Ce taxe şi impozite locale se măresc în 2018

Ce taxe şi impozite locale se măresc în 2018
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Prin votul aleşilor locali, taxa de habitat, cota de impozitare pentru clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale deţinute de persoane fizice, dar şi chiriile pentru terenurile pe care se află garaje aparţinând persoanelor fizice şi juridice, au fost majorate din 2018.

„Consiliul local a votat majorarea cu 0,01 la sută a cotei de impozitare pentru clădirile rezidenţiale. Astfel, pentru un apartament cu două camere în zona A, cea mai scumpă zonă de impozitare a Galaţiului, majorarea cu 0,01 la sută ar însemna aproximativ 12 lei pe an în plus faţă de ceea ce s-a plătit anul trecut”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Potrivit edilului, în cazul clădirilor nerezidenţiale, cota de impozitare a fost majorată cu 0,3 la sută. Este vorba despre acele apartamente care sunt folosite ca birouri sau spaţii comerciale, dar ele figurează, în condominiu, ca locuinţe.

De ce vom plăti mai mult pentru curăţenie

Potrivit deciziei aleşilor locali, taxa specială de habitat (persoane fizice) a fost majorată de la 67 de lei de persoană pe an la 85 de lei de persoană pe an. Primarul Ionuţ Pucheanu a ţinut să spună că, şi cu această majorare, Galaţiul are una dintre cele mai mici taxe de habitat comparativ cu marile municipii din România. Şi că sunt mari probleme în colectarea sumelor: „Pretenţiile, pe bună dreptate, au crescut, angajaţii Ecosal sunt mult mai prezenţi pe străzi, evident că şi costurile sunt cu totul şi cu totul altele, iar ele nu se pot regăsi decât în această taxă de habitat. Din păcate, această taxă fiind plătită în urma unei declaraţii pe propria răspundere, în evidenţele Serviciului Taxe şi impozite Galaţi, din păcate, nu figurează aproximativ o sută de mii de gălăţeni. Nu-i de-ajuns că, la nivelul Galaţiului, aproximativ o sută de mii de gălăţeni nu-şi plătesc, dar imaginaţi-vă că în cazul celorlalţi 170-180.000 de gălăţeni, gradul de încasare a acestei taxe ajunge la 65 la sută în cel mai bun caz. Prin urmare, sumele pe care reuşim să le colectăm în momentul de faţă nu sunt nici pe departe acoperitoare pentru cheltuielile realizate cu colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului, ele ajungând, în momentul de faţă, pentru aproximativ patru, maxim cinci luni de zile în cuantumul încasărilor şi la valoarea actualei taxe de habitat. Toate aceste motive au dus la o majorare a acestei taxe”, a explicat edilul.

Potrivit acestuia, anul viitor se vor găsi soluţii de pentru mărirea bazei de impozitare. Asta înseamnă audit, controale, dar şi verificări la faţa locului, împreună cu asociaţiile de proprietari. Vizate sunt în special apartamentele care nu sunt declarate ca fiind închiriate, dar sunt locuite de persoane care nu plătesc nimic pentru serviciile de care beneficiază.

Garajul devine „lux”

Primarul s-a ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte taxarea suplimentară, din 2018, a posesorilor de garaje. Astfel, prin decizia aleşilor, pentru terenurile ocupate de garaje, chiria a crescut de la 0,8 lei pe metru pătrat la doi lei pe metru pătrat pe lună pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice, chiria va fi de 3,25 lei pe metru pătrat pe lună. Pentru spaţiile cu destinaţia de garaje, chiria va fi de 3,10 lei pe metru pătrat pe lună pentru persoane fizice şi 4,90 de lei pe metru pătrat pe lună pentru persoane juridice.

„În analiza pe care am făcut-o chiriile pentru o astfel de construcţie nu au mai fost indexate din 2010! Plus că reprezintă o construcţie care nu e imperios necesară de a fi deţinută de către toţi cetăţenii. Şi atunci cine-şi doreşte cu atât mai mult o astfel de clădire, am considerat că este necesar să şi plătească ca atare”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

 

