Astăzi, ziua accizelor majorate!

Astăzi, ziua accizelor majorate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  În funcţie de cursul de astăzi, accizele vor creşte din 2010 cu peste 12,4 la sută * Vom plăti mai mult pentru băutură şi tutun, cafea, carburanţi, energie electrică şi maşini * Vestea bună este că se vor elimina accizele la… iahturi, bijuterii şi parfumuri *

Aho, aho, copii şi fraţi, de credeaţi că în anul care vine vă va fi ceva mai bine, vă înşelaţi. Pregătiţi-vă sufleteşte încă de pe acum, pentru că, imediat  după Revelion, vă aşteaptă un val de scumpiri generat de creşterea accizelor.

Ei bine, da, astăzi, 1 octombrie, staţi cu ochii pe cursul valutar pentru că, în funcţie de cursul leu – euro, se va stabili nivelul accizelor pe 2010.

Mai precis, potrivit Codului Fiscal, „valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule, stabilite în echivalent euro se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizează pe toată durata anului următor”.

Altfel spus, vom plăti mai mult pentru băuturi alcoolice, tutun, cafea, carburanţi, energie electrică şi autovehicule.

Cursul valutar, BNR şi „gurile rele”

Cum banii din accize se duc la bugetul statului, „gurile rele” spun că nu ar fi exclus că, pe undeva, să se încerce astăzi o devalorizare forţată a leului. Nu de alta, dar în ultimii doi ani, „ce straniu, ce bizar, şi ce coincidenţă”, leul dădea semne de slăbiciune în faţa euro taman în jurul datei de 1 octombrie. Numai că, anul trecut pe vremea asta, alta era situaţia.

Acum, economia este la pământ, firmele abia îşi mai trag sufletul, populaţia se vede cu veniturile reduse, deficitul bugetar e cât casa şi mai avem şi criză politică.  Legat de bugetul de stat, o depreciere a leului ar duce automat la creşterea încasărilor.

Însă, în condiţiile crizei economice, ar fi cinic din partea BNR, dacă nu chiar periculos, să mizeze pe o depreciere a leului. Poate că pe foamea de bani a guvernului au mizat şi speculatorii care, în urmă cu vreo zece zile, au forţat o cotaţie de aproape 4,3 lei la euro. În ultimele zile, leul s-a întărit, dar urmează să vedem ce se va întâmpla şi astăzi.

Oricum, chiar şi aşa, accizele vor face un salt destul de mare. Dacă la 1 octombrie 2008 cursul era de 3,7348 lei/euro, pe cursul valabil miercuri raportul era de 4,1981 lei la euro, ceea ce înseamnă o creştere de 12,4 la sută! Creşterea se va reflecta proporţional şi în valoarea accizelor.

Vom plăti mai mult pe benzină şi curent, dar vestea bună este că de la anul se vor elimina accizele la… produsele de lux, precum blănuri, cosmetice, cristaluri, parfumuri, arme de vânătoare sau iahturi. Aşa chilipir ni se trage de la obligaţiile ce ne revin din adoptarea legislaţiei europene.

În rest, noi să fim sănătoşi, să ajungem până la anul şi să ne bucurăm de aşa minunăţie de accize.

Citit 1038 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.