Negocierile din COMBINAT au ajuns la bani

Negocierile din COMBINAT au ajuns la bani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Negocierile pentru noul contract colectiv de muncă din combinatul siderurgic ArcelorMittal au ajuns ieri, 21 decembrie, la partea cea mai aşteptată de către siderurgiştii gălăţeni, cea privind salariile, sporurile, primele şi promovările.

Sindicatul Siderurgistul AMG, cel care reprezintă interesele salariaţilor în negocierile cu administraţia, a deschis discuţiile cu o primă cerere, considerată de sindicalişti mai mult decât decentă.

Astfel, sindicatul cere indexarea salariului de bază cu 25 la sută în grila de salarizare actualizată după transferul taxelor de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, se cere ca procentul de majorare cu 25 la sută să se aplice după creşterea cu 20 la sută pe care administraţia a acceptat-o pentru ca, de la 1 ianuarie, în contextul dat de Ordonanţele 79 şi 82 din 2017, salariaţii să nu piardă nimic la venitul net. Al doilea punct al cererii sindicatului către administraţia ArcelorMittal se referă la sporurile de pentru cei care lucrează sâmbăta şi duminica pe bază de grafic de tură: 50 la sută spor la salariul tarifar orar de încadrare, pentru sâmbătă, şi 100 la sută pentru duminică. În al treilea rând, Siderurgistul AMG cere ca, în 2018, cele cinci prime acordate (pentru ziua de naştere, Paşti, Ziua Metalurgistului, Crăciun şi prima de vacanţă) să aibă o valoare brută de 500 de lei fiecare. Cel de-al patrulea punct – pus pe hârtie aşa, ca siguranţă, pentru că oricum este „acoperit” printr-o hotărâre de guvern – solicită ca salariul minim pe societate să fie de 1.900 de lei. De asemenea, sindicaliştii cer ca valoarea nominală a tichetelor de masă să fie, de la 1 ianuarie, de 15,09 lei, indexată semestrial cu indicele preţurilor de consum comunicat de Comisia Naţională de Statistică. Nu în ultimul rând, Siderurgistul AMG cere încheierea unui acord în baza Legii 62 a dialogului social cu privire la acordarea unei promovări (cu o categorie sau o clasă, după caz), în trimestrul I din 2018, tuturor membrilor săi de sindicat.

„Aceasta este cererea noastră, aşteptăm primul răspuns al administraţiei, nimic nu e bătut în cuie. Oricum, este o cerere mai mult decât decentă pentru că, din 2002, unele sporuri nu au mai fost acordate, iar altele au fost diminuate. Înainte, sporul pentru sâmbete şi duminici era de 100 la sută, coeficienţii de ierarhizare au dispărut, iar majorările salariale au fost mici, între 4 şi 10 la sută”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Următoarea întâlnire a comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă pe 2018 va avea loc pe 8 ianuarie, la ora 14,00.

Citit 6278 ori Ultima modificare Luni, 25 Decembrie 2017 01:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.