Citit 27759 ori Ultima modificare Luni, 25 Decembrie 2017 01:56

24 comentarii

 • postat de yo
  Luni, 08 Ianuarie 2018 15:57
  5.13.225.***
  De la 460 lei anul trecut la 760 lei anul acesta.....multumim conducerii intelepte de partid si de stat in frunte cu reprezentantul local puchianu! Sa traiti ca morcovu!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 03 Ianuarie 2018 13:20
  109.102.89.***
  Interesante comentarii.... eu as propune ca familiile care au mai mult de o masina sa plateasca locul de parcare pentru fiecare masina in parte, si sa fie suma de minim 500 de lei pe luna si sa vedem daca si-ar mai permite luxul de a avea multe masini. Sa fie cum este in Europa, daca asa ne dorim. o singura masina de familie are loc de parcare la blocul respectiv, restul sa le tina in parcari din afara orasului.... mai dotiri asa ceva????se plang romanii ca sunt saraci??? nu se vede la cate masini exista.....civilizatia inseamna costuri mari...poate mai bine zis...ca s-au construit blocuri fara cap... multe asa, ca sa aducem toti taranii la oras sa-i facem oameni si acuma sa faca pe interesantii....Offfff... asa e cand omul uita de unde a plecat...
  11
  12
  Raportează
 • postat de maurice
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 22:05
  82.76.8.***
  Bai primarica, ai nevoie de bani? Fa ceva inteligent si atrage niste fonduri europene, niste investitori eventual, de acolo vin banii adevarati, nu de la saraci.
  Atata te duce capul, atata faci.
  2
  22
  Raportează
 • postat de cris
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 21:43
  188.24.208.***
  cand nu te duce capul decat la panselute si borduri , pui si maresti taxe la prosti , abia astept sa plec din tara , m-am saturat sa platesc taxe sa aiba hotii astia ce fura
  2
  23
  Raportează
 • postat de dragu
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 19:53
  78.96.80.***
  MARE NESIMTITI TREBUIE SA FITI CA SA CRESTETI TAXELE PENTRU CURATENIE IN CONDITIILE IN CARE GALATIUL ESTE CEL MAI MIZERABIL ORAS. CAT DESPRE CELELALTE , TREBUIE PSD UL CARE A DAT O FIRIMITURA LA PENSIONARI SA LE IA INAPOI O PAINE. SA AUD SENILII CA SE VAICARESC , AR TREBUI LUATI LA ZOR . EI AU ALES.
  4
  27
  Raportează
 • postat de ionica
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 17:52
  5.13.226.***
  eu vreau sa platesc taxa pe loc de parcare in fata blocului ma ofer sa platesc 200-300 lei anual si sa am unde parca poate fi si de 500 dar sa am locul meu, si inca cv puneti penalitati mari pt cei ce nu platesc ,nu vor sa plateasca casa la licitatie aici nu e pt mocangii,apropo scoate toate mocaciunile si la transurb sa vedeti cati bani vin
  13
  9
  Raportează
 • postat de ionica
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 17:46
  5.13.226.***
  eu vreau sa platesc taxa pe loc de parcare in fata blocului ma ofer sa platesc 200-300 lei anual si sa am unde parca poate fi si de 500 dar sa am locul meu, si inca cv puneti penalitati mari pt cei ce nu platesc ,nu vor sa plateasca casa la licitatie aici nu e pt mocangii,apropo scoate toate mocaciunile si la transurb sa vedeti cati bani vin
  15
  5
  Raportează
 • postat de io
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 16:36
  212.54.122.***
