Despre Ticăloşi (I)

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Într-un interviu, cu puţin timp înainte de a muri, prozatorul Marin Preda zicea că "trăim în era ticăloşilor, dar asta-i floare la ureche pe lângă ce se vede la orizont şi se apropie spăimântător". Sigur că da! Chiar şi dincolo de moarte, monşer Marin are dreptate. Nu-ţi trebuie gândire de Kant sau rigoare de Barbilian sau înţelepciune de Osho ca să observi adevărul rostit de marele Moromete al literaturii şi ţărănimii române.

Sigur că da! Conform dicţionarelor din toate vremurile şi timpurile, la "ticălos" găseşti şi citeşti: abject, infam, mizerabil, josnic, mişel, mârşav, nelegiuit, urât, rău, păcătos, nemernic, netrebnic...dar şi debil, deplorabil, lamentabil, hain, sărman, şubred, ş.c.l.

Sigur că da! Marele prozator a declarat sincer că intenţionează chiar să scrie un roman intitulat "Era ticăloşilor", dar n-a mai apucat. Fiindcă, iată, pe 16 Mai, anul acesta, se împlinesc 38 de ani de când "cel mai iubit dintre pământeni", ajutat şi acompaniat de alt fel de ticăloşi, s-a mutat în pământul pe care l-a iubit şi l-a scris fără oprire, inegalabil şi definitiv!

Poate cineva să contrazică evidenţa, certitudinea că trăim, încercăm să trăim, în era ticăloşilor? N-are cum, nu poate, dacă-i cinstit cu sine şi cu cei din jur! Ce altceva decât ticăloşenie-i când un "om" scoate cuţitul şi-l înjunghie pe aproapele tău, pe aproapele meu, pe aproapele lui? Ce poate fi altceva decât ticăloşenie când nişte "flăcăi" tâlhăresc şi pângăresc un bătrân, o femeie, un copil, pe oricine le iese în drum? Nu-s ticăloşi cei care îmbrâncesc, scuipă, urlă, zvârle gunoaie la întâmplare, înjură şi se laudă cu 20 de cuvinte în vocabular, dintre care 19 sunt aceleaşi şi încep cu p? Nu-s demni de oprobiul public ticăloşii care dezlănţuie zgomote organizate, sub pretextul că se distrează, că fac ce vor în libertatea pentru care, cică, s-au jertfit până la sânge, până la os, dar ei nici în proiect nu erau când alţi ticăloşi puneau la cale lovituri de stat, asasinate politice şi administrative? Nu-s ticăloşi cei care nu ţin cont de nimeni şi de nimic, pornesc tot felul de scule nimicitoare şi, indiferent de legile civilizaţiei, taie şi dărâmă, nu ştiu ce mama maică-si sfarmă şi dărâmă?...Sigur că da! Libertate, toleranţă şi intoleranţă prost înţeleasă, dar şi mai prost aplicată de cei ajunşi pe capra României: plagiatori, micimani, fotbalişti, ciobani, veleitari, cântăreţi, glumeţi, mincinoşi, scamatori!...Dacă în Constituţie scrie că Oricine poate fi Demnitar, înseamnă că de-alde ăştia au "lucrat" la Dânsa! Nu?...(Stai aşa!)

Citit 941 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2018 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.