Cum devii electrician în CANADA. Gălăţeanul care aduce lumina în apartamentele de lux din Toronto (FOTO)

Cum devii electrician în CANADA. Gălăţeanul care aduce lumina în apartamentele de lux din Toronto (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Lucrează pentru cea mai mare companie electrică din Canada, Ozz Electric, şi, datorită lui, peste două mii de apartamente de lux construite în Greater Toronto Area (GTA) - cea mai populată zonă metropolitană din Canada - au energie electrică. Paradoxal, în România nu a lucrat nici măcar o oră ca electrician! Merită să-i aflaţi povestea gălăţeanului Radu.
Inginer maşini hidraulice, aceasta era pregătirea cu care a ajuns în Canada. Lucra ca zugrav de apartamente şi, în paralel, security agent la o bibliotecă, când, într-o zi, viaţa avea să i se schimbe radical. La bibliotecă, o româncă a ţinut un seminar despre cum să te recalifici dacă-ţi pierzi jobul şi nu găseşti de lucru. Cu permisiunea directoarei bibliotecii, a participat şi Radu. Aşa a aflat despre "pre-apprenticeship course". A aplicat, a fost primit şi a pornit la drum. Nu ştie cum a rezistat să se trezească zilnic la ora 4,00, să schimbe metroul şi autobuzele ca să ajungă la curs la ora 7,00, iar la finalul zilei se prezinte "ca nou" la jobul de security agent. Dar acesta avea să fie doar începutul!
A avut de ales între instalator şi electrician şi, neavând o constituţie fizică robustă, decât să-şi rupă spatele cărând ditai ţevile, a optat pentru a fi electrician. Asta nu înseamnă că i-a fost mai uşor! Şi asta pentru că a fi electrician în România n-are nici cea mai mică legătură cu a avea licenţă de electrician recunoscută nu doar în Canada, ci şi în SUA, Australia şi Noua Zeelandă, aşa cum a obţinut Radu.

Cincinalu-n patru ani

La finele cursului, în funcţie de performanţă, studenţii au fost repartizaţi la companii, iar Radu, de pe locul al doilea, a ajuns la Decc Electrical Inc. "Apprenticeship program durează cinci ani, fiind cinci niveluri. În mod normal, această ucenicie durează 9.000 de ore, structurate în cinci ani, la care se adaugă trei sesiuni de şcoală a câte trei luni fiecare. Eu, lucrând şapte zile din şapte, am tăiat din cei cinci ani şi am făcut totul în patru. Am tras tare pentru că voiam să fac bani: De luni până sâmbătă făceam structura clădirii - "slab" (în care noi plecăm, practic, din camera electrică şi ajungem în fiecare apartament sau priză din clădire) - iar duminica foreman (şeful de echipă) mă chema să-l ajut să pun panourile de distribuţie, tablourile electrice etc! Uşor nu a fost! Deloc! Să lucrezi afară la minus 30 de grade sau la plus 30 de grade Celsius era greu! Acum e normal!", spune Radu.
"În primul an, am fost coffee boy lottery boy... dădeam cu mătura, vinerea, în trailerul unde mâncam. Uşor-uşor am început să învăţ tainele meseriei. Când am ajuns anul doi de apprentice conduceam slab-ul deja! Eram patru băieţi, foremanul îmi spunea ce am de făcut şi eu aveam grijă să se întâmple! Partea proastă era că toţi câştigau mai bine decât mine şi nu aveau nicio responsabilitate! N-am făcut armata, dar în Canada pe nas mi-a ieşit!”, ne-a mărturisit Radu.

Cum a ajuns "vioara întâi"

