Statul cârpeşte găurile la buget pe pielea mediul de afaceri

Statul cârpeşte găurile la buget pe pielea mediul de afaceri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Anul 2018 va fi anul exceselor ANAF asupra contribuabililor, miza fiind premiile constând în cote părţi din amenzile aplicate de organele de control, aşa cum sunt ele prevăzute în OUG nr.116/2017, avertizează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi.

Mărul discordiei dintre patronate şi administraţia fiscală este generat de prevederile din OUG 116/2017, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii decembrie, potrivit cărora ANAF, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15 la sută din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, rămase definitive în sistemul căilor de atac. Aici ar intra impozitele, taxele şi contribuţiile stabilite suplimentar prin decizie de impunere, valoare sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate, obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale etc. Sumele astfel obţinute ar urma să fie utilizate pentru acordarea de premii personalului ANAF.

De unde i-a venit Guvernului ideea

Potrivit notei de fundamentare a Guvernului, măsura s-a luat având ca ţintă imperativă respectarea ţintei de deficit bugetar sub 3 la sută. Desigur, în document nu se precizează şi că deficitul bugetar a luat-o razna pe fondul creşterii accelerate a cheltuielilor din sectorul public…

„Întrucât creşterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizată prin creşterea presiunii fiscale asupra mediului economic şi/sau al cetăţenilor, se impune intensificarea eforturilor de creştere a gradului de colectare a sumelor la bugetul general consolidat, pentru realizarea acestui deziderat este necesară introducerea unui sistem de cointeresare a personalului din cadrul ANAF”, susţine Guvernul, care aminteşte şi de „gradul scăzut de satisfacţie în ceea ce priveşte condiţiile de muncă” al angajaţilor din sistemul fiscal.

Patronatele fac apel la Parlament

Reacţia patronatelor este mai mult decât categorică. „OUG nr.116/2017 încalcă şi toate principiile şi dispoziţiile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fiind inadmisibilă acordarea directă a unei părţi din veniturile bugetului de stat celor implicaţi în colectarea lor, ca sarcină de serviciu, pentru care se încasează salarii, inspectorii ANAF desfăşurând activităţi pe cheltuiala exclusivă a statului, cu dotările/logistica instituţiei (nu ca activitate externalizată, pe cheltuiala proprie) şi nefiind mai expuşi decât alte categorii (judecători, procurori, poliţişti).

Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017 încalcă şi Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe 2018, mărind şi mai mult deficitul bugetar, în condiţiile în care în buget sunt prevăzute creşteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalităţi şi confiscări (la cap. 3501, subcap. 01 creştere cu 34,66 la sută raportat la 2017, la subcap. 50 creştere cu 172,72 la sută raportat la 2017) ca venituri bugetare, nu ca venituri proprii”, se arată într-un raport întocmit de CNIPMMR.

„Aşa cum deja practica a demonstrat şi până acum, aceste măsuri vor genera excese şi abuzuri ale funcţionarilor ANAF asupra contribuabililor pentru obţinerea premiilor, cu efecte dramatice în special asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse materiale, financiare şi umane necesare să le permită susţinerea unor contestaţii/procese îndelungate pentru anularea actelor de control, în condiţiile în care recompensa funcţionarilor nu este dublată şi de răspunderea materială a acestora pentru actele de control anulate, nefiind asigurat un minim echilibru în acest domeniu”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. Acesta a precizat că abuzurile funcţionarilor sunt favorizate de cadrul legal neclar şi interpretările forţate ale legii, consecinţele urmând a se vedea în creşterea semnificativă a numărului de litigii fiscale.

Drept urmare, CNIPMMR solicită Parlamentului luarea în considerare a poziţiei patronatelor şi solicită respingerea OU nr.116/2017, „care are carenţe structurale şi conceptuale majore, încălcând Constituţia şi principiile fiscal-bugetare şi care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor oneşti, în special asupra IMM-urilor”.

Citit 1988 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2018 10:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.