Negocierile din COMBINAT au ajuns la bani

Negocierile din COMBINAT au ajuns la bani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Negocierile pentru noul contract colectiv de muncă din combinatul siderurgic ArcelorMittal au ajuns ieri, 21 decembrie, la partea cea mai aşteptată de către siderurgiştii gălăţeni, cea privind salariile, sporurile, primele şi promovările.

Sindicatul Siderurgistul AMG, cel care reprezintă interesele salariaţilor în negocierile cu administraţia, a deschis discuţiile cu o primă cerere, considerată de sindicalişti mai mult decât decentă.

Astfel, sindicatul cere indexarea salariului de bază cu 25 la sută în grila de salarizare actualizată după transferul taxelor de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, se cere ca procentul de majorare cu 25 la sută să se aplice după creşterea cu 20 la sută pe care administraţia a acceptat-o pentru ca, de la 1 ianuarie, în contextul dat de Ordonanţele 79 şi 82 din 2017, salariaţii să nu piardă nimic la venitul net. Al doilea punct al cererii sindicatului către administraţia ArcelorMittal se referă la sporurile de pentru cei care lucrează sâmbăta şi duminica pe bază de grafic de tură: 50 la sută spor la salariul tarifar orar de încadrare, pentru sâmbătă, şi 100 la sută pentru duminică. În al treilea rând, Siderurgistul AMG cere ca, în 2018, cele cinci prime acordate (pentru ziua de naştere, Paşti, Ziua Metalurgistului, Crăciun şi prima de vacanţă) să aibă o valoare brută de 500 de lei fiecare. Cel de-al patrulea punct – pus pe hârtie aşa, ca siguranţă, pentru că oricum este „acoperit” printr-o hotărâre de guvern – solicită ca salariul minim pe societate să fie de 1.900 de lei. De asemenea, sindicaliştii cer ca valoarea nominală a tichetelor de masă să fie, de la 1 ianuarie, de 15,09 lei, indexată semestrial cu indicele preţurilor de consum comunicat de Comisia Naţională de Statistică. Nu în ultimul rând, Siderurgistul AMG cere încheierea unui acord în baza Legii 62 a dialogului social cu privire la acordarea unei promovări (cu o categorie sau o clasă, după caz), în trimestrul I din 2018, tuturor membrilor săi de sindicat.

„Aceasta este cererea noastră, aşteptăm primul răspuns al administraţiei, nimic nu e bătut în cuie. Oricum, este o cerere mai mult decât decentă pentru că, din 2002, unele sporuri nu au mai fost acordate, iar altele au fost diminuate. Înainte, sporul pentru sâmbete şi duminici era de 100 la sută, coeficienţii de ierarhizare au dispărut, iar majorările salariale au fost mici, între 4 şi 10 la sută”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Următoarea întâlnire a comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă pe 2018 va avea loc pe 8 ianuarie, la ora 14,00.

Citit 6143 ori Ultima modificare Luni, 25 Decembrie 2017 01:37

4 comentarii

 • postat de Minion
  Sâmbătă, 30 Decembrie 2017 17:08
  86.120.173.***
  Să știți că încă mai sunt, (cel puțin jumătate) , siderurgisti care an de an își pun speranțe în acele negocieri pe CCM la ArcelorMittal Galați ,aceiași care de 10-15ani au luat-o in gură și au fost înșelați , sunt cei mai manipulabili oameni pe care i-am cunoscut ,cu o memorie care nu mai cuprinde din trecut decât o luna, două,maxim șase , rămân impresionați la cat de mult și just cer aia la negocieri și rămân foarte surprinși de cât de puțin s-a obținut sau nimic la CCM 2018 dar nu își mai aduc aminte că au luat-o in freza de vre-o 10-15 ani încoace tot de la ăștia care negociază și acum . V-am spus:cei mai creduli, manipulabili, naivi, prosti ,etc sunt majoritatea muncitorilor care lucrează la ArcelorMittal Galați !Din cauza asta administrația și sindicatul negociator sau pișat mereu pe muncitori, pe salariile lor, pe condițiile de muncă, pe sănătatea lor fizică sau mentală ,pt că nu au dat 2bani pe muncitori ,sau pisat pe ei!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Un sclav pe plantație
  Marți, 26 Decembrie 2017 12:26
  86.120.173.***
  Ucenicii au salariul mai mare că al meu cu vechime mare în combinat, deci de mine ți-ai bătut joc de când ai preluat combinatul și m-ai plătit cu salariul minim ?Eu unu nu mai pot continua , soția îmi spune să îmi dau demisia și sta pe capul meu zi
  De zi și spune să renunț la slujba asta plătită foarte prost și să mă duc in altă parte pe bani mai mulți la o slujba adevărată plătită decent , aici în Galați , 1800, 2000, 2500,2800 Ron in mana nu să muncesc in siderurgie cu salariul unui chelner de restaurant.Sincer ?abia aștept să plec din mizeria asta numită ArcelorMittal !O mizerie pe salariul minim!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Gimi
  Marți, 26 Decembrie 2017 10:19
  86.120.173.***
  Ăștia cer dar nu li se va da nimic, este doar o strategie de a înflăcăra inimile muncitorilor plătiți cu salariul minim , nu vor vedea nimic ,doar praful de pe tobă , bonuri de 15 lei, duminici plătite dublu, sâmbete 50% ,salariu mărit cu 25% , sunt vise care nu se vor înfăptui niciodată , doar proștii cred așa ceva ,din mocirla nu ne vor scoate niciodată unii că Bezman , Crișan ,etc, ăștia sunt vânduți total administrației ,sunt trădători și nu mă aștept la nimic din partea lor, nimic, zero total, mie rușine că lucrez in ArcelorMittal Galați, o opțiune serioasă este demisia , voi pleca din cocina asta!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Pregătitor șarjă -asta nu-i meserie ci robie
  Marți, 26 Decembrie 2017 01:11
  86.120.173.***
  Este o farsă că în toți acești ani din urmă, sunt mulți salariați care își vor da demisia în perioada următoare,salariile muncitorilor simpli din ArcelorMittal Galați nu mai reflectă realitatea , salariul minim nu mai reprezintă nici un interes cât de cât pt salariați, demisia este in momentul de față o opțiune luată foarte în serios de un număr însemnat de muncitori , a cere o categorie pt toți muncitorii mi se pare de bun simț , eu unu nu am mai fost promovat de 10 ani dar sunt și de 15-20 de ani care nu au mai promovat!Nu înțeleg deloc politica asta a străinilor din conducerea combinatului de a extermina cu orice preț forță de muncă a combinatului, nu știu ce e în capul lor când practic își taie craca singuri ! Peste un an și ceva îmi fac vechimea de 26 ani de grupă și voi pleca sigur pt că nu mai pot face față cu actualul salariu in familia mea , am ajuns să umblu cu pantalonii rupți în fund , nu am fost stimulat de ani de zile(10) cu o categorie , am ajuns să fiu plătit că un ucenic chiar daca am o grămadă de vechime și implicit experiență, în final am ajuns să îmi fie rușine să spun cuiva unde lucrez și să spun cat am salariul!
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.