Maria şi Cărţile (V)

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ce să facem? Ce putem pentru ca să facem în aceste condiţii de presiune fizică şi sufletească? Oare de ce Maria ne-a făcut una ca asta? Oare unde s-a dus? Şi de ce a lăsat „casa” la discreţia amatorilor de „ghicit” în Cărţi? Perplexitatea nu vrea să cedeze! Ne mişcăm de colo-colo, ţepeni şi serioşi ca nişte statui plecate de pe socluri, încrucişându-ne vârfurile ochilor! Dar nici unul din patru nu este-n stare/măsură să pună capăt „atmosferei” stranii în care ne-a lăsat Maria!

Sigur că da! Pe măsuţa rotundă, la piciorul vasului cu dumitriţe, vedem un plic! Cherpedin îl ridică şi-l cercetează ca pe o relicvă, ca pe un fenomen, chiar ca pe o „salvare” dintr-acest MISTER! Plicul nu-i lipit! Şi-i nescris! Adică, pasămite, e adresat TUTUROR şi NIMĂNUI! Vasile întreabă dacă-i bine să umble-n plic! Primeşte încuviinţarea! Şi, cu deştele ca nişte vreascuri tremurătoare, scoate o coală A4, cu linii paralele orizontale, dar şi cu linii oblice, adică exact cum erau caietele învăţăceilor în vremuri/timpuri când Şcoala era Şcoală, când Respectul era Respect, când nu se descoperise Indiferenţa/Ignoranţa şi Nesimţirea de Larg Consum! Textul, într-o caligrafiere de Cancelarie, se întinde pe ambele pagini ale colii! Scris cu cerneală neagră, se recunoaşte că-i realizat cu peniţă subţire şi cu grija pe care numai o MAMĂ o are pentru PRUNC!

Sigur că da! Vasile Cherpedin se uită lung la SCRISOARE! Şi o tot suceşte, şi o tot învârteşte, şi o tot întoarce, şi o tot cercetează-n zare, dar nu îndrăzneşte să cetească nici o literă! Parcă-i „vrăjit”! Parcă-i picat din Luna Nouă! Prăpăd nu-şi poate stăpâni nerăbdarea şi „smulge” coala din „ghearele” lui Cherpedin! Nu-i mică mirarea când nici acesta nu glăsuieşte nici un cuvânt din epistolia Mariei! Ion Mutelcă tace chitic! Are aerul unui „prins” la furat, cu flagrantu-n traistă! E limpede! Trebuie să mă comport, să iau „măsuri”, să iau ENIGMA de coarne şi terminăm cu această STARE! Trebuie să forţez CONTINUAREA, adică! Nu se mai justifică prezenţa noastră-n magherniţa Mariei, dacă ne tot vârâm în Sine şi dacă nu ne duce mintea cum să ieşim din Dilemă, din Uluială, din Tărăgăneală! Parcă-i un fel de FRICĂ! Un fel de INTERDICŢIE! Un fel de „nu te băga unde nu-ţi fierb moaştele”!

Sigur că da!...Păi, dacă AŞA „stau” lucrurile, oare de ce Maria a lăsat TOTUL la VEDERE? Oare nu cumva comportamentul nostru subliniază/argumentează NEPUTINŢA „prostului” la Poartă Nouă?...(Stai să vezi!)

Citit 1092 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2019 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.