Siderurgiştii gălăţeni au ajuns la capătul răbdării

Siderurgiştii gălăţeni au ajuns la capătul răbdării
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ziua de ieri, în care era programată penultima întâlnire a comisiei de negociere pentru noul contract colectiv de muncă din combinatul ArcelorMittal Galaţi, a fost şi cea mai agitată. Un nou protest al salariaţilor a început în afara combinatului, la poartă, şi a continuat ore bune în faţa turnului administrativ al companiei. Sindicatul Siderurgistul AMG a refuzat şi oferta de ieri a administraţiei. S-a oprit activitatea la LTG 2 şi LBC?

Circa două-trei sute de oameni s-au adunat, iniţial, la poarta Combinatului, undeva în dreptul sediului sindicatelor, dar numărul lor a crescut destul de rapid, ajungând la peste o mie. Ei au fost lăsaţi apoi să intre în incinta combinatului, iar protestul s-a mutat în faţa sediului-turn administrativ, unde a continuat mult timp şi după încheierea rundei de ieri a negocierilor pentru noul CCM dintre reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul AMG şi cei ai administraţiei.

Trebuie spus că nici runda de ieri a negocierilor n-a deblocat situaţia tensionată de pe platforma siderurgică gălăţeană, sindicaliştii respingând din nou oferta administraţiei, chiar dacă aceasta a fost uşor „îndulcită”. Conform lui Vasile Crişan, purtător de cuvânt şi secretar general al Sindicatului Siderurgistul AMG, administraţia ArcelorMittal a renunţat la intenţia introducerii sporului de condiţii grele în salariul de bază, dar oferă în continuare o majorare de 100 de lei brut la salariu şi vrea contract colectiv semnat pe doi ani. „Am refuzat şi această ofertă, care este tot departe de ceea ce solicităm noi”, ne-a spus Vasile Crişan.

După negocierile de ieri şi în timp ce salariaţii nemulţumiţi protestau în faţa sediului administrativ, conducerea ArcelorMittal a remis următorul comunicat: „ArcelorMittal Galați își reafirmă angajamentul de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul legal. Oferta noastră, actualizată astăzi, reprezintă un complex de îmbunătățiri financiare care cumulează o mărire generală a veniturilor salariaților de până la 28 la sută, în două etape, pentru cele mai mici salarii. Compania își manifestă încrederea că numai într-o atmosferă calmă și responsabilă se va putea găsi o soluție sustenabilă, în beneficiul tuturor părților”.

Astăzi, la ora 12,00, este programată ultima întâlnire din cadrul negocierilor pentru CCM dintre sindicat şi administraţie. Dacă nici astăzi cele două părţi nu se vor înţelege, conform Legii 62, sunt îndeplinite premisele declanşării conflictului colectiv de muncă.

Lucrările de mentenanţă la LTG 2, oprite de protestatari?

În cursul zilei de ieri, mai multe afirmații făcute pe rețelele de socializare dădeau ca sigur faptul că activitatea în LTG 2 a fost oprită de muncitori. Cu toate eforturile depuse, nu am reușit să obținem o confirmare oficială a acestui lucru. Însă conform unor surse credibile din interiorul combinatului, dar neoficiale, se pare că la LTG 2 și LBC s-a oprit producția, fiind asigurată numai menținerea operațională a celor două laminoare. Unul dintre ele se află în plina revizie anuală, o operațiune planificată cu mai mult timp în urmă, dar ”băieții de la mentenanța centrală au plecat să participe la protest, în jurul orei 11, și n-au mai venit”, conform surselor citate. De asemenea, se pare că LBR a fost oprit spontan la 14,30 și ”oamenii refuză să facă scoatere”, din solidaritate față de colegii lor protestatari.

Imagine de joi din LBR

Citit 7109 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.