"Când am ajuns aici, nu era nimic decât o groapă mare!", îşi aminteşte privind Parkside Village (foto 1). Aici a fost promovat sub-foreman, chiar a doua zi după ce şi-a luat licenţa de electrician valabilă nu doar în Canada, ci şi în SUA, Australia şi Noua Zeelandă! Ce-a urmat? Multă muncă, uzură fizică şi psihică, pentru că, după cum spune, "Nu eşti vioara întâi, dar tragi tare de tot!". Nu s-a oprit, deşi ar fi putut s-o facă!
În prezent, gălăţeanul proiectează, adică pune pe hârtie „pânza de păianjen” a reţelei electrice, iar apoi o transpune în realitate (foto 2). „Structura clădirii e făcută de tâmplari, fierari, betonişti şi prin ce fac ei, îmi trag ţevile. E foarte important cum îţi faci ţevile în slab, pentru că fiecare zonă are cablul ei. O ţeavă trasă aiurea are costuri uriaşe după aceea! Fiecare clădire are un buget, un număr de ore! Nu eşti eficient, zbori! Eu consider electricianul obişnuit din România un electrician de baltă, aşa cum le spun şi celor de aici care se opresc la un nivel. În România, faci o şcoală profesională, ţi-a pus o şurubelniţă în mână şi dă-i drumul la treabă! Ideea de a fi electrician în Canada este mult peste ceea ce înseamnă în ţară. Dar poţi să fii şi aici, în Canada, la nivelul din România". ”.
În urmă cu şapte ani, compania la care lucra a fost cumpărată de cea mai mare companie electrică din Ontario, Ozz Electric. Aşa a ajuns alături de cei care constituie „crema”: cei mai buni manageri de proiecte, cei mai buni supervizori şi un patron care, în momentul în care l-a cunoscut, l-a întrebat prieteneşte: „Ce faci?”. 
A fost plasat la primul mare proiect - Emerald City Phase I: "Trei clădiri în Toronto, din care The Dream Tower (foto 3) a fost responsabilitatea mea. Un real succes. Tot acolo am fost promovat foreman. Am ajuns vioara întâi! A urmat Angus Glen (foto 4, 5, 6), un complex de două clădiri foarte luxoase - unde doar bucătăria e cam 45.000 de dolari! - situat între găurile cinci şi şase ale celebrului teren de golf Angus Glen. Toate aceste proiecte eu le-am pus pe hârtie şi le-am luat de la temelie. Sunt mândru de ele! Am pus suflet în toate!", ne-a mărturisit Radu, care, în prezent, lucrează în acelaşi ritm alert la alte trei clădiri - Emerald City Phase 2 (foto 7).
Şi peste 20 de ani, Radu se vede lucrând tot pentru Ozz: „O supercompanie! Au o structură foarte solida, în care safety is first! Dacă munceşti din greu şi eşti loial, asta e compania în care vrei să fii!”.

