Exerciţii de Ad/Mirare (III)

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Da! Sigur că da! Poetul Dan Manole se află în Continuu Flagrant! Nici o şansă nu ai pentru ca să-l prinzi fără doamna/domnişoara Poesis în buzunare, în suflet, în Cutia Craniană (Comitetul Central, Casa de Cultură). Adicătelea, amintindu-mi de Carl Sandburg, „poetul/scriitorul este un animal marin, care se târăşte pe uscat şi vrea să zboare”, să deseneze poezii acolo unde vântul rostogoleşte norii, acolo unde se ascund fluturii când plouă, acolo unde două oglinzi faţă în faţă nu mai multiplică imaginea până la Infinit, acolo unde Nichita Stănescu a fost bine şi frumos şi sfânt pălmuit de „îngerul cu o carte în mână”!

Un poet care ne anunţă/avertizează că în fiecare secundă „Copilul dulce iese la plimbare/ Cu mama şi mai dulce lângă el,/ Mâinile mici sunt prinse-n legănare/ Şi nu se mai despart în nici un fel.// Frunza se ninge şi lumina-şi schimbă,/ Privirile-s departe – într-o zi/ De toamnă, în copilul ce se plimbă/ Melancolia asta va ţâşni.// Şi-atunci va-ntârzia să vin-acasă,/ Va bea de întristare şi de vis,/ Ea toată noaptea va pândi la masă,/ Cu ochiul speriat, întredeschis.// Iubirile, tristeţile ne sunt/ În suflet împletite dinainte,/ Dar nici copil, nici mamă, pe pământ,/ N-au glasuri să le-ncapă în cuvinte” – [„Predestinare”, pagina 11]...nu are nici o şansă şi nici un obstacol să nu-şi ocupe Locul rezervat în Panteon!

Dan Manole seamănă leit cu Poetul lui Mihai Ursachi: „duce pe umăr un crin ca pe-o puşcă,/ astfel înarmat,/ tot ce există îl muşcă”! Cred şi sunt convins că şi dintr-această Mare Cauză poetul care „debutează pentru ultima oară” lămureşte şi decretează: „faptul poetic e ceva din moarte/ secreţia copacului rănit/ partea iubirii care se desparte/ de partea imposibil de iubit// faptul poetic şade ca o vină/ pe albe pagini anunţând zăpezi/ ca o lumină oarbă de lumină/ ca o femeie-n care nu mai crezi// faptul poetic este cea mai dură/ proiecţie în vastul sideral/ desprinderea cuvintelor de gură/ faptul poetic e un fapt banal” – [„faptul poetic”, pagina 13]. Îmi trece prin „sferă” să scriu NEC PLUS ULTRA...şi chiar am scris!

Sigur că da! Autorul acestor sintagme desăvârşite s-a luat după Albert Einstein, adică şi-a accelerat/amplificat Imaginaţia până la...invidia oricărui Poet serios ca Dumnezeu! Numai un ipocrit ar putea/îndrăzni...să caute noduri în papură, cum se spune! Nu?...[Stai să vezi!]

Citit 1293 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.