O tecuceancă promovează valorile româneşti. Luxemburgul descoperă ia datorită Clarei Moraru (FOTO)

O tecuceancă promovează valorile româneşti. Luxemburgul descoperă ia datorită Clarei Moraru (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu-i de-ajuns să ne revoltăm pe reţelele de socializare atunci când marile case de modă ale lumii se inspiră, sau, de-a dreptul, copiază motive tradiţionale româneşti, aşa cum s-a întâmplat, recent, cu sumanul de Biniş, ajuns în Colecţia Dior. Important este să arătăm portul tradiţional românesc, iar o singură zi în care Sânzienele să îmbrace Planeta în Ie nu-i de-ajuns.

„Come to discover the Romanian Blouse, called IA” – „Veniţi să descoperiţi Ia românească”, este invitaţia lansată în Luxemburg, atât pe Facebook, cât şi de Agenţia de presă „Diaspora azi”. Evenimentul, care va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 19,00, la clubul privat ”Cercle Munster”, este organizat la iniţiativa Clarei Moraru, antreprenor român din Luxemburg, care le-a adresat provocarea organizării acestei conferinţe Ralucăi Caranfil şi Ştefaniei Atanasiu, două doamne, stabilite în Luxemburg, pasionate de tradiţiile romaneşti.

Pentru cititorii ziarului „Viaţa liberă”, şi nu numai, Clara Moraru sau Daniela Lăcrămioara Moraru - aşa cum o ştiu tecucenii, foştii colegi şi profesori, dar mai ales elevii de excepţie de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, beneficiari ai burselor de merit "Clara Moraru" - este un nume deja cunoscut. Despre Clara Moraru aţi avut ocazia să citiţi atât în pagina de Diaspora a ziarului “Viata liberă”, cât şi în pagina de „Educaţie”, şi, vă reamintim, la alegerile locale din 8 octombrie, va candida pentru un post de consilier local în capitala Luxemburgului, unde locuieşte din 1998.

Trebuie făcut lobby

Pe 24 iunie 2017, de Ziua Universală a Iei, Clara Moraru a fost printre gălăţencele care au îmbrăcat planeta în strai românesc. Dar cu o singură floare nu se face primăvară. „Citeam multe plângeri şi critici pe Facebook cum că marile case de mode folosesc motive tradiţionale din ia noastră românească. Dar aceste mesaje izolate NU pot schimba mare lucru. Trebuie făcut un lobby în mod organizat şi cu perseverenţă, astfel încât să reuşim ca ia să fie recunoscută în patrimoniu UNESCO.

Aşa că le-am adresat provocarea celor două doamne pasionate de tradiţia cusutului şi, după această primă conferinţă, intenţionez să mai caut şi alte locuri unde să poată prezenta ia, astfel încât oameni din diferite medii să se familiarizeze cu patrimoniul românesc de o valoare inestimabilă”, ne-a declarat Clara Moraru.

Tocmai de aceea conferinţa îşi propune promovarea iei româneşti ca simbol naţional, şi militează pentru introducerea acesteia ca Patrimoniu Imaterial UNESCO. De asemenea se doreşte prezentarea iei autentice româneşti şi educarea publicului în a face diferenţa între autentic românesc şi kitsch, între valoare şi preţ.

„Povesti cusute la Luxemburg”

Organizarea unei conferinţe în Luxemburg despre IA românească nu e întâmplătoare. Şi asta pentru că bluza tradiţională românească are strânse legături cu Luxemburgul! Din 2013 aici se organizează Ziua Iei, pe 24 iunie. De asemenea, în fiecare miercuri, în centrul Luxemburgului, se organizează o şezătoare, „Povesti cusute la Luxemburg”, unde cei interesaţi pot învăţa tehnici de cusut, pot vedea pe viu ii româneşti autentice, şi pot povesti despre tradiţiile româneşti. Totodată, Raluca Caranfil şi Ştefania Atanasiu fac demersurile pentru aducerea în Luxemburg a Expoziţiei IA Aidoma, rezultatul unei acţiuni de recuperare de patrimoniu al Asociaţiei Semne Cusute. Membrele asociaţiei au cusut 43 de cămăşi-replici ale cămăşilor româneşti aflate în marile muzee ale lumii: MET NY, Horniman UK, Muzeul de textile din Lyon, Geneva, Cernauti si Sankt Petersburg, pornind de la fotografiile aflate pe site-urile acestor muzee. Dorinţa de a prezenta aceste comori publicului din Luxemburg este cu atât mai mare cu cât Ştefania Atanasiu a cusut o cămaşă aflată în expoziţie!

Ia românească, veche de când lumea

Sub patronajul Ambasadei României, întreprinzătorul român Daniela Clara Moraru invită Luxemburgul să descopere bluza autentică românească, în cadrul unui seminar organizat de pasionatele Raluca Caranfil şi Ştefania Atanasiu. Evenimentul creat pe Facebook în limba engleză, dezvăluie o serie de curiozităţi despre ie. Astfel, ştiaţi că „bluza românească, o piesă reprezentativă a costumului naţional, este făcută manual, de la firul ţesăturii şi până la broderie?”. Sau că „Bluza românească este la fel de veche ca lumea în sine?”.

„Pe ceramica din Cultura Cucuteni (5200 - 3500 î.Hr.), sunt descrise modele care se găsesc pe bluza românească. De asemenea, bluza este reprezentată în Roma, Italia pe Columna lui Traian, construită de Împăratul Roman după ce a ieşit victorios din războaiele dacice. Dacii sculptaţi pe coloană poartă şi bluze similare.

Simbolurile brodate pe mâneca bluzei sunt ordinea naturală a lumii însăşi, cu cerul, pământul, râurile şi mările”, aflăm de pe pagina de Facebook a evenimentului.

"Regina Maria a României, născută în familia regală britanică ca prinţesa Maria de Edinburgh, fiica reginei Victoria a Angliei, a fost un fan mare al bluzei româneşti. A început să o poarte după căsătoria cu Principele Ferdinand", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit aceleiaşi surse, culorile simbolurilor brodate pe o bluza românească reflectă diferenţele de vârstă, statut social şi evenimente de viaţă, dar structura bluzei româneşti a rămas neschimbată de-a lungul secolelor, păstrând originalitatea lor!

Citit 5214 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2017 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.