Citit 9661 ori Ultima modificare Joi, 27 Iulie 2017 18:42

7 comentarii

 • postat de Jonica
  Vineri, 25 August 2017 05:18
  @ bunicuta. In "89 tara era destul de sus, chiar foarte ridicata, domnita draga , nu stiu unde ati trait in vremea aceea. Remember flote, santiere navale, combinate etc. distruse ; piata daca aveam...? Uita-te la BRICS, noi am fi fost acolo, dar am ajuns piata de desfacere ptr. Vest - niste corupti fara de credinta care sunt cuceriti de musul mani - si trebuia distrus totul. Romania nu se mai reface niciodata.
  0
  1
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Miercuri, 16 August 2017 08:01
  Nu e prea greu sa lucrezi in cladiri din astea - si acum lucrez intr-una din alta provincie, Columbia Britanica.
  are peste 40 de niveluri (asa se enumera aici, nu se "pune" parterul ca e "level 1").
  Lipsesc etajel 13 si 14 si altele..., nu se numara apartamentele cu "4" ca aduce ghinion.... la cumparatorii - ati ghicit?.... chinezi!
  Lipsesc multee - nu exista "vestiar" sa te schimbi de hainele "de strada" fiindca nu te lasa sa intri in santier decat echipat: casca, vesta reflectorizanta, ochelari de protectie si incaltaminte speciala cu intaritura / bot din metal (steel toe), de regula bocanci cu inaltime de minim 6 inci, adica vreo 15 cm.
  Nu exista loc sa te speli iar toaletele mobile se pun cate una la cateva etaje - nu cred ca toti stiti de care, din ales de vre-un metru jumate, cu usa "scurta" ca se vad picioarele si .... capul, pusa intre usile de plasa ale lifturilor exterioare care cara muncitori si marfa...
  Cum spuneam, nu sint conditii "ca la saraci" (de pe vremuri) unde intrai curat si plecai curat de la "munca".... da' nu era bine, nu-i asa??? .... ca in filme vedeam altceva!
  Si sigur, sint firme mari si firme mici... care fac bani in constructii. Ce zic eu "firme" - asta e fatada, sint indivizi, adica persoane, asa... oameni.
  Aici, rechinii isi trag portia si incep sa dea ceva si la cei care de fact construiesc - vand apartamentul cu 350.000 de dolari, costa vreo suta sa-l faca, mai costa ceva la teren, la taxe,,, Din plati, "linia intai" de relatii iau cam trei sferturi ca sa faca hartii si sa dea la ltul sa faca pentru vreeo trei sferturi din ce-a ramas.... da' nici asta nu poate tot cat promite (de fapt, mimeaza de la un nivel la altul ca sint selectionati contractorii...) si dau si astia la altul - sub-contractor care de multe ori nici el nu poate face tot si da la altul mai jos....
  Ultima linie merge in branci sa scoata ceva in jur de minimul pe economie, nivelul provincial - aici vreo 9 dolar pe ora.
  .....
  Stati usor ca pare mul da' nu e...
  Chirie sub 1000 de dolari pe luna nu mai gasesti decat departe....
  Transportul presupune sa iei masina - daca proprietarul (Landlord, ii zice aici barosanului care are bloc de inchiriat si pune untermediarii sa se ocupe...) vrea trebuie sa platesti si pentru parcare, cand nu e inclusa in cirie. 40, 50, 76, 125, 175 de dolari pe luna... depinde unde locuiesti.
  Asigurarea auto - de la 100 in sus- asta daca ai multi ani de condus fara evenimente... ca sa beneficiezi de [pseudo]-reducere maxima, 42%. Cum ai calcat pe bec, sare dolarul din buzunar... ca ti se mareste plafonul - imediat sau cand te prinde!
  E bine sa nu treci pod cu plata - avem si din astea... - alti bani.
  Apoi, timpul in trefic si desigur - benzina; eu conduc cca 75 de minute insumat, adica dusul plus intorsul... aproape 30 de km in total dar e aglomeratie. Benzina - 1,30 si peste CAD pe litru iar consumul 10 la suta si peste ca stai mult si mergi incet...
  Ce suneam, .... transportul mananca peste 200 de dolari pe luna (benzina, asigurare, cota de schimb de ulei, intretinere, spalare...) si asta este ieftin fata de cat platesc cei mai multi de pe aici ca merg cu hardughii mari,masini de teren, camionete...
  Platesti asigurarea de munca - sa fii compensat in caz de accidentare, ... alta asigurare decat cea de sanatate...
  ... cei "candizati" cotizeaza zilnic 3 dolari (si mai mult) la posirca de la Starbucks, Tim Hortons - zeama colorata si dulce pe post de cafea si mananca de la astia sau fast-food-uri.... cca 10 dolari - macar! - "la total", zilnic.
  Asta creste cu inca vreo doua sute cheltuielile da' as zice ca mai mult ca nu ajunge pe toata ziua si urca lejer la 20 zilnic, cca 400 lunar; unii sint "singuri", altii [mai] au neveste da' nu ajuta la pachet, ca Canada schimba fata, de obicei.
  Ma refer la romani ca ceilali nici nu au cunostinta de asa ceva - pachet de acasa - ce arhaism, ce ciudatenie, ce prostie....
  Nu se vede in filme, nu se invata la scoala, nu mai exista aceasta tipologie existentiala ci doar "fa bani sa te distrezi, fara obligatii ca costa!".
  Am folosit cacofonia a doua oara in mod special pentru a atentiona cititorul asupra aspectelor prezentate.
  .... nu intru in calculul "cosului zilnic", e demn de alta ocazie...
  Oricum, cu o plata orara de fatada de 10 dolari, inseamna cu greu 2.000 daca aduni "suplimentare" sau tragi fara pauze... Cand scazi, chirie, transport, asigurari.... telefon mobil (sa te regul....eze cine "trebuie" pe santier!) si bineinteles cafeaua cu fast-foodul vezi ca s-au cam dus banii.
  -----------------
  Acest model se aplica celor care transpiram; ceilalti sint destepti - ei "dau de lucru" emigrantilor care fie nu si-au permis sa stea prin scoli fara sa isi intretina familia.... fie au ajuns la o varsta la care chiar cu "doctorat" nu te baga nimeni in seama ...
  Stiu si eu cazuri "spectaculoase". Putine.
  SI stiu si electrician roman "cu scoala".
  Pana sa te puna cineva sa dai cu matura, te pune sa cari bobine cu cablu cu spinarea, ... sa stai cu mainele pe sus sa sustii corpuri de iluminat... de parca esti macara...
  Si electricienii stau in praf, in zgomot....
  Cand faci scolile "lor" si devii robotelul ascultator, mai poti avea posibilitatea sa castigi mai bine insa pana acolo iti trebuie sustinerea financiara sa ai uhde sta si ce manca ceea ce este foarte dificil pentru emigrantul de prima generatie.
  E usor aici, daca te tine cineva la pensiune - masa si xasa (si curent electric, telefon, internet.... nu mai zic de masina...) dar asta e situatia doar pentru copiii adusi din Romania sau nascuti in Canada.
  Altfel - sansa mici, spre zero barat.
  ................
  Felicit pe Radu ca a "penetrat" piata locala intr-un sector in care "ramane ceva" de pe urma muncii lui.
  Recunosc, desi nu scot cine stie ce bani, si eu ma gandesc la cei care bucura de lucru bine facut de mine in apartamente si mabucur si eu de bucatica de realizare personala la multe blocuri pe-aici.
  Desi, altii au case si apartamente, incepand cu "bastinasii" britanici care trag sforile mascat si simulat, continuand cu facatorii de bani negri din toata lumea, cu tot felul de "urmariti" de razboi, de agentii globale anti-crima, anti-drog etc,. cu bogatanii chinezi continentali (inclusiv hong-konghezi, taivanezi ...), musulmanii din India care au navalit cu moschei cu tot si cu familii de 20-30 de indivizi organizati traditional hindus, .... nu lipsesc nici altii (as zice de khazari dar sint si altii).
  ......
  Dupa cum spunea o doamna mai inaite, as spune si eu - bani mai multi, viata mai putina iar bucurii... cat pot aduce obiectele moarte unui im [inca] viu...
  Altfel se intelege viata din tara dupa ani de zile "pe-afara" - frumusetea greului si neajunsurilor (multe - aprente, nreale sau nejustificat considerate!) care tin vie trairea fiind compensate cu bucurii accesibile, dificultati care insa apropie oamenii si pastreaza [inca] identitatea culturala neasemuit de profunda si frumoasa a neamului romanesc...
  0
  7
  Raportează
 • postat de Calin
  Marți, 01 August 2017 16:53
  In Galati un electrician bun castiga maxim 4000 lei net. Si daca lucreaza in constructii si are cota buna. Si munca in praf, curent frig nu poti sa o faci pana la 65 de ani.
  Mai sunt si eletricienii auto care sunt bine platiti dar trebuie sa stie foarte multe. Si cum toate se compara in viata se mai uita si cat castiga cei din anumite sectoare bugetare si inebuneste.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Bunicuta
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 15:57
  Cu tot respectul stimati domni si stimate doamne din diaspora , ma

