Doctorii români, salvarea francezilor | Familia unui medic gălăţean, la ştirile France 3 (FOTO şi VIDEO)

Doctorii români, salvarea francezilor | Familia unui medic gălăţean, la ştirile France 3 (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

"Ca să-i convingă pe medicii români să vină să lucreze în Franţa s-au oferit, la târgul de joburi, salarii de mii de euro", anunţa Pro Tv, într-un reportaj difuzat la finele săptămânii trecute. La polul opus, postul de televiziune publică France 3 argumenta într-o ştire că, pentru a lupta împotriva deşertificării medicale, Franţa recurge, de ani întregi, la soluţia medicilor străini şi difuza un reportaj cu medicul gălăţean Răzvan Stroiu şi familia lui, pentru care, de şapte ani, Rosieres a devenit a doua casă.

Despre frumoasa familie gălăţeană Mariana şi Răzvan Stroiu, aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" încă din 2005, pe când ea era secretarul comunei Cudalbi, iar el - medic rezident la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean. Stabiliţi în Franţa, au intrat în atenţia jurnaliştilor francezi din presa scrisă, radio, de la postul de televiziune France 3 (şi nu numai). În 2010, ziarul francez "La tribune - Le Progres" saluta instalarea medicului generalist şi a soţiei sale în comuna Rosieres, într-un articol intitulat "Medici străini la căpătâiul localităţilor rurale". A urmat "Un medic de ţară venit din România", articol publicat pe unul dintre blogurile "Le Monde", pentru ca, mai apoi, dr. Răzvan Stroiu să fie considerat reprezentativ de jurnaliştii "Le Monde" pentru a fi inclus într-un anuar al portretelor Franţei de azi. Şi iată-i acum, din nou, la ştirile franceze!

11 la sută, doctori străini

Pentru a lupta împotriva deşertificării medicale, Franţa recurge, de ani întregi, la soluţia medicilor străini, care să vină să se instaleze acolo unde cei autohtoni nu mai doresc să lucreze, afirmă prezentatoarea ştirilor. Actualmente, circa 11 la sută din totalul medicilor din Franţa, mai exact 22.619 medici, potrivit France 3, şi-au obţinut diploma în străinătate. Cum sunt ei primiţi şi cum se integrează, iată întrebarea la care a încercat să răspundă echipa France 3, mergând la Rosieres, acolo unde şi-a făcut un cămin medicul român Răzvan Stroiu.

Integrare

Reportajul începe cu medicul gălăţean intrând în Maison de Santé, din Rosieres, mica localitate care pentru el şi familia lui reprezintă a doua casă, a doua patrie. "În România, munceam un pic mai mult, în condiţii mai stresante, aici e mult mai bine", mărturiseşte medicul, între două consultaţii. Răzvan Stroiu apreciază mai ales faptul că acum lucrează într-un cabinet complex, fiindcă, de la venirea sa, Rosieres a mai atras încă un medic generalist, un chirurg dentist şi doi osteopaţi, un pariu câştigat pentru primarul localităţii, Adrien Gouteyron. Acesta spune că este extrem de încântat că a reuşit să le asigure cetăţenilor săi acces la medici specialişti fără să fie nevoie pentru aceasta să se deplaseze la distanţe mari.

Integrarea medicului român nu a fost însă una facilă, în această micuţă localitate, izolată în inima Franţei. Una dintre paciente spune că la început i-a fost greu să-l accepte pe noul doctor, fiindu-i teamă că acesta nu va şti să vorbească franţuzeşte. Dar acum, după ce i-a câştigat încrederea, nici nu-şi imaginează cum ar fi fără el: "Unde să plece, e de-al nostru acum, viaţa lui e aici, cu noi, şi-a făcut casă aici, nu va pleca, îl ţinem aici", spune femeia, iar medicul Stroiu zâmbeşte.

Casa de la marginea satului

Jurnaliştii francezi l-au filmat pe medicul gălăţean în casa pe care şi-a construit-o la ieşirea din sat, alături de soţia, Mariana, şi de fiul lor, Alexandre, născut în Franţa. Cei doi soţi au obţinut, anul trecut, cetăţenia franceză. "Probabil că era doar o formalitate, dar noi am trăit momentul cu emoţie, pentru noi a fost foarte important", mărturiseşte medicul. Reportajul se încheie cu micul Alexandre, căruia, la doar doi ani, îi place deja mult "Marseilleza".

Ne aşteaptă... deşertificarea?

Potrivit Ştirilor Pro Tv, sâmbăta trecută, la un târg de joburi organizat la Iaşi, 14 agenţii de recrutare au căutat să convingă 300 de cadre medicale să plece în străinătate. Reprezentanţii spitalelor din străinătate au căutat medici specialişti şi rezidenţi, dar şi asistenţi medicali, îngrijitori şi fizioterapeuţi. Că să îi convingă pe medicii români să vină să lucreze, spitalele din Franţa, Germania, Norvegia, Suedia şi Danemarca le-au oferit la târg salarii de peste 4.000 de euro. În plus, cei care acceptă să se mute primesc cazare şi cursuri gratuite că să înveţe o limbă străină.

În vreme ce francezii se plâng de o deşertificare medicală în zonele rurale, în România, spitalele orăşeneşti, nu mai vorbim de dispensarele rurale, rămân fără medici şi fără asistente, care preferă să plece să profeseze în străinătate, unde au condiţii mult mai bune pentru a-şi desfăşura activitatea, dar şi pentru a trăi. Locuinţă de serviciu sau decontarea chiriei în limita a 700 de lei, decontare transport, primă de instalare şi salariile în limita grilei nu sunt suficiente, de pildă, pentru a convinge un anestezist, un medic specialist în medicină de urgenţă, un chirurg şi un ginecolog să lucreze, de pildă, la Spitalul din Vatra Dornei.

Citit 14622 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2017 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.