Studiul deputatului USR Bogdan Rodeanu: Copiii Galaţiului, născuţi în lumea largă

Studiul deputatului USR Bogdan Rodeanu: Copiii Galaţiului, născuţi în lumea largă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aproape 3.000 de copii care ar fi putut veni pe lume la Galaţi s-au născut în lumea largă. Însă, pentru că părinţii lor sunt încă legaţi de judeţul nostru, au ţinut să le transcrie certificatul de naştere şi aici, la Dunărea de Jos. Numărul copiilor pe care Galaţiul i-a pierdut ar putea fi însă mult mai mare, aşa reiese dintr-un îngrijorător studiu asupra depopulării României, realizat de Bogdan Rodeanu, deputat USR de Galaţi.

În cadrul analizei sale, Bogdan Rodeanu ţine să atragă atenţia, în cel mai serios mod, asupra unui adevărat fenomen: născuţii în străinătate: „În intervalul 2012-2016, proporţia certificatelor de naştere ale nou născuţilor în străinătate transcrise în ţară raportat la totalul certificatelor de naştere emise a fost de aproximativ zece la sută, însă distribuţia teritorială a acestui fenomen, care însă nu/i înglobează pe toţi cetăţenii români născuţi în străinătate, ci doar pe cei ai căror părinţi au înregistrat naşterea şi în ţară, arată diferenţe majore între judeţe şi regiuni”, scrie parlamentarul.

Potrivit hărţii realizate, la Galaţi au fost transcrise 2.998 de certificate de naştere, reprezentând 13,39 la sută din proporţia certificatelor de naştere eliberate în perioada 2012-2016. Matematic, reiese că unul din şapte copii care ar fi putut veni pe lume la Galaţi s-a născut în străinătate.

Comparativ cu judeţe ca Vaslui – unde proporţia certificatelor transcrise se ridică la 24,9 la sută sau Ilfov - unde procentul ajunge la 25,63 la sută, Galaţiul stă bine. Însă e doar o aparenţă!

„În mod evident, nu putem prezuma că toţi cei născuţi în străinătate care au beneficiat de înregistrarea în ţară a actelor de naştere între anii 2012 şi 2016 sunt cu toţii născuţi în această perioadă şi nu ar fi deloc cazuri de copii născuţi înainte de 2012 însă dimensiunea fenomenului nu poate fi ignorată. Zece la sută dintre toţi copiii nu pare o proporţie îngrijorătoare. Însă un sfert sau fiecare al cincilea dintr-un judeţ precum Vasluiul sau Ilfovul ar trebui să genereze imediat reacţii calibrate corect”, scrie Rodeanu în analiză.

Dar situaţia ar putea fi mult mai îngrijorătoare: „Cu atât mai mult cu cât, pe acelaşi interval, 2012 - 2016 sunt încă aproximativ 90.000 de copii născuţi în străinătate care au cel puţin unul dintre părinţi cu cetăţenie română dar care nu au înregistrat certificatul de naştere eliberat de autorităţile străine şi la un oficiu de stare civilă din România. Implicit, nu am avut posibilitatea de a îi aronda în teritoriu”, atrage atenţia parlamentarul USR.

Până la urmă, indiferent unde au venit pe lume, rămâne de văzut dacă, în afara certificatului lor de naştere transcris la Galaţi, îi va mai lega şi altceva de judeţul de la Dunăre.

Citit 5490 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2017 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.