  intreb si eu cu mintea mea de bunica de 63 de ani , puteti

  spune minte comunista sau demodata . De ce nu ati avut

  aceasta perseverenta sa puneti tara noastra pe picioare dupa

  caderea comunismului ?  Citim despre DVS tot felul de

  povesti de succes care mai de care . Dar aici de ce nu ati

  vrut sa munciti ?  Sa ridicati tara in anii 89 ?  Era nevoie de oameni care sa schimbe regimul si sa puna democratia in drepturi . Aveam industrie si agricultura pe atunci si era nevoie de oameni perseverenti . De ce nu ati vrit sa o luati de la zero aici ? Eu citesc rubrica asta pentru

  ca  fiica mea a emigrat acum 10 ani .  Traieste si munceste ca un robot alaturi de sot si un copil . Total diferit si parca fara bucuriile vietii . Baiatul meu a ramas in tara si daca fac o paralela intre cei 2 copii ai mei , clar baiatul traieste mai frumos . Daca esti muncitor si loial si aici poti fi bine platit , recompensat si sa ai multe realizari . Important e sa vrei . Ideea asta ca numai afara poti sa te realizezi profesional e gresita si popularizata f mult in ultimul timp printre tineri. 

  Am observat o

  agresivitate fantastica a  voastra ,  a celor care
  ati parasit tara . Nu raspundeti decat la anumite
  comentarii care va convin . Aici acasa nu ati face compromisuri pe care acolo le faceti . Si lista poate continua . Nicaieri nu sunt caini cu covrigi in coafa si oriunde trebuie sa fii muncitor si loial . Acolo e totul de - a gata iar aici e foarte greu . Dar nu imposibil .
  8
  32
  Raportează
 • postat de Hai sa ne-mbatam cu apa rece !!!
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 06:01
  Daca am vedea ce fel si unde lucreaza toti acesti napastuiti ai sortii, cu siguranta le-am plange de mila...
  Daca, prin absurd, unul dintr-un milion de emigranti, ar putea ajunge sa lucreze vreodata in imobilele din imaginile acestea de reclama, ar fi bine sa povesteasca si ce a patimit pana a avut norocul sa ajunga acolo ...
  Este bine sa faceti precizarea ca, asemenea cazuri precum cel povestit de galateanul din articol, sunt atat de rare incat devin subiecte de carti sau filme, atunci cand, eventual, ele apar .
  Situatia prezentata in acest articol este una rara si intamplatoare si nu are nicio legatura cu realitatea de zi cu zi... nu de alta dar sa nu faceti oamenii mai slabi de inger sa dea buzna pe aeroporturi ca sa plece mai repede si sa ajunga miliardari !
  5
  22
  Raportează
 • postat de Adi V
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 00:22
  A "pierdut" 4-5 Ani ca sA castige un salariu Mai mult decat decent. Poti cauta CE inseamna electrical Foreman si ai SA observi.

  Respect pentru CE a realizat.
  6
  10
  Raportează
 • postat de Tra , la,la..
  Vineri, 28 Iulie 2017 10:54
  Dar cand te-ai repezit ca habaucul in Romania , sa faci o facultate cu orice pret , nu te-ai gandit ca sunt putine sanse de angajare ?
  Ai pierdut 4-5 ani din viata la facultate , ai cheltuit niste bani...ca sa ajungi electrician si bodygard.
  12
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.