Transportatorii pregătesc două luni de proteste

Transportatorii pregătesc două luni de proteste
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zeci de mii de transportatori vor participa, în acestă lună şi în ianuarie, la protestele organizate de două mari organizaţii patronale, COTAR şi FORT. Ei sunt nemulţumiţi de „pirateria din transporturi”, cu ţintă directă firma Uber, dar şi de „creşterea nejustificată” a accizei pe combustibili.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a obținut autorizație pentru organizarea unor proteste, pe 13 decembrie, în București și în toate marile orașe din țară. De asemenea, pe 20 decembrie, din toată țara se vor deplasa coloane de mașini către București, pentru un miting în fața Guvernului, în vederea respectării legislației în vigoare. „Transportatorii rutieri aduc anual 4,7 la sută din PIB-ul României, dar pirateria din acest sector de activitate va scădea dramatic acest procent. Cerem doar respectarea legilor, nu cerem bani, nu cerem facilități sau subvenții”, afirmă un comunicat remis de Biroul de presă al COTAR. La mitingul din Piaţa Victoriei ar putea participa peste 50.000 de oameni, în condiţiile în care numai în București sunt 10.260 de licențe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte orașe ale țării, 40.000 de operatori de curse regulate și circa 20.000 de transportatori de colete. „Dacă luăm în calcul faptul că Uber și alte firme nelicențiate și neautorizate au trecut deja la transport de marfă și colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

„Din moment ce în România nu se poate deschide un simplu chioșc fără respectarea prevederilor legale, tot în România este amendat orice amărât care își vinde zarzavaturile la colț de stradă, dar peste 8.000 de șoferi Uber pot face taximetrie nelicențiată doar în București, deși numărul de licențe de taxi e limitat la 10.260, nu înțelegem de ce această activitate ilegală nu este oprită de autorități, pentru că se știe foarte bine cine este în spatele acestor afaceri. Zecile de mii de autoturisme care practică activitatea de transport persoane prin intermediul acestor aplicații – Uber, Taxify, Bla Bla Car etc. – nu sunt licențiate și autorizate, iar șoferii nu au atestat. Nu fac ITP din 6 în 6 luni și nu respectă prevederile legale din domeniu”, precizează comunicatul citat.  

Pe de altă parte, „după trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale” şi considerând că Guvernul „s-a întors cu spatele” la problema carburanţilor, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) va începe protestele în luna ianuarie, solicitând revenirea la nivelul accizei din august. „Pragul de 6 lei/litru carburant riscă să fie atins în preajma sărbătorilor atât din cauza creşterii constante a cotaţiilor barilului, cât şi din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri fix în perioada sărbătorilor de iarnă. Preţurile carburanţilor urcă vertiginos în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri: încasările din acciza aferentă carburanţilor a scăzut, exact cum s-a întâmplat şi în perioada 2014-2016, şi preţurile la raft au crescut chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creşterea costurilor operaţionale, afirmă un comunicat remis de FORT.

Citit 1928 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2017 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.