Se va introduce salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare

Se va introduce salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Salariul minim net va creşte anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro şi se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare, potrivit Programului de guvernare 2018 - 2020 publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare urmează să se majoreze, anual, cu 150 lei, net.

"Salariul minim va creşte o dată pe an, aşa cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate din Europa: Franţa, Germania, Italia, Olanda. Astăzi în România munca este răsplătită cu 34 la sută din totalul valorii producţiei obţinute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit şi recuperarea investiţiei, primeşte 56 la sută. Ţinta pentru 2020 o reprezintă depăşirea pragului de 40 la sută pentru plata muncii din total producţie. În Europa, media este de aproape 50 la sută – 50 la sută", se precizează în documentul citat.

În paralel va creşte şi punctul de pensie în următorii trei ani, astfel: în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

Citit 59460 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 13:34

11 comentarii

 • postat de Clio 1973
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 21:20
  92.86.202.***
  Gaşca de nemernici care conduce ţara de după1990,este pusă doar pe căpătuială.Nu are nici un interes să aibă cetățeni înstăriți şi educaţi.Au un comportament tipic mafiot.Cum este posibil să munceşti în privat mai mult decât o fac muncitorii occidentali în aceleasi domenii, cu aceeași productivitate ( de exemplu la doborât arbori în pădure)şi să primeşti un salariu cu70% mai mic ca muncitorii occidentali? Cum este posibil ca un învățător cu 48 ani vechime în muncă/învătământ( 67 ani vârsta) să primească un salariu net( în mână) de 2394 lei iar fostul său elev, cu aceleasi studii( medii) să se pensioneze la 25 de ani vechime in poliţie,48 ani vârsta cu 3577 lei pensie? Şi in privat si la stat,este aceeași nedreptate,cu sprijinul si oblăduirea politrucilor care ne conduc.Cu stimă.
  4
  14
  Raportează
 • postat de BAU BAU
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 19:58
  5.13.221.***
  Alina, imi cer scuze dar nu cred ca ai inteles articolul. Aici este vorba de protejarea celor ce ocupa un post care presupune studii superioare. Ca si exemplu pot sa ma dau pe mine, care de nevoie a trebuit sa accept sa lucrez ca si inginer pe 1500 RON(net). Prin stabilirea unui salar minim tocmai situatiile aceste se incearca sa se previna.

  In schimb in exemplul tau, mai mult ca sigur este vorba de o persoana ce a ocupat un post sub calificarea sa.

  Ca sa raspund pe scurt intrebarii tale, nu il obligi. Pentru ca nu studiile superioare ti le plateste angajatorul ci modul in care le pui in aplicare la locul de munca. Asa ca poti avea n diplome. Daca nici una din ele nu era in cerintele locului de munca pentru care ai aplicat, vei fi platita in consecinta.