  PSD ati vrut PSD aveti! cat timp o sa stam in case ca e "cald si bine" nu o sa rezolvam nimic. Degeaba au murit oameni pt tara asta!
  5
  41
  Raportează
 • postat de vali
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 15:39
  188.24.239.***
  pamant de florii si primaru asta ca si precedesoru
  2
  20
  Raportează
 • postat de cornel
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 15:36
  188.24.239.***
  vai
  2
  10
  Raportează
 • postat de Contribuabil
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 14:28
  95.77.196.***
  Institutia Primariei, ar trebui sa colaboreze cu serviciul Evidenta Populatiei
  pt depistarea celor mincinosi care nu declara sincer prin acea declaratie
  depusa la Serv Taxe si Impozite. Esti inregistrat la Evidenta Populatiei
  ca locuiesti pe raza municipiului Galati la adresa X , platesti taxa de habitat
  si plus o amenda consistenta.
  Sunt foarte multi cetateni cu familii, care in loc de 4, 5 sau 6 persoane sau chiar mai multe
  declara doar 3 persoane la Habitat
  Practic din cauza acestor gunoaie, aceste taxe se maresc, iar noi cetatenii cinstiti suferim
  Nu pot crede (daca se vrea) ca nu se pot face niste controale de catre Primarie
  la domiciliile acestor cetateni, nu este greu de aflat de la Evidenta Polulatiei cate persoane
  locuiesc la acele adrese
  5
  17
  Raportează
 • postat de Picu
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 14:26
  46.97.57.***
  ...ultimul oras din tara in care mai vezi Garaje si Consignatii, azi ati spus NU evolutiei. Bravo bai LIDERILOR!!!
  V-as mai zice dar imi este frica de cenzura!
  7
  26
  Raportează
 • postat de Alex
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 10:16
  5.2.205.***
  Eu plec in 6 luni din acest oras si implicit din tara....si ca mine sunt foarte multi. Sa vedem atunci cine va mai plateste taxele aberante......
  Deci dupa ce atata scandal cu cele garaje demolate pentru fraieri, a venit un lingau din primarie si i-a spus primarului ca decat sa demoleze si sa faca parcari ca oricum costa mult si nu au bani hai sa ii taxam pe fraieri si scoatem mai multi bani. Deci acum toata lumea este fericita: primaria incaseaza si cei care detin garaj le pastreaza si platesc ca atare....si voturile nu se pierd. Dar totusi nesimtitilor, crestere de 120 la suta? De ce nu 250 la suta ca sa stiti o treaba?
  Ati facut 3-4 parcari amarate , 3 locuri de joaca si gata banii.......
  Numar zilele pana cand nu o sa mai platesc nimic in aceasta tara.
  6
  44
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 08:46
  5.13.214.***
  Intrebarea reala mai sunt peste 100.000 de galateni cu venituri in oras efectiv pentru a-si plati taxa de gunoi? Multi vin doar in vacante... deci cainii si gunoiul sanatate si virtute! Lasati vraja se stie foarte bine ca 20-25% din apartamente nu mai sunt locuite! Iar sintagma primarului daca au garaj inseamna ca-si permit sa plateasca mai mult este o cretinitate!
  Daca un om detine un lucru nu este treaba autoritatilor sa taxeze... pentru dreptul la propietate au pierit oameni acum 28 de ani... tot conform aceleasi idei imaginati-va cat am plati toti chiria pe apartament in prezent daca nu erau cumparate inca odata dupa schema de inselaciune Roman!
  Suntem un popor cretinoid care ne dam cu stangun dreptul si ne mancam intre noi!

