Europarlamentar gălăţean despre SCLAVIA ROMÂNILOR în DIASPORA: „În Germania se întâmplă exact la fel ca în Spania şi Italia”

Europarlamentar gălăţean despre SCLAVIA ROMÂNILOR în DIASPORA: „În Germania se întâmplă exact la fel ca în Spania şi Italia”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Contracte de muncă nerespectate şi drepturi legale încălcate de angajatorii din străinătate - pe scurt, sclavie modernă - neîncrederea românilor din diaspora de a reveni în ţară sau de a-şi investi aici banii câştigaţi cu trudă în străinătate, toate acestea au fost discutate, recent, la Bruxelles în cadrul proiectului "România demnă în Europa", iniţiat de eurodeputarul social-democrat Cătălin Ivan.

Convins că România trebuie "să fie acolo unde există cetăţeni români, nu doar între graniţele ţării", europarlamentarul Cătălin Ivan - gălăţean prin naştere, brăilean şi ieşean prin educaţie - este iniţiatorul proiectului "România demnă în Europa". Este vorba despre un veritabil manifest, cu puncte concrete, care îşi propune atragerea românilor din Diaspora în România, dar şi susţinerea celor care sunt deja integraţi în comunităţile din afara graniţelor ţării. Asta în condiţiile în care, potrivit statisticilor, peste 4 milioane de români au luat drumul străinătăţii în căutarea unui trai mai bun, lăsând în ţară, în grija rudelor, peste 80.000 de copii.

"Nici nemţii nu mai sunt ce-au fost"

Săptămâna trecută, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, a avut loc a avut loc cea de-a treia conferinţă din cadrul proiectului "România demnă în Europa", care, potrivit DCNews.ro, a reunit atât asociaţiile de români din afara ţării, cât şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi ai Camerelor de Comerţ.

Unul dintre subiectele abordate a vizat sclavia modernă, iar Cătălin Ivan a ţinut să atragă atenţia că nu doar în Italia sau Spania românii ajung victime ale angajatorilor. Potrivit lui Ivan, şi în Germania se întâlnesc "aceleaşi probleme cu contracte nerespectate, cu sclavagismul modern, cu drepturile muncitorilor încălcate şi aşa mai departe… Sincer să vă spun, ce discutam noi că se întâmplă în Spania, în Italia, în alte zone, se întâmplă exact la fel în Germania. Cu alte cuvinte, nu-s nemţii altfel decât italienii sau spaniolii. S-au amestecat. Vorba unui neamţ de aici din parlament: nici noi nu mai suntem ce eram", a spus Ivan, potrivit Agerpres.

Singurătatea românilor din străinătate

"Drama este că sunt atât de multe probleme pentru românii din străinătate, iar statul român este atât de absent în viaţa de zi cu zi încât nu aş putea spune că există o singură soluţie sau că problematicile vizează numai o categorie a românilor plecaţi afară. Fie că vorbim de cei care au plecat să muncească pe şantiere, muncă necalificată, fie că vorbim de specialiştii noştri în IT, care au o asociaţie puternică la nivel mondial, nu doar european, toţi au foarte multe probleme. Toţi sunt pe cont propriu, nu există din perspectiva statului român o strategie coerentă, care să plece de la problemele lor şi să vină cu soluţii. Sunt doar strategii făcute în birou, de către nişte persoane care parcă nu au ieşit niciodată din România şi nu au nicio legătură cu ce se întâmplă în comunităţile de români. Cred că va trebui chiar din Diaspora să vină o strategie, pentru că doar de la Bucureşti, doar din birourile de la Palatul Victoria nu poate să iasă o strategie în folosul românilor de afară, ci doar una de bifat la statistică", a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan, potrivit DCNews.ro.

"România demnă în Europa"

"Dreptul românilor care merg la muncă în străinătate trebuie apărat atât în ţara de destinaţie, cât şi în România. De foarte multe ori, se întâmplă ca agenţiile de plasare a forţei de muncă să fie angajate în înţelegeri ilegale - sau la limita legii - cu angajatorii străini. Cei care caută loc de muncă în afară vin din comunităţi sărace, rurale, nu cunosc nici limba şi nici particularităţile legale din ţările respective. De multe ori, ei cad pradă reţelelor de sclavie modernă şi rămân fără apărare în faţa abuzurilor din partea angajatorilor", se arată în documentul "România demnă în Europa".

Potrivit unei postări făcute pe pagina de Facebook de către Cătălin Ivan, în cadrul întâlnirii a fost lansat proiectul "Rădăcini", o platformă care să-i sprijine pe românii din diaspora să investească în România, fie pentru a se reîntoarce acasă, fie doar pentru a da un folos banilor munciţi şi economisiţi în străinătate.

Bani sunt, totul este să-i atragem

La întâlnirea de lucru de la Bruxelles a fost prezentă şi Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, care a acceptat invitaţia lui Cătălin Ivan de a răspunde întrebărilor Diasporei. Comisarul a subliniat necesitatea unor proiecte mature, bine realizate, care să primească finanţare din partea Uniunii Europene. "Pentru România, sunt 23 de miliarde de euro pentru perioada care urmează. Sperăm să putem folosi la maximum această posibilitate unică a unor investiţii care să ducă la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică," a declarat Corina Creţu.

O următoare întâlnire de lucru în cadrul proiectului "România demnă în Europa" va avea loc la Iaşi, în luna octombrie, şi va dura trei zile. Până atunci, eurodeputatul şi-a propus găsirea unor surse de finanţare pentru proiecte concrete pentru Diaspora.

Cine este Cătălin Sorin Ivan

Membru în Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Cătălin Sorin Ivan s-a născut pe 23 decembrie 1978, în Galaţi. A urmat cursurile Liceului Teoretic ''Gh. Munteanu Murgoci'', din Brăila, secţia matematică-fizică, apoi a absolvit Economie şi Administrarea Afacerilor, la Universitatea ''Al. I. Cuza'' Iaşi, secţia Tranzacţii Internaţionale, şi are două masterate, în „Afaceri Internaţionale” şi, respectiv, "Management politic". Ivan este membru al Comisiei pentru Control bugetar şi al Comisiei pentru cultură, educaţie şi mass-media a PE.

Citit 7018 ori Ultima modificare Joi, 20 Iulie 2017 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.