  Numai bine.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Marnic
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 14:51
  213.233.90.***
  În 1987 când conducea cizmarul aveam 3200/lună trei ani vechime cu studii superioare acum când conduc așa ziși doctori la 58 de ani am 1900/lună, patronul are bani sa cumpere apartamente si mașini la amante dar nu are bani de prime si salarii.
  2
  22
  Raportează
 • postat de Onut
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 14:20
  86.126.5.***
  Sunt o gramada de absolvenți de studii superioare care nu pot proba aceste studii și aici nu mă refer la documente.
  10
  22
  Raportează
 • postat de gorenje
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 14:12
  5.13.201.***
  Alina, lucrez la patron de 22 ani. Am observat ca salariul la patron roman nu are legatura cu productivitatea sau cu studiile. Am lucrat si 36 ore non-stop la documentatie cand erau licitatii pentru sute de mii euro, lucrarea am castigat-o (fara mita), am executat-o (fara mita), am supervizat, profit peste 50% insa ...nimic. Cand faceam doctoratul patronul ma recomanda ca pe o ciudatenie clientilor, insa salariul nu a crescut. Au urmat doua postuniversitare, necesare pentru autorizare, crestere salariu ..zero. Cand am decis sa plec, atunci mi-a crescut semnificativ salariul, doar atunci. Concluzia dupa 22 ani la patron roman: Daca sunt lucrari, oamenii incep sa plece la salarii mai mari si nu se mai gasesc altii, patronul va creste salariul. Acum 5 luni salariile (foarte mici) angajatilor aproape s-au dublat pentru ca doua departamente au ramas fara nici un angajat, au plecat toti de la inginer pana la muncitor (peste 20 angajati). Departamentele respective au fost desfiintate si activitatea externalizata, cu pierderi de bani, calitate si prestigiu, intrucat nu au mai gasit specialisti de nivelul celor vechi. Sfatuiesc toti tinerii sa se pregateasca bine pe meserie, sa invete engleza (in tehnica e ca limba materna), o alta limba straina si job sa caute la firme straine, la patron roman NU MERITA sa pierzi ani din viata. Tineretea trece repede si daca nu ai facut bani si pensie privata, te asteapta umilinta la batranete si o moarte dureroasa, asistate cu nepasare de serviciile de stat.
  1
  51
  Raportează
 • postat de dragos
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 12:56
  82.137.9.***
  Bravo, Alina! Ar trebui lasati nenorocitii de "patroni" sa munceasca ei pana ajung in spital, unde intra amaratii de angajati din cauza lor. Sunt oglinda acestei tari plina de gropi si noroi, neoameni cu creierele gaurite si umplute cu mocirla, gen pinalti & co.
  deja 3 giboni ti-au dat unlike. sunt multi.. prosti da' multi.
  5
  17
  Raportează
 • postat de Adi
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 12:44
  95.77.144.***
  Studii superioare nu înseamnă o diploma luată cu bani...ci capacitatea acelui om de a face lucruri mai ,, superioare''.
  2
  25
  Raportează
 • postat de Onelian
  Duminică, 28 Ianuarie 2018 12:33
  92.84.254.***
  În România munca nu e plătită numa in bătaie de joc la privat, dar cei bugetari care după cum e cu șeful iar sefu după cum se are cu bosu cu baronu ........și tot așa până la nivel central ce mai: o mafie ce trebuie stârpita din rădăcină să nu mai rămână nem de hoti în structurile centrale.
  2
  16
  Raportează
 • postat de leon
  Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 17:54
  89.122.193.***
  pentru Alina,
  Sper sa nu gresesc, dar: Sunt situatii in care patronul are nevoie de un inginer, pentru ca el este cel care, oficial, supervizeaza procesele tehnologice din firma ta. Pe ala nu ai cum sa-l treci la studii medii pentru ca altfel nu ar avea dreptul la semnatura. Daca el are nevoie de un inginer, atunci inginer va angaja. Daca deschizi o farmacie trebuie sa ai neaparat un farmacist angajat. Pe ala il vei angaja obligatoriu ca farmacist si nu ca asistent. Daca ai un abator trebuie sa iti angajezi neaparat un absolvent de facultate, Industrie alimentara. Dar daca eu am terminat geografia (sau politehnica sau orice alta facultate) si ma duc sa ma angajez la un abator, probabil ca patronul imi va raspunde: Si ce-mi vii mie cu diploma asta, eu am nevoie de un specialist, nu de un profan.
  3
  21
  Raportează
 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 16:50
  89.136.187.***
  "Astăzi în România munca este răsplătită cu 34 la sută din totalul valorii producţiei obţinute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit şi recuperarea investiţiei, primeşte 56 la sută."
  34 + 56 = 90 (%)
  UNDE SE DUC RESTUL DE 10%???????
  2
  20
  Raportează
 • postat de Alina
  Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 15:10
  87.118.116.***
  Ar fi ceva. Dar eu am o problema cu aceasta propunere: cum draq obligi un angajat sa-ti dea salariu pe masura, conform studiilor tale superioare? Intreb fiindca stiu cazuri de persoane cu studii superioare care au fost angajate, dar patronul i-a angajat trecandu-le ca avand "scoala profesionala" doar pentru a nu le da salariu pe masura studiilor. Iar patronul i-a mai si avertizat pe cei cu studii superioare ca daca nu le convine, atunci ei pot sa plece spunandu-le ca "si asa pot angaja pe altii in locul vostru, ca el poate gasi/angaja pe altii care ar munci pe salariu ala de nimic, pe banii aceia putini; asa ca el poate sa se duca-n ...cu diploma lui cu tot.

  Cum obligi tu patronul mizerabil, netrebnic care e pus pe facut avere din sclavie, cum ii obligi pe patroni sa dea salarii conforme cu studiile superioare? Ca ei iti zic direct, ca daca nu-ti convine sarariul de nimic pe care ti-l da el patronul tie ca angajat cu diploma superioara atunci poti sa pleci cu diploma ta cu tot ca el tot gaseste pe altii(sclavi) care sa munceasca pe mizeria aceea de salariu.

  Ar fi extraordinar sa fie date salarii pe masura in Romania si nu salarii de sclavi pe care le ADORA multinationalele din Romania ce fac profituri colosale aici pe care le exporta apoi in tarile lor. Cat despre angajatorii romani si aceia sunt o apa si-un pamant fiindca si aceia se ocupa cu sclavia, tot pe salarii mici practicate indiferent de studiile superioare pe care le-ai avea. PATRONII ROMANI (nu toti) MAI MULT PRACTICA SCLAVIA FARA SA-TI DEA UN SALARIU DECENT SI MAI ALES PE MASURA STUDIILOR, DOAR PENTRU CA EL PATRONUL SA PROFITE SI SA FACA PROFIT DE PE URMA TA, CA ANGAJAT HAMALIT DE DIMINEATA PANA SEARA.
  11
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.