Gazoductul BRUA se face cu ţevi din Turcia

Gazoductul BRUA se face cu ţevi din Turcia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Compania turcă Toscelik Spiral Boru a câştigat contractul de 126 milioane de euro acordat de Transgaz pentru livrarea şi montarea ţevilor pentru gazoductul BRUA, potrivit unui anunţ al companiei de stat. Acest lucru a fost posibil după ce, printre altele, singurul producător din România de ţeavă sudată longitudinal expandată la rece - ArcelorMittal Tubular Products Galaţi - a fost eliminat din cursa pentru furnizarea a aproape 500 km de ţeavă, prin invocarea unor vicii de procedură.

BRUA este o conductă ce va lega Bulgaria, România şi Ungaria (în versiunea iniţială, ajungea până în Austria, dar Ungaria a modificat unilateral traiectoria). O parte din finanţarea BRUA este asigurată de Uniunea Europeană. Acest gazoduct este considerat de Comisia Europeană un proiect strategic pentru diminuarea dependenţei faţă de gazele naturale din Rusia. Iar una dintre sursele de alimentare pentru BRUA ar putea fi zăcămintele din Marea Neagră.

Potrivit datelor din proiect, conducta BRUA va străbate teritoriul României pe o distanţă de 479 de kilometri şi va cuprinde şi trei staţii de comprimare. Pentru secţiunea românească, ale cărei costuri sunt estimate la circa 500 milioane de euro, Transgaz a primit un grant de 179 milioane de euro din partea Comisiei Europene şi a contractat împrumuturi de 50 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de 60 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, societate care face parte din grupul ArcelorMittal, a depus anul trecut o ofertă în cadrul licitaţiei lansate de Transgaz, având ca terţ susţinător ArcelorMittal Galaţi SA. În total, la licitaţie au fost depuse şase oferte. Din păcate, compania gălăţeană a fost descalificată pe motiv că documentaţia depusă la licitaţie era incompletă. De fapt, după cum ne-au explicat la momentul respectiv reprezentanţi ai companiei, din dosar lipsea un singur document nesemnificativ - o declaraţie privind faptul că între companie şi conducerea Transgaz nu există conflicte de interese. ArcelorMittal Tubular Products Galaţi a încercat să depună şi această declaraţie, dar ea nu a mai fost acceptată, motivându-se că era prea târziu. În aceste condiţii, ArcelorMittal s-a adresat instanţei, dar contestaţia a fost, din păcate, respinsă. Astfel, dintr-un motiv pur formal, ce nu a avea legătură cu fondul problemei, cel al ofertei propriu-zise, gazoductul BRUA va fi construit nu cu ţeavă produsă la Galaţi, ci cu ţeavă adusă din Turcia.

Cele 110.000 tone de ţeavă necesare în proiect ar fi asigurat front de lucru pentru compania gălăţeană pentru nu mai puţin de un an şi jumătate.

Citit 4265 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.