Felicitată de preşedintele Irlandei | Fiica unui gălăţean, CAMPIOANĂ MONDIALĂ la şah şcolar

Felicitată de preşedintele Irlandei | Fiica unui gălăţean, CAMPIOANĂ MONDIALĂ la şah şcolar
În imagine, Diana alături de Gari Kasparov (probabil cel mai complet jucător de șah - fost campion mondial)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

S-a născut în Irlanda la Limerick, are dublă cetăţenie, irlandeză şi română, şi este campioană mondială la şah şcolar sub 17 ani. Pentru această performanţă, Diana Mîrza, fiica gălăţeanului Gabriel Mîrza, fost fotbalist la Oţelul Galaţi, şi fost corespondent al ziarului „Viaţa liberă” în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1998, a fost felicitată de preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins. Presa irlandeză a declarat-o "regina şahului".

„My heartfelt congratulations to Diana Mirza from Limerick on winning the World Schools Chess U17 Girls Championship" – „Sincerele mele felicitări pentru Diana Mîrza din Limerick pentru câştigarea Campionatului Mondial Şcolar de Şah U17 Fete”, acesta este mesajul postat pe Twitter de preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins. După cum ne-a mărturisit Diana – care vorbeşte şi scrie perfect româneşte, deşi, cum glumeşte tatăl ei, „a învăţat-o pe fugă” – a aflat de la un prieten şahist despre mesajul preşedintelui şi nu l-a crezut: „Nici după ce am verificat singură tot nu-mi venea să cred că m-a felicitat preşedintele Irlandei!”.

Cum a început să-i bată pe toţi

Diana s-a născut în 2000 şi, pentru că a venit pe lume prematur, în primele două luni de viaţă a stat în incubator. A descoperit şahul datorită tatălui ei, care preda acest joc al regilor în cursurile aftershool. Diana avea doar patru-cinci ani când a învăţat să mute piesele pe tabla de şah „şi aşa a început să îi bată pe toţi pe-aici”, spune tatăl ei.

„Când avea nouă ani, Diana a fost legitimată la clubul Diana Galaţi (administrat de Mihai Tufa şi Ion Teodorescu) şi tot atunci am încercat să fac o echipă de fete să participăm, în perioada verii, la Campionatul Naţional pe echipe de juniori ce se desfăşura la Iaşi; însă nu am găsit pe-atunci fete să încropim o echipă a Clubului „Diana” Galaţi fapt pentru care am transferat-o (cu dublă legitimare) la Politehnica Iaşi. Apoi Diana a jucat în primul ei Turneu Internaţional (figurând sub steagul Irlandei, deşi Dianei îi făcusem certificat de naştere românesc, deoarece pe perioada verilor noi veneam în România)”, ne-a povestit Gabriel Mîrza.

„Aşadar, de la vârsta de zece ani Diana a jucat în Campionatul UE de Juniori, iar anul următor, în 2011 a obţinut prima medalie de bronz la Campionatul UE de juniori, apoi în 2012 – argintul, şi 2013 - aur, devenind Campioana Uniunii Europene la Fete sub 13 ani. Tot atunci, în 2013, Diana a câştigat Campionatul Irlandei Femei, deci a devenit campioana Irlandei la Femei, iar anul următor, 2014 juca pentru Irlanda la Masa 1 femei la Olimpiada din Norvegia. Anul trecut a participat la Olimpiada din Baku, Azerbaidjan.

Diana a jucat, până anul trecut, toate Campionatele Mondiale de juniori: în 2011 în Brazilia, în 2012 - Maribor, Slovenia, în 2013 - Al-Ain, Emiratele Arabe Unite, 2014 - Africa de Sud. Anul trecut în Rusia nu am putut să ne permitem, era prea scump”, ne-a spus tatăl campioanei.

Cât de mult munceşte

Diana ne-a mărturisit că munceşte destul de mult pentru performanţele la şah. „Joia merg la clubul lui tata, din când în când, şi sunt antrenată pe skype de Gergely Szabo (un mare maestru român). Aproape în fiecare zi trebuie să fac câteva ore de şah. Nu am studiat prea mult la şah, dar am jucat mult. Cred că aşa m-am făcut mai puternică, datorită turneelor acumulate, că de lucrat aş putea lucra mai mult”, spune campioana. Şahul nu este singura pasiune a tinerei de 17 ani. Joacă baschet şi îi place să scrie. „Trec acum anul 5 la liceu, mai am doi ani şi merg la facultate. O să continui cu şahul, desigur, dar o să trebuiască să mă hotărăsc ce vreau să învăţ la facultate şi nu ştiu încă, dar, oricum, mai este timp până atunci”, spune Diana.

„Îmi place mult România”

Diana Mirza a devenit campioana lumii la şah şcolar la Iaşi, la Palatul Culturii, unde s-a desfăşurat competiţia. Tânăra vorbeşte cu drag despre România, ţara din care vine tatăl ei: „M-am simţit super-bine în Romania! Vin aproape în fiecare an acolo, şi am mulţi prieteni din şahul romanesc. Cea mai bună prietenă a mea joacă pentru România şi ne vedem la campionate mondiale şi europene. Ne-am cunoscut la campionatul mondial în Brazilia în 2011. Îmi place mult în România, mai ales vremea, am familie acolo şi nu aş putea să nu mă întorc din când în când. Cand am fost la Iasi, la Campionatul Mondial Şcolar mi-a purtat noroc bunica mea, Elena Mârza, care a venit de la Galaţi la Iaşi, pentru trei zile - ultimele trei runde din turneu - special ca să fie cu noi. Şi m-am bucurat!”, spune şahista.

Neam de campioni

Gălăţeanul Gabriel Mîrza este „vinovat” pentru o întreagă familie de campioni la şah. După cum ne-a mărturisit, el a câştigat şase ani consecutiv Campionatul Irlandei pe echipe, participând la European Club Cup cu echipa Adare pe care o manageriază şi al cărei căpitan este din 2009. Fiul, Mark David, este campion al Irlandei la şah rapid categoria sub 12 ani, iar Diana este campioana la juniori (băieţi şi fete) sub 16 ani, acum campioana junioare sub 18 ani, şi, momentan, numărul doi naţional feminin, dar la vârsta de 13 ani a fost campioana Irlandei.

Presa irlandeză a declarat-o "regina şahului"

„Meet the teenage chess queen” - „S-o cunoaştem pe regina adolescentă a şahului”, aşa se intitula articolul publicat în 2013 de jurnaliştii de la „Irish Independent”, scriind cu admiraţie că tatăl tinerei i-a cultivat talentul, şi atrăgând atenţia că mulţi dintre copiii supradotaţi au nevoie de mai mult sprijin. „Ireland has a new world champion and President Higgins has led the tributes” a consemnat, din nou presa, când Diana a devenit campioană, încheind cu un admirativ: „Well done champ!”. De fiecare dată presa a atras atenţia că şahul nu este recunoscut ca un sport în Irlanda şi, ca atare, nu beneficiază de finanţare.

În foto, Diana - alături de tatăl și fratele său:

Citit 14009 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2017 11:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.