionata de gest!”, ne-a povestit jurnalista.

Sursa foto: Lucian Iftime - Romanian Women in UK

Citit 8018 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2017 14:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.