  Muntii nostri au poarta, noi cersim din poarta. poarta!
  16
  30
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 08:17
  194.105.20.***
  BIRURI !!! Doar MARITI birurile !!!! In curand vad ca si viata in tara asta va fi un LUX !!!! Cine poate plati -traieste, cine NU - poate sa moara sanatos !!!!
  3
  39
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 07:18
  188.24.234.***
  Grea matematica pentru unii , auzi ,majorare cu 0,01 % ,respectiv cu 12 lei , oare a gresit primarul sau autorul articolului , nu cred ca pana acum chiria, la apartamentele rezidentiale din zona A , a fot de 120000 lei ca sa dea 12 lei ,0,01 % din aceasta suma.Oare sa fie o forma de mintire a cetatenilor si de fapt cresterea impozitului este de 10% ,mult mai mare decat inflatia , ????????? Aceiasi poveste si cu cresterea de 0,3 % la cladirile (ap ) nerezentiale ...... Despre chiria si impzitul pentru garaje ,nu comentez . Hai ca-i bine , de la nu crestem nici o taxa si impzit ,la o crestere de 10 -13 % este o realizare si face parte din politica majoritatii locale si parlamentare prin care acopera gaurile create de salarii aberante in administratie . Astept cu interes ce mai urmeaza... .. apa si apa de ploaie ,aerul , ca plateste fraierul .....si-i si voteaza.
  1
  33
  Raportează
 • postat de D
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 06:51
  188.26.124.***
  Cand nu ai viziune, marestii taxele. Pentru a colecta venituri suplimentare trebui sa ai o stategie, sa poti atrage investitii care aduc bani la buget. Dar alesii nostrii maresc impozitele cu 12,5 la suta ca atat pot. (In articol nu se precizeaza procentul de crestere a impozitelor la imobile). Si noi dormim, dormim ca atat putem
  0
  41
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 06:23
  188.24.234.***
  Ce imi plac replicile de genul, nu avem cea mai mare taxa si atunci trebuie marita. Dar cu atatea rauri in jur, de ce avem cel mai mare pret la apa? Platim pentru caini, dar nu am vazut un raport cu ce se intampla cu acei bani. Bai primare, treci la treaba si lasa vrajeala. Spune ca ti-au taiat sefii de la centru bani si singura podibilitate saiti mai ridici salariul, este sa ne cresti nou taxele si impozitele. Ai tupeu sa zici asta?
  1
  47
  Raportează
 • postat de Tralala
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 05:44
  5.13.240.***
  Primaria are nevoie acuta de lovele , si inventeaza tot felul de scuze masina de vot functioneaza bine cind vine vorba de a lua bani , Daca in 2018 va fi 85 lei in 2019 va fi 90 lei si tot asa , Dar taxa de mers pe jos sau cu autobuzul nu puneti ? , sau statul pe banci in parc?, privitul in magazine? , respirarea aerului? , va dam idei domn primar , cind mergem la meci taxatine ca am iesit din casa , Inplantatine GPS .
  1
  33
  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 03:33
  92.86.37.***
  ... absolut de bun simt aceste cresteri de impozitare ... la fel de justificate ca si cresterea salariilor si a indemnizatiilor angajatilor din primarii, prefecturi etc ... la fel de justificate ca si cresterea pretului combustibililor la pompa cu un ou [vechi] pe litru, a cursului valutar, a inflatiei, a ROBOR-ului ... la fel de justificata este si cresterea - pe uliţă - a numarului celor eliberati din inchisori si care si-au ispasit cincinalul in patru ani si jumatate sau chiar mai repede, cei care au avut talent ... la fel si cresterea numarului de cai si harnasamente din doarea Jandarmeriei ... la fel si cresterea varstei medii a populatiei, a numarului de pensionari, a numarului de parlamentari de genul , a numarului de asistati, a numarului de asistenti, consilieri, zilieri, pompieri ... boschetari arsi de vii, nu, acela a fost un eveniment trist, un accident cauzat de unul dintre sutele de mii de bolnavi mintali lasati liberi, in voia lor, cu halucinatii cu tot ... cativa dintre acestia au avut chiar recomandari, au fost trecuti pe tabele/liste speciale si implicit s-au vazut alesi, acum sunt indrituiti sa-si valorifice ideile psihogene, sa le treaca - pe hartie - si sa le propuna spre legiferare!
  1
  30
  Raportează
 • postat de Am datorii la stat
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 03:28
  5.13.157.***
  ,,Majoram taxa de habitat pentru ca oricum era una dintre cele mai mici din tara" si alta,,Prezenta angajatilor Ecosal pe strazi e mai mare"Valeuuu mama ne ia naiba pe toti!
  As putea spune ca si Primaria sta prost la ,,Comunicare" ca si guvernul(sanchi)
  0
  31
  Raportează
 • postat de vlad t.
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 01:56
  89.137.137.***
  In loc sa dezvolte orasul facnd productie si dand la export sau produse in tara ei pun taxe pentru ca nu stiu sa faca altceva decatsa puna taxe. PSD da cu o mana si ia cu 10. Acesti oameni sunt incapabili de a face proiecte si a aduce investitori sau sa faca ei parcuri industriale, fabrici, uzine, deci sa se produca ceva ca sa aducem bani in oras nu sa punem taxe. Vom fi si mai saraci! Firma nu ne da bani si putinii bani pe care ii avem ne sunt furati de alesii locali. Cred ca si un cizmar cu 4 clase stie sa puna taxe dar nu toti stiu sa construiasca si sa dezvolta tara.
  2
  35
  Raportează
 • postat de Marco
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 00:30
  5.13.229.***
  Așteptăm o taxă pt aerul respirat! Și proștii (cetățenii) îi tot votează pe acești aleși locali.
  16
  66
  Raportează
 • postat de Ar trebui impozitat, măcar pentru distrugerea a spațiului verde, alei pietonale și căile de acces, la aceste garaje.
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 00:17
  213.233.104.***
  Pentru garaje, taxele trebuia mărită.....dar de ce nu se taxează și spațiul de acces, pe spațiul verde, peste aleile pietonale, toate distruse, modificate, prăfuite, pietruite, cimentate, oribil amenajate, după cum îi crapă capul fiecăruia ? Să fie clar, aceste garaje, se află pe spațiul verde, abuziv ocupate, prin forță, multe neavând aprobare, unele legate la rețeaua electrică, după ureche, chiar din rețeaua publică sau cu cabluri atârnate, de la balcoane, fără nici-o autorizație.
  12
  77
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.