Sindicaliştii resping oferta salarială a administraţiei ArcelorMittal

Sindicaliştii resping oferta salarială a administraţiei ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sindicatul Siderurgistul AMG anunţă că respinge oferta de majorare a salariilor propusă de administraţia combinatului siderurgic gălăţean, în cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă (CCM), şi că a cerut acesteia să reanalizeze "cu mai multă atenţie" cererea înaintată de sindicalişti la întâlnirea din 21 decembrie, pe care o consideră "o cerere mai mult decât decentă pentru anul 2018".

"Una din concluziile noastre după întâlnirea comisiei de negociere, din 8 ianuarie, a fost aceea că administraţia ArcelorMittal Galaţi continuă politica "muncă mai multă, pe bani mai puţini"", ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Salarii şi tichete de masă

Concret, contraoferta administraţiei cuprinde deja clasica mărire cu 50 de lei a salariului brut, la care se adaugă introducerea în salariul de bază a sporului de condiţii grele (care este cuprins între 10 şi 25%) la o valoare medie, de 18%. Aceasta ar reprezenta o creştere cu 4,25% a salariului individual net. De aceeaşi majorare, de 50 de lei brut, ar urma să beneficieze cei din personalul TESA cu studii superioare şi medii ale căror salarii individuale brute nu depăşesc 3.400 de lei, după majorările impuse de Ordonanţa de Urgenţă 79 din 2017. Administraţia a propus şi creşterea valorii tichetelor de masă, de la 9,57 la 13 lei.

Prime, sporuri şi promovări

Oferta salarială a administraţiei ArcelorMittal include şi majorarea cu 40 de lei brut a fiecăreia din cele cinci prime acordate. Astfel, primele de aniversare şi de Ziua Metalurgistului ar urma să fie de câte 200 de lei fiecare, iar cele acordare de Paşte, Crăciun şi pentru vacanţă ar creşte la 240 de lei. Reamintim, este vorba de sume brute.

Muncitorii şi şefii de formaţie TESA ar urma să primească 24 de lei brut  fiecare (faţă de 20 de lei, acum) pentru respectarea regulilor cardinale. Pentru şefii de formaţie, maiştri, administraţia vrea să menţină bonusul conform programului Maestro. De asemenea, s-a propus ca 15% din tot personalul combinatului să beneficieze de promovări, începând din iulie 2018.

O sută de lei în plus, pentru "cruce şi sicriu"

Reprezentanţii administraţiei în comisia de negociere pentru noul CCM au mai propus ca ajutorul în caz de deces al salariatului sau al unui membru din familia acestuia să urce de la 500 la 600 de lei. Printre subiectele rămase în divergenţă se mai numără art. 45, cel al sumelor plătite în caz de concediere colectivă sau individuală, nu din vina salariatului, inclusiv pentru necorespunderea fizică sau psihică, unde sindicatul a cerut o majorare cu câte 2.000 de lei a sumelor de 16.000, 18.000 şi 20.000 de lei, acordate în funcţie de vechime.

Reamintim că, la întâlnirea de negociere din 21 decembrie, cererile Sindicatului Siderurgistul AMG au cuprins majorarea cu 25% a salariilor de bază din grila de salarizare, spor de 50% pentru sâmbetele lucrate şi de 100% pentru duminici, toate cele cinci prime să fie de 500 de lei fiecare, promovări pentru fiecare din membrii săi de sindicat, iar valoarea tichetului de masă să fie cea de 15,09 lei, indexată semestrial cu indicele preţurilor de consum.

"După întâlnirea de luni, 8 ianuarie, ne-am exprimat speranţa că reprezentanţii administraţiei vor reanaliza cu mai multă atenţie această cerere a noastră, care considerăm că e mai mult decât decentă pentru anul 2018, şi am reamintit că, în cazul în care nu ne vom înţelege, suntem pregătiţi să recurgem la toate mijloacele de luptă sindicală", ne-a mai spus Vasile Crişan.

Următoarea întâlnire de negocieri între sindicat şi administraţie va avea loc astăzi, 10 ianuarie, de la ora 11,00.

Citit 7262 